Οικονομία

Η Τρόικα και η ύφεση είναι εδώ! - Aπό την Παρασκευή 24/7 στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών

Η Τρόικα και η ύφεση είναι εδώ! - Aπό την Παρασκευή 24/7 στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης τοποθετούν τη φετινή κάμψη του ΑΕΠ στο 3,7% με 4%
Θέση μάχης έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένοντας την έλευση της τρόικας με τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο Μνημόνιο και το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση 4% για το 2015 να προοιωνίζονται εξαιρετικά δύσκολες και επίπονες.
Στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους έχει ήδη σημάνει συναγερμός με τα στελέχη να τρέχουν και να μη φτάνουν, που μετά την ραστώνη των τελευταίων ημερών καλούνται να προσγειωθούν απότομα στις διαβουλεύσεις που ξεκινούν και στα στοιχεία που θα ζητήσει η τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών: για την πορεία του προϋπολογισμού, του ελλείμματος, των ταμειακών διαθεσίμων και φυσικά του δημοσίου χρέος.
Ζητήματα όπως το δημοσιονομικό «κενό» (3 δισ. για το 2015), τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ασφαλιστικό, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ο νέος απεργιακός νόμος, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και άλλες εκατοντάδες δράσεις από το δεύτερο Μνημόνιο που ποτέ δεν προχώρησαν ή «πάγωσαν» στην πορεία… (σ.σ. αφού η Αθήνα είχε αποσπάσει τα λεφτά από την τρόικα).
Μόνο οι συζητήσεις για τους στόχους που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα εκτιμάται ότι θα είναι ατέρμονες από την στιγμή που οι θεσμοί εμμένουν στην τελευταία τους πρόταση για 1% του ΑΕΠ φέτος, 2% για το 2016,3% για το 2017 και 3,5% το 2018.
Για την ελληνική πλευρά οι στόχοι αυτοί συνιστούν «βουνό» εκτιμώντας ότι αυτοί θα πρέπει να χαμηλώσουν στο 85% για το 2015, 1,8% για το 2016, λίγο κάτω από το 2,5% για το 2017 και στο 3% το 2018, έτος που ολοκληρώνεται η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου.
Βασικό επιχείρημα της Αθήνας για άμεσο «κούρεμα» αυτών των στόχων θα είναι η ύφεση και ο κίνδυνος που καραδοκεί για τη χώρα να παραμείνει το ΑΕΠ της σε αρνητικό πρόσημο για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης τοποθετούν τη φετινή κάμψη του ΑΕΠ στο 3,7% με 4%.
Η Αθήνα θα περιμένει τις αντιπροτάσεις των δανειστών και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους στόχους και τα μέτρα θα προχωρήσει στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2016 - 2019 που θα αντικαταστήσει το σημερινό προϋπολογισμό και θα παρακολουθεί με ευλάβεια το οικονομικό επιτελείο.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν να καταφθάνουν από την Παρασκευή στην πρωτεύουσα και θα ακολουθήσουν οι μεγάλοι Ντέλια Βελκουλέσκου (αντί του Ρίσι Γκογιάλ από το ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Ράσμους Ρούφερ (είναι ο διάδοχος του Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ).
Η κυβέρνηση αναζητούσε φόρμουλα να μην αλλάξει το μοντέλο του Brussels Group, πράγμα που δεν κατέστη εφικτό καθώς η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου προβλέπει ρητά την επάνοδο των ελεγκτών ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ στην ελληνική πρωτεύουσα για εκ του σύνεγγυς συγκέντρωση στοιχείων και διαπραγματεύσεις.
Στόχος είναι να καταρτιστεί το νέο Μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση βοήθειας για να αποπληρωθούν ομόλογα 3,2 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ που λήγουν την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης