Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία - Πως θα πληρωθούν οι δανειστές

Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία - Πως θα πληρωθούν οι δανειστές
Στο χθεσινό Euroworking δεν συνέβη κάτι σημαντικό που να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων και να διαμορφωθούν χαρακτηριστικά συμφωνίας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ασκήσεις επί χάρτου από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς τραβήξουν σε βάθος χρόνου και η χώρα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα λεφτά για τις δόσεις των δανείων σε Ε.E και ΔΝΤ.
Τα σενάρια που έχουν μπει πάνω στο τραπέζι αφορούν την επομένη της 30ης Ιουνίου ημέρα στην περίπτωση που αυτή δεν αποτελέσει τον τελευταίο σταθμό της Αθήνας για συμφωνία με τους δανειστές.
Τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα λύση για τα δάνεια των 8,23 δισ. ευρώ που χρωστά η χώρα στους δανειστές και τα οποία λήγουν μέσα στο καλοκαίρι (20 Ιουλίου 3,49 δισκ και 20 Αυγούστου 3,18 δισ)
Πρώτος μήνας «φωτιά» για τον προϋπολογισμό είναι ο Ιούνιος στο τέλος του οποίου θα πρέπει να καλυφθούν οι τέσσερις - «ενοποιημένες» - δόσεις ύψους 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να καθυστερήσει την εξόφληση αυτών των ποσών από έναν μέχρι και έξι μήνες χωρίς να απειλείται από το «φάντασμα» της χρεοκοπίας.
Αυτό θα συνέβαινε μόνο αν η κυβέρνηση ερχόταν σε συνεννόηση με το Ταμείο το οποίο εφόσον διέβλεπε προοπτική συμφωνίας θα εξέδιδε ανακοίνωση που θα επιβεβαίωνε την παράταση αποπληρωμής των εναπομεινασών δόσεων.
Μόνο έτσι η Αθήνα θα έβγαινε καθαρή από τους «γύπες» των αγορών και τις υπονομευτικές εκθέσεις των ξένων οίκων που μεγάλη ευκολία θα έβαζαν την Ελλάδα στο κάδρο με τις χρεοκοπημένες χώρες.
Των δόσεων προς το ΔΝΤ έπονται τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αξίας 6,7 δισ. ευρώ.
Από αυτά τα 3,491 δισ. ευρώ ωριμάζουν τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα 3,188 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Για την κυβέρνηση η εξόφληση αυτών των τίτλων μπορεί να αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» στα πλευρά της, ωστόσο μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς πόνο.
Παραδόξως, το χαλί «έστρωσε» ο ξένος οίκος Standard & Poor’s που δεν θα θεωρήσει ως «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default) τη μη αποπληρωμή αυτών των ομολόγων από τη στιγμή που η ΕΚΤ είναι πιστωτής του επίσημου τομέα.
Πάντως, στο εσωτερικό της χώρας έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται σκηνικό μη αποπληρωμής των δανεικών μας υποχρεώσεων ενώ βαδίζουμε προς το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης που θεωρείται κομβικό για τη συμφωνία.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης θεωρούν ότι αυτή εξακολουθεί να είναι εφικτή, γιατί υπάρχει συμφωνία ως προς τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος (1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017) αλλά όχι ακόμα ως προς τα μέσα επίτευξης τους.
Οι διαφορές παραμένουν σε ό,τι αφορά την «τρύπα» του προϋπολογισμού με τους δανειστές να επιμένουν για έλλειμμα 1,1% του ΑΕΠ το 2015 παρά τα μέτρα αντιμέτωπισης που πρότεινε η ελληνική πλευρά.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ οι πιστωτές προτείνουν συντελεστή ΦΠΑ 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία, και 23% για τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αντίθετα, η κυβέρνηση επιμένει στο σύστημα των τριών συντελεστών (6%, 13% και 23%) με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% στο ρεύμα να αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Οι δικές μας εκτιμήσεις για τα έσοδα από το ΦΠΑ τοποθετούνται στα επίπεδα 1,4 δισ. ευρώ ενώ οι πιστωτές ζητούν 1,8 δισ. ευρώ.
Στο χθεσινό Euroworking που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης δεν συνέβη κάτι σημαντικό που να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων και να διαμορφωθούν χαρακτηριστικά συμφωνίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 16 Ιουνίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης