Τελευταία Νέα
Οικονομία

H.W. Sinn (IFΟ): Καλύτερη λύση για την κρίση, η έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη

H.W. Sinn (IFΟ): Καλύτερη λύση για την  κρίση, η έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη
«Το πείραμα ήταν αποτυχημένο και δεν έχει νόημα να το επεκτείνουμε», σημείωσε ο Sinn αναφερόμενος στην επέκταση των προγραμμάτων διάσωσης
Μια έξοδος της Αθήνας από τη ζώνη του ευρώ είναι η καλύτερη λύση για την ελληνική κρίση για τον απερχόμενο διευθυντή του ινστιτούτου οικονομικών σπουδών του Μονάχου, IFO, Hans Werner Sinn, ο οποίος απορρίπτει επέκταση των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, τα οποία εκτιμά ότι υπήρξαν αποτυχημένα.
«Το πείραμα ήταν αποτυχημένο και δεν έχει νόημα να το επεκτείνουμε», σημείωσε ο Sinn από το Βερολίνο κατά τη διάρκεια παρουσίασης μιας μελέτης με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία».
Στη μελέτη αυτή σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει από τα ταμεία διάσωσης περισσότερα από 325 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πριν ξεκινήσει η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.
Αυτό οφείλεται, όπως εξήγησε ο Sinn, σε αυτό που στην οικονομία αποκαλείται «ολλανδική ασθένεια» και η οποία οδηγεί στο όσα περισσότερα χρήματα εισέρχονται στην ελληνική οικονομία, υπάρχουν λιγότερα κίνητρα για να αντιστραφεί η υπερβολική αύξηση των τιμών που σημειώθηκε κατά τα πρώτα έτη υιοθέτησης του ευρώ, κάτι που αποτελεί κλειδί ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
«Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ότι είναι μια πτωχευμένη χώρα, που είναι, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας», σημείωσε ο Sinn, ένας από τους πιο γνωστούς γερμανούς οικονομολόγους.
«Η ελληνική ανταγωνιστικότητα χάθηκε στην φούσκα των δανείων που δόθηκαν κατά την είσοδό της στο ευρώ», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «έγινε ελκυστικός ο δανεισμός και η χώρα κατέστη ολοένα και περισσότερο ακριβή».
Ο δρόμος για να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της, σύμφωνα με τον Hans Werne Sinn, θα ήταν να επιστρέψει στη δραχμή, τουλάχιστον προσωρινά, καθώς και μια άμεση υποτίμηση που θα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μειωθούν οι μισθοί, αλλά επίσης και οι τιμές στη χώρα.
Ο Sinn εκτιμά ότι η υποτίμηση θα είχε ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να ξεκινήσουν να αγοράζουν τα δικά τους προϊόντα και όχι τα εισαγόμενα, τα οποία θα γίνονταν πιο ακριβά με την υποτίμηση, κάτι που θα έδινε ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του IFO, θα ξεκινούσε η επιστροφή κεφαλαίων που είχαν φύγει από τη χώρα.
Όπως αναφέρει ο Sinn, η ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι τώρα έχει μοιραστεί ισομερώς στη χρηματοδότηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στην πληρωμή του χρέους και στην έμμεση χρηματοδότηση της εκροής κεφαλαίων.
«Η έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ έχει επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζουν χρήματα σε πελάτες τους, οι οποίοι τα έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό», σημείωσε ο Sinn.
H έκτακτη ρευστότητα έχει επιτρέψει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο του IFO, να «επιπλεύσει» και να ενισχύσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.
«Ενόσω συνεχίζονται ο ροές έκτακτης χρηματοδότησης, οι Έλληνές θα μπορούν να συνεχίζουν να παίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης