Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lagarde στο BBC: Εάν το δημοψήφισμα είναι θετικό, οι δανειστές μπορεί να στηρίξουν την Ελλάδα

Lagarde στο BBC: Εάν το δημοψήφισμα είναι θετικό, οι δανειστές μπορεί να στηρίξουν την Ελλάδα
Δεν θα έχει ισχύ το δημοψήφισμα μετά τη λήξη του προγράμματος στις 30/6
Χωρίς ισχύ θα τεθεί μετά την Τρίτη 30 Ιουνίου το δημοψήφισμα που αποφάσισε να διεξάγει στις 5 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση, γιατί θα έχει λήξει το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde.
"To δημοψήφισμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα ισχύει μετά την Τρίτη γιατί θα έχει λήξει το ελληνικό πρόγραμμα", τόνισε χαρακτηριστικά η Lagarde, σε συνέντευξή της στο βρετανικό δίκτυο BBC.
Όπως πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αποδεχθούν ή να απορρίψουν προτάσεις που δεν θα έχουν καμία ουσία και υπόσταση.
Όμως, όπως διευκρίνισε η Lagarde, εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό και η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με στόχο την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, τότε δεν αποκλείεται οι δανειστές να εμφανιστούν πρόθυμοι να προσπαθήσουν (για τη στήριξη της χώρας).
Υπάρχει ακόμη χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί τις προτάσεις της Ευρωζώνης, διεμήνυσε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Lagarde στο CNBC: Εάν δεν πληρωθεί η δόση έως το βράδυ της Τρίτης, θα ξεκινήσει μια σειρά από διαδικασίες
Tην προσδοκία της πως μέχρι το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου, το αργότερο, η Ελλάδα θα καταβάλλει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, C. Lagarde.
"Σίγουρα προσδοκώ πως η ενοποιημένη πληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, έως το βράδυ της Τρίτης το αργότερο, θα πραγματοποιηθεί", εξέφρασε η Lagarde σε συνέντευξή της στο πρακτορείο CNBC.
Εάν όμως, εξηγεί η ίδια, η δόση δεν καταβληθεί, τότε υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που θα πρέπει να ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα, η συνέντευξη που παραχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο πρακτορείο έχει ώς εξής:
Ερ: Ξέρουμε πλέον ότι απερρίφθη το αίτημα της Ελλάδας για επέκταση του προγράμματος για ένα μήνα, οπότε οι έλληνες μετά την Τρίτη «πεθαίνουν»;
- Καταρχήν θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η Ελλάδα παραμένει κάτω από το πρόγραμμα του ΔΝΤ έως το Μάρτιο του 2016.
Σήμερα συζητήθηκε μόνο η Ευρωπαϊκή οικονομική συμφωνία που λήγει στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία της οποίας θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες εξελίξεις. Όμως η Ελλάδα, παραμένει μέλος της Ευρωζώνης. ¨όταν είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν και να διαπραγματευτούν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Τις τελευταίες μέρες έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την πρόθεση μας για πρόοδος και ευελιξία και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Ερ: Θα δήξετε ευελιξία και μετά τις σημερινέ δηλώσεις σας για τελεσίγραφο;
- Η συζήτηση για το τελεσίγραφο έχει υπερτιμηθεί γιατί προηγήθηκαν πολλές εκφάνσεις του. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος, κατά την άποψη μου, αλλά βρισκόμαστε στο σημείο που παρατηρήθηκε υποχώρηση συγκριτικά με τις προηγούμενες συζητήσεις. Για παράδειγμα οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν σημαντικά μειωθεί. Όπως και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ελληνική οικονομία.
Αναζητούμε μια ισορροπημένη λύση για την Ελλάδα που να περιέχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις , ανάπτυξη και δημοσιονομική εξυγίανση από τη πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Θέλουμε όμως να δούμε τους επόμενους μήνες και μια συνεισφορά στην χρηματοδότηση που θα οδηγούσε σε μια συνεργασία στο θέμα του χρέους.

Ερ: Θεωρείτε ότι η στάση σας είναι πιο σκληρή γιατί και οι ευρωπαίους ηγέτες δεν θέλουν περαιτέρω διαπραγμάτευση για το χρέος;
-Το ζήτημα του χρέους είναι πάντα στο πίσω μέρος όλων των συζητήσεων γιατί πάντα πρέπει να συζητάμε για αυτό ως βασική ανάλυση.

Ερ: Εάν οι έλληνες δεν συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, θα θεωρούσατε οτι το Grexit θα ήταν αναπόφευκτο;
-Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου εκτός εάν υπάρξει νέα συμφωνία, επέκταση του προγράμματος διαφορετικά δεν θα έχει ισχύ μετά.
Ερωτηθείσα για τις ατελείωτες ουρές στα ΑΤΜ, που παρατηρήθηκαν χθες Σάββατο 27/6 η επικεφαλής του ΔΝΤ παρέπεμψε για απάντηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι αρμόδια να συζητήσει το θέμα με την ελληνική κυβέρνησης κάτι που θεωρεί ότι κάνει ήδη.
Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η κρισιμότητα των ημερών καθώς είναι σίγουρα δύσκολες οι στιγμές.

Ερ: Πολλοί υπουργοί της ευρωζώνης καταβάλλον μεγάλη προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δεν θα είναι μεταδοτικές οι επιπτώσεις ενός Grexit καθώς είναι προστατεμένες. Συμφωνείτε;
- Η Ευρωζώνη είναι πράγματι σε τελείως διαφορετική κατάσταση απ ότι ήταν το 2011 και πολύ περισσότερο το 2008 οπότε δεν υπήρχαν οι EMS ESFS| που αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την προστασία των ευρωπαϊκών οικονομιών. Το 2011 η αλήθεια είναι ότι ανησυχούσαμε περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης