Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι δύο προτάσεις της Ελλάδας για φορολογία και χρέος - Στο 0,75% ο στόχος για πλεόνασμα το 2015 - Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ

Οι δύο προτάσεις της Ελλάδας για φορολογία και χρέος - Στο 0,75% ο στόχος για πλεόνασμα το 2015 - Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ
Συνεχίζεται η πολιτική διαπραγμάτευση σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - Διαψεύδει η Κομισιόν ότι οι Ευρωπαίοι έχουν απορρίψει τις ελληνικές προτάσεις ως αναξιόπιστες
(upd10)Στο μικροσκόπιο των δανειστών έχουν τεθεί επισήμως οι δύο νέες προτάσεις που απέστειλε η Ελλάδα, μια για το δημοσιονομικό κενό και μια δεύτερη που περιλαμβάνει σχέδιο επίλυσης του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
Η Κομισιόν διαψεύδει επισήμως πως οι δανειστές έχουν απορρίψει ως αναξιόπιστες τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή εξετάζονται ενδελεχώς, με στόχο να αποτιμηθεί εάν είναι ικανές να αποτελέσουν τη βάση για συμφωνία έως αύριο Τετάρτξ 10 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης τριμερούς συνάντησης μεταξύ των Αλ. Τσίπρα, A. Merkel, Fr. Hollande.
Τις νέες προτάσεις κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στον επίτροπο Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.
Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Pierrw Moscovici, δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους.

Ανοδική αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75% του ΑΕΠ το 2015
Αύξηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75% του ΑΕΠ το 2015 και στο 1,75% του ΑΕΠ το 2016 προβλέπει η νέα πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η προηγούμενη 47σέλιδη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης τοποθετούσε τον στόχο στο 0,6% για το 2015, ενώ οι δανειστές ζητούν την τοποθέτησή του στο 0,8%.
Όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα είναι εμφανής η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να γεφυρωθεί η διαφορά με τους δανειστές και μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδρασή τους στην αντιπρόταση της Αθήνας.

Κυβερνητικές πηγές: Η Ελλάδα κάλυψε τη μισή απόσταση στο πλεόνασμα - Την άλλη μισή να την καλύψουν οι δανειστές
Τη μισή απόσταση σε ό,τι αφορά στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει διανύσει η ελληνική κυβέρνηση, αναμένοντας από τους δανειστές πλέον να καλύψουν την άλλη μισή απόσταση που τους αναλογεί.
Όπως προκύπτει από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, η απόφαση της Ελλάδας να αναθεωρήσει ανοδικά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μεταφράζεται ως κίνηση καλής ένδειξης από την πλευρά της Αθήνας, αρκεί όμως να πράξουν το ίδιο και οι δανειστές.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η κυβέρνηση, στη νέα πρόταση που απέστειλε στους δανειστές, θέτει ως εξής τους στόχους για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος:
- Στο 0,75% του ΑΕΠ για το 2015
- Στο 1,75% του ΑΕΠ για το 2016
Η Αθήνα διένυσε τη μισή απόσταση και τώρα πλέον αναμένει από τους θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή απόσταση...

Η επικαιροποιημένη πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ - Συντελεστές 6,5%, 12% και 23%
Σε αναθεώρηση των συντελεστών του ΦΠΑ προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη νέα πρόταση που υπέβαλε στους δανειστές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Αυτή προβλέπει αύξηση του μειωμένου συντελεστή στο 12%, από 11% και του υπερμειωμένου στο 6,5% από 6% που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης.
Αυτό το μέτρο άλλωστε είναι και το βασικό όχημα για την ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,6% του ΑΕΠ, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη στο 0,75% όπως είναι η νέα.
Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρη η κατηγοριοποίηση των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών στους συντελεστές η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ προβλέπει συντελεστές:
- 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
- 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Με βάση τη νέα βελτιωμένη, όσον αφορά τη δημοσιονομική απόδοση, πρόταση, οι αλλαγές στον ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.
Ασαφές παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τα νησιά και την έκπτωση του 30%.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι παρ' ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα, είναι δύσκολο να υποκατασταθεί η κατάργηση της έκπτωσης καθώς αποφέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ.
Πιθανότερο θεωρείται ότι και στην επικαιροποιημένη πρόταση, η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά συνεχίζει να προβλέπεται.
Αναφορικά με τις νέες προτάσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι αναμένονται έως αύριο Τετάρτη γραπτές προτάσεις από την πλευρά των δανειστών, ενώ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις παράλληλες συζητήσεις που εξελίσσονται στο θέμα του χρέους.
Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «θέλουμε τουλάχιστον δέσμευση για το χρόνο και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος».
Όσον αφορά σε ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος - που λήγει στις 30 Ιουνίου - οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η παράταση είχε προταθεί προ 15 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση και είχε απορριφθεί.

Dombrovskis: Υπό εξέταση η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας
Στο μικροσκόπιο των δανειστών βρίσκονται οι νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Ελλάδας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν V. Dombrovskis.
Ειδικότερα, ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας τελεί υπό εξέταση τόσο από την Κομισιόν, όσο και από τους υπόλοιπους δανειστές.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως η επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών είναι αρκετά πιθανή.
«Είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν» σημείωσε ο V. Dombrovskis.
Όπως διέτεινε, είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταστήσει σαφές ποια μέτρα απορρίπτει και ποια προτίθεται να εφαρμόσει.
«Απαιτείται λιγότερη διαπραγματευτική τακτική και περισσότερη ουσιώδη δουλειά» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα ανώνυμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διακίνησαν πληροφορίες περί απόρριψης των νέων προτάσεων της Ελλάδας.
Ωστόσο, με επίσημη τοποθέτησή της, η Κομισιόν διέψευσε τις πληροφορίες, συμπληρώνοντας πως οι ελληνικές προτάσεις εξετάζονται ενδελεχώς, με στόχο να αποτιμηθεί εάν είναι ικανές να αποτελέσουν τη βάση για συμφωνία έως αύριο Τετάρτξ 10 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης τριμερούς συνάντησης μεταξύ των Αλ. Τσίπρα, A. Merkel, Fr. Hollande.

Σχοινάς (Κομισιόν): Διαψεύδει ότι απορρίφθηκε από τους δανειστές η νέα ελληνική πρόταση
Σε διάψευση των πληροφοριών του Bloomberg, που λίγο μετά τη γνωστοποίηση της νέας ελληνικής πρότασης προς τους δανειστές έσπευσε να μεταδώσει ότι οι Ευρωπαίοι την κρίνουν ως αναξιόπιστη, προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σε σχόλιο του στο Twitter διευκρίνισε ότι: «Η θέση μας για την Ελλάδα διατυπώθηκε στη σημερινή ενημέρωση, και οι «κοινοτικοί αξιωματούχοι» που αναφέρονται σε δημοσιεύματα δεν μιλούν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Κομισιόν: Οι θεσμοί εξετάζουν με επιμέλεια τις ελληνικές προτάσεις
Την υποβολή νέων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς επιβεβαίωσε και επίσημα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Οι θεσμοί εξετάζουν αυτή την ώρα τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης με επιμέλεια και φροντίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών χαρακτήρισαν μη αξιόπιστη τη νέα ελληνική πρόταση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για αναμάσημα όσων έχει προτείνει ήδη η Αθήνα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Νέα πρόταση στους θεσμούς κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης, με την πρώτη ανεπίσημη αντίδραση των Ευρωπαίων να είναι αρνητική,  όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων. 
Η Ελλάδα, μέσω της τρισέλιδης πρότασης ζητά αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, καθώς και τη συνδρομή του έκτακτου μηχανισμού στήριξης (ESM) για την αποπληρωμή των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει ότι υποβλήθηκε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η νέα ελληνική πρόταση δεν είναι αξιόπιστη διαμηνύουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων.
Όπως τονίζουν, πρόκειται για ένα «αναμάσημα» των παλαιότερων προτάσεων που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι από χθες βρίσκονται στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker είχε δώσει τελεσίγραφο στην Ελλάδα να καταθέσει την αντιπρότασή της μέχρι αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande. 
Αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλάβει την πρόταση της Ελλάδας και την εξετάζει. 

Τι έχει αναφέρει το bankingnews.gr για τον ESM, την αποπληρωμή της ΕΚΤ και την παράταση για 9 έως 12 μήνες
Διαφαίνεται φως στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων Ελλάδος με ΕΕ καθώς νέα πρόταση που περιλαμβάνει τροποποιήσεις στην πρόταση Juncker και παράταση του μνημονίου από 9 έως 12 μήνες η ελληνική πλευρά θα την εξετάσει με την δέουσα προσοχή.
Απομένουν 3 εβδομάδες έως την λήξη της 4μηνης παράτασης του μνημονίου έως τις 30 Ιουνίου του 2015 και παρά τις σχεδόν καθημερινές διαπραγματεύσεις, συναντήσεις, επαφές, τηλεδιασκέψεις συμφωνία ακόμη δεν έχει υπάρξει.
Μάλιστα πολλοί βλέπουν χάος, ρήξη και καταστροφή.
Η συμφωνία είναι μονόδρομος και φαίνεται ότι ορισμένοι πιο ψύχραιμοι μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ αρχίζουν να συγκλίνουν προς μια ιδέα που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συμφωνίας και να άρει τις διαφωνίες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το βασικό πρόβλημα της διαφωνίας Ελλάδος και δανειστών είναι ότι ζητείται από την Ελλάδα να λάβει ακραία σκληρά μέτρα λιτότητας μόνο για την 5η αξιολόγηση του υφιστάμενου μνημονίου.
Προφανώς μόνο παράφρονες πολιτικοί θα αποδεχόντουσαν μια τέτοια ρήτρα και ορθά η κυβέρνηση δεν αποδέχεται.
Το νέο σχέδιο που εξετάζεται είναι το εξής.
Να υπάρξει μερικώς τροποποίηση της πρότασης Juncker το οποίο από ένα πολύ σκληρό μνημόνιο θα μετεξελισσόταν σε ένα σκληρό μνημόνιο, η Ελλάδα να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις αλλά με ορίζοντα 9 έως 12 μηνών.
Δηλαδή να υπάρξει μια συμφωνία με παράταση του μνημονίου 9 έως 12 μήνες και οι μεταρρυθμίσεις να αφορούν αυτό το διάστημα όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα.
Η χρηματοδότηση της Ελλάδος να μην στηριχθεί σε νέο δάνειο αλλά στις υφιστάμενες πηγές οι οποίες είναι
1)Τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ που κατέχει ο ESM
2)Τα 7,2 δισεκ., της τελευταία δόσης του δεύτερου προγράμματος
3)Τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων
4)Αύξηση του προγράμματος Juncker από 2 σε 5 δισεκ με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά
5)Αύξηση των εντόκων από 14,9 σε 17 με 18 δισεκ..
6)Στις πηγές δεν περιλαμβάνονται τα όποια πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνει η Ελλάδα.
Συνολικά η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει 28 δισεκ. χωρίς να δανειστεί ούτε 1 ευρώ σε νέο δάνειο αλλά θα αξιοποιήσει τις παλαιές πηγές εσόδων.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα στο διάστημα Σεπτεμβρίου του 2014 με Ιούνιο του 2015 έχει πληρώσει χωρίς να δανειστεί 17,5 δισεκ. ευρώ υποχρεώσεις.
Από αυτά τα 28 δισεκ. τα 8 θα απορροφηθούν άμεσα για να πληρωθεί το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και περίπου 6,7 δισεκ. τα δύο ομόλογα της Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου.
Άρα η Ελλάδα θα έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα διαθέτει περίπου 20 δισεκ. δυνητικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.
Έναντι όλων αυτών η Ελλάδα θα αποδεχόταν να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο το οποίο όμως θα αφορούσε όχι ένα δίμηνο ή ένα τετράμηνο αλλά 9 έως 12 μήνες.
Πρακτικά η συμφωνία θα μπορούσε να φθάσει έως τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο του 2016.
Να σημειωθεί ότι στα μέσα του 2016 λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με πολιτικούς όρους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διαχειριστεί το νέο μνημόνιο καθώς δεν θα λάμβανε νέο δάνειο ενώ η 9μηνη ή 12μηνη παράταση θα τις επέτρεπε την σταδιακή εφαρμογή του μνημονίου.
Είναι αληθές ότι δεν έχει κανένα νόημα η κυβέρνηση να υπογράψει μια πρόταση τύπου Juncker για 2 ή 4 μήνες αλλά να υπάρχει χρόνος και τρόπος υλοποίησης.

Η πρόταση για την αναδιάρθρωση χρέους δεν μπορεί να εξεταστεί σε αυτή την φάση....

Η πρόταση της Ελλάδος για αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να εξεταστεί σε αυτή την φάση.
Όμως ο ESM μπορεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην χρηματοδότηση της Ελλάδος και στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Εναλλακτικά ο ESM θα μπορούσε
Ο ESM με τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα γιατί εντάσσονται στο πρώτο και δεύτερο δάνειο θα μπορούσε να πληρώσει τα 1,53 δισεκ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ταυτόχρονα ο ESM θα πληρώσει στις 20 Ιουλίου τα 3,49 δισεκ. και στις 20 Αυγούστου τα 3,18 δισεκ. ευρώ τα δύο ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Τα 1,53 δισεκ. προς το ΔΝΤ μπορούν να πληρωθούν συνολικά έως τις 30 Ιουνίου.

Με βάση τον σχεδιασμό

Α)O ESM θα μπορούσε να καλύψει όλες τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις της Ελλάδος ειδικά προς το ΔΝΤ τα 1,53 δισεκ. και τα 6,7 δισεκ. προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου.
Β)Ο ESM κατόπιν πολιτικής απόφασης και σε βάθος χρόνου θα μπορούσε μετά την συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει έως τώρα το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Σε σύνολο 35 δισεκ. που είναι το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα από το ΔΝΤ, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 20 δισεκ. και απομένουν άλλα 15 δισεκ. ευρώ έως τα μέσα του 2016.
O ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 20 δισεκ. στο ΔΝΤ και τα υπόλοιπα 15 δισεκ. να τα καταβάλλει στην Ελλάδα υπό την μορφή νέου δανείου.
Γ)Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει και όλες τις υποχρεώσεις της Ελλάδος προς την ΕΚΤ που ανέρχονται σε 27 δισεκ.
Αν αφαιρεθούν τα 6,7 δισεκ. ελληνικά ομόλογα στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου του 2015 απομένουν περίπου 21 δισεκ.
Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει την ΕΚΤ και η Ελλάδα να συνάψει νέο δάνειο προφανώς με καλύτερους όρους από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Απέρρριψε την πρόταση Juncker για παράταση του ελληνικού προγράμματος ο Τσίπρας

Παράταση του υπάρχοντος προγράμματος βοήθειας έως τον Μάρτιο του 2016 περιελάμβανε η πρόταση του J.C. Juncker προς τον Αλ. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής συνάντησης της προηγούμενης εβδομάδας.
Επικαλούμενη τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι οι πιστωτές της Ελλάδα εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016.
Μάλιστα, αποκαλύπτουν πως το σχέδιο τέθηκε στην τριμερή συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και των J.C. Juncker – J. Dijsselbloem.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής το σχέδιο προσκρούει στους όρους που θα συνοδεύουν την παράταση.
Όπως εξηγεί η Wall Street Journal, το ευρωπαϊκό μέρος του προγράμματος διάσωσης ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου.
Όμως το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας προς την ΕΚΤ.
«Αυτό που προσφέραμε σηματοδοτεί την κάλυψη κάθε κενού έως τον Μάρτιο του 2016» αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ευρωζώνη προσέφερε την παράταση του προγράμματος και επιπλέον χρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να εφαρμόσει ορισμένες δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των φόρων.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε τους εν λόγω όρους ως απαράδεκτους.
«Κάθε μία ημέρα συνέχισης των εκροών κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες σημαίνει λιγότερα χρήματα από τον ESM» αναφέρουν οι Ευρωπαίοι, εκφράζοντας φόβους για την κωλυσιεργία στην υπογραφή της συμφωνίας.
Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Μάρτιο, οι ίδιες πηγές διατείνουν πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 11:11 9 Ιουνίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης