Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το δυσμενές σενάριο για τη χώρα και το… χάος της καταστροφής – Το εικονικό νόμισμα και η νέα δραχμή

Το δυσμενές σενάριο για τη χώρα και το… χάος της καταστροφής – Το εικονικό νόμισμα και η νέα δραχμή
Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει μια συμφωνία με τους εταίρους - Ο... άλλος δρόμος, είναι ο δρόμος της καταστροφής και του ολοκαυτώματος
Υπάρχει το (πολύ) δυσμενές σενάριο για τη χώρα, ήτοι να μην επιτευχθεί συμφωνία, να υπάρξει ξανά εμπλοκή, να βγουν ξανά δηλώσεις για «ωμό εκβιασμό από την πλευρά των δανειστών» και νέα διακοπή συζητήσεων.
Πόσο μπορεί να πάει αυτή η… ιστορία δεν το ξέρουμε, αν και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει σε βαθμό δραματικό πλέον. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του κ. Βαρουφάκη δείχνει ότι θέλει να επιτύχει – επιτέλους – συμφωνία.
Από εκεί και πέρα, οι ευρωπαίοι δε θα στρώσουν… χαλί στον κ. Τσίπρα, θα κρατήσουν την ίδια… θεσμική στάση, χωρίς να αποκλείονται μικρές παραχωρήσεις καλής θέλησης, ίσως με υπόσχεση για τακτοποίηση ζητημάτων στο χρέος σε εύλογο διάστημα.
Αν όμως υπάρξει εμπλοκή, δεν αποκλείεται να έχουμε δυσμενείς εξελίξεις και περαιτέρω απομόνωση της Ελλάδας από την Ε.Ε., που για άλλους βεβαίως ήταν και ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης εξ αρχής.
Μια ρήξη τώρα, εύλογα θα «στέγνωνε» την αγορά εντελώς από ευρώ και σχεδόν νομοτελειακά θα έφερνε τα ανταλλακτικά «χαρτιά», τα λεγόμενα IOU που θα ήταν το πρόκριμα της δραχμής.
Αυτό θα σήμαινε την περαιτέρω κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος με αποτέλεσμα την πτώχευση του συνόλου των τραπεζών με πιθανό μεγάλο κούρεμα καταθέσεων και απαξίωση του κόπου πολλών ετών όλων των αποταμιευτών.

Το εικονικό νόμισμα και η επιστροφή στη δραχμή - Απόλυτη καταστροφή 

Τι θα σήμαινε όμως μια αποκοπή της Ελλάδας από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη και μια φυγή από το ευρώ;
Όπως σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο του ο έγκριτος αναλυτής Νίκος Σεγρεδάκης, «η επιστροφή στη δραχμή, χωρίς απόθεμα σε ισχυρά συναλλαγματικά διαθέσιμα (ευρώ, δολάριο) δεν θα μπορεί να στηριχθεί και πολύ γρήγορα θα έχανε την όποια αξία της, με διαρκείς – ραγδαίες – πληθωριστικές τάσεις.
Το νέο νόμισμα δε θα γίνεται δεκτό ούτε στις εσωτερικές συναλλαγές αφού αρκετός κόσμος έχει προβεί σε απόσυρση καταθέσεων (πυροβολώντας ουσιαστικά το πόδι του αλλά και το τραπεζικό σύστημα παράλληλα) διαθέτοντας ευρώ σε φυσική μορφή, κάτι ιδιαίτερα προνομιακό.
Έτσι, όλες οι συναλλαγές για αρκετό διάστημα θα γίνονται σε παράλληλη «μαύρη αγορά» προκαλώντας κατάρρευση των δημοσίων εσόδων.
Και συνεχίζει ο αναλυτής Νίκος Σεγρεδάκης στο άρθρο του:
«Η εισαγωγή ενός τοπικού νομίσματος θα ενισχύσει τις κοινωνικές ανισότητες και οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι, αφού αρκετά κεφάλαια έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό τα οποία με τον επαναπατρισμό τους θα έχουν πολλαπλάσια αγοραστική δύναμη στο εσωτερικό.
Σε μία χώρα που εισάγει σχεδόν ότι καταναλώνει, οι εισαγωγές βασικών αγαθών θα είναι περιορισμένες και φυσικά θα παρουσιαστούν ελλείψεις βασικών αγαθών.
Οι λιγοστές που θα μπορούν να γίνουν θα είναι πολλαπλά υπερτιμημένες. Με ελάχιστα φάρμακα, καύσιμα, ακόμα και τρόφιμα η ανθρωπιστική κρίση θα είναι ορατή σε κάθε γωνιά της χώρας.
Φυσικά, χωρίς αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα και νόμισμα θα κάνουμε αρκετά χρόνια να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών, δηλαδή τα ομόλογα της χώρας αν και όταν μπορέσουν να εκδοθούν, για να πληρώσουν το χρέος - που δεν θα διαγραφεί - θα είναι σκουπίδια.
Θα παρουσιαστούν για αρκετό καιρό έντονα πληθωριστικά φαινόμενα, λόγω του ανυπόληπτου νέου νομίσματος, σε βαθμό τέτοιο που ο πελάτης θα μπαίνει στο Super Market να αγοράσει κοτόπουλο και βγαίνοντας θα έχει αγοράσει ένα αυγό.
Ο πληθωρισμός είναι ένας ύπουλος τρόπος να μειωθεί το βιοτικό επίπεδο και η αγοραστική δύναμη του λαού.
Η βαθειά ύφεση θα οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση σε υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ήδη οι πρώτες μέρες με κλειστές τράπεζες έχουν αναγκάσει αρκετές εισαγωγικές/εμπορικές επιχειρήσεις να θέσουν το προσωπικό σε άδεια.
Φυσικά η έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημάνει αυτόματα και την παύση όλων των επιδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ΕΣΠΑ, Jeremie, κτλ) καθώς φυσικά και την παύση των αγροτικών επιδοτήσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης