Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην κόψη του ξυραφιού η συμφωνία - Eκπνέει η προθεσμία - Όλα τα σκληρά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ

Στην κόψη του ξυραφιού η συμφωνία - Eκπνέει η προθεσμία - Όλα τα σκληρά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ
Χωρίς «ατζέντα» συζήτησης το Eurogroup της Τετάρτης από την στιγμή που δεν υπήρξε πρόοδος στην διαπραγμάτευση και με τα μέτωπα σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ να παραμένουν ανοικτά
Εκπνέει στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι η προθεσμία για συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές την οποία έδωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το κείμενο της συμφωνίας θα εξεταστεί στη συνέχεια σε νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2.00 μετά το μεσημέρι, ενώ λίγες ώρες αργότερα θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κλίμα στο χθεσινό Eurogroup ήταν βαρύ για τον Γιάννη Βαρουφάκη που μετέβη στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η συνάντηση μπορεί να διήρκησε δύο ώρες, επί της ουσίας όμως δεν υπήρχε «ατζέντα» συζήτησης, από την στιγμή που δεν υπήρξε πρόοδος στην διαπραγμάτευση και με τα μέτωπα σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ να παραμένουν ανοικτά.
Μεταξύ άλλων, οι δανειστές εμμένουν στην σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής χαράξει στον ΦΠΑ και στις πρόωρες συντάξεις. Παράλληλα, αρνούνται να συνυπολογίσουν στο πακέτο μέτρων τα έσοδα από άδειες για ηλεκτρονικό τζόγο («φρουτάκια») και νέες άδειες κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μια «τρύπα» 610 εκατ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί με άλλα δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Όλες αυτές οι διαφορές περιλαμβάνονται στο πεντασέλιδο κείμενο που απέστειλε στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ και με το οποίο η επικεφαλής του ΔΝΤ απορρίπτει εννέα από τις προτάσεις του ελληνικού σχεδίου.
Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε στην διαγραφή τους σημειώνοντας με «κόκκινο στυλό» αυτά που προτείνει το ΔΝΤ και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστούν.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ προτείνει:
1.ΦΠΑ: Τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να φθάνουν το 1% του ΑΕΠ ήτοι 1,8 δισ., ευρώ αντί για 0,741% του ΑΕΠ ή 1,346 δισ. ευρώ που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο. Διαφωνία υπάρχει και για τον ΦΠΑ στην εστίαση με το ΔΝΤ να πιέζει για την μετάταξη του κλάδου στον ανώτερο συντελεστή 23% από 13% που είναι σήμερα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα κατά 640 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% να παραμείνουν μόνο τα νωπά τρόφιμα, ενώ στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% να υπάγονται μόνο φάρμακα, βιβλία και θέατρα.
2. ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: Το Ταμείο επιμένει για την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και αντικατάσταση αυτής της φοροαπαλλαγής ( 300 εκατ. ευρώ) από ένα εφάπαξ ποσό που θα καλύπτει τις εισοδηματικές απώλειες των δικαιούχων. Πιθανότατα, αυτό θα δίνεται με την εκκαθάριση της δήλωσης. Το μέτρο που μελετάται να μπει από τον Οκτώβριο σε εφαρμογή αφορά νησιώτες και επιχειρηματίες που κατοικούν ή έχουν την επαγγελματική τους έδρα σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες και Βόρειο Αιγαίο.
3. Εισφορά Αλληλεγγύης: Το ΔΝΤ ζητά κατάργηση της έκπτωσης του 30% και για τους φορολογούμενους με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ.
4. Προκαταβολή φόρου: Αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρίες και από το 80% στο 100% για τις Ανώνυμες Εταιρίες.
5.Φορολογία Νομικών Προσώπων: Πρόταση του ΔΝΤ είναι για μικρότερη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Από το 26% που είναι σήμερα να ανέβει στο 28% και όχι στο 29% που πρότεινε η ελληνική πλευρά.
6. Αγρότες: Κατάργηση φοροαπαλλαγών σε αγροτικά καύσιμα και επιδοτήσεις.
7. Αμυντικές δαπάνες: Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ αντί για 200 εκατ. ευρώ που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο.
8. Ηλεκτρονικός τζόγος: Το Ταμείο δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση για την επιβολή φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο (VLTs - φρουτάκια )και την είσπραξη 35 εκατ. ευρώ το 2015 και 225 εκατ. ευρώ το 2016.
9. Άδειες: «Στοπ» από το ΔΝΤ στο ελληνικό σχέδιο για δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών και των αδειών κινητής τηλεφωνίας για την είσπραξη 350 εκατ. ευρώ έως το 2016.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης