Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με email ακυρώνουν τις συμφωνίες οι ξένοι στην Ελλάδα εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών!

Με email ακυρώνουν τις συμφωνίες οι ξένοι στην Ελλάδα εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών!
Το μείζον ζήτημα που απασχολεί τους ξένους επενδυτές είναι η παρατεταμένη αβεβαιότητα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις
Deal δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ χάνονται καθημερινά από την ελληνική οικονομία εξαιτίας της κυβερνητικής δημιουργικής ασάφειας η οποία έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνει τους ξένους επενδυτές από τη χώρα αντί να τους προσελκύει.
Το bankingnews.gr έχει στην κατοχή έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ξένοι επενδυτές ήταν έτοιμοι να κλείσουν συμφωνία αλλά κυβερνητικές εξελίξεις τους οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Το μείζον ζήτημα που απασχολεί τους ξένους επενδυτές είναι η παρατεταμένη αβεβαιότητα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους.
Οι ίδιοι διατυπώνουν την ανησυχία τους για το μέλλον της χώρας καθώς δεν γνωρίζουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων και ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα ξένος επενδυτής αναφέρει προς τον έλληνα αποδέκτη μέσω email το εξής:
Currently the political environment in Greece is such that investors feel that the country remains un-investable. Until there is some certainty around future debt.
(Η επένδυση δεν μπορεί γίνει λόγω των πολιτικών εξελίξεων και η Ελλάδα πλέον δεν προσφέρεται για επενδύσεις.)
Ο διαχειριστής του αυστραλιανό FUND ακύρωσε επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ για την αγορά ξενοδοχειακής μονάδας.
Στο ίδιο γραφείο έφθασε νέο email και το περιεχόμενο του ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα παρότι η εταιρεία του νέου αποστολέα έχει ως έδρα μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Η συμφωνία ήταν σχεδόν στο τελικό στάδιο που προέβλεπε την αγορά 33.000 τετραγωνικών μέτρων με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Όμως επενδυτής έκανε ένα βήμα πίσω και ανακάλεσε την αρχική προσφορά, η αξία της οποίας έφθανε τα 22 εκατ. ευρώ.
Η απομάκρυνση του επενδυτή είχε ως κύριο αίτιο την κυβερνητική αναποφασιστικότητα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις αλλά και με το αβέβαιο αποτέλεσμά τους.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος συμβουλευτικής εταιρείας που έλαβε τα email με περιεχόμενο ακύρωσης των επιχειρηματικών συμφωνιών ήταν πλήγμα για τον ίδιο και την εταιρεία του καθώς χάθηκαν άδικα οι προσπάθειες και η δουλειά που είχε κάνει για περισσότερους από επτά μήνες.
 «Που θα πάει η κατάσταση αυτή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» Πρόσθεσε ότι ξεπεράσαμε τα όρια μας, δεν αντέχουμε άλλο ήταν τα λόγια του αποδέκτη των emails.
Το έντονα αρνητικό κλίμα όχι μόνο διώχνει επενδυτές και συμβάλει στην ακύρωση συμφωνιών αλλά και οι ελάχιστες συναλλαγές που γίνονται έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την εξευτελιστική προσφορά που καταθέτει ο ενδιαφερόμενος καθώς νοιώθει ότι δεν έχει ανταγωνισμό.
Στην ουσία παίζει μόνος του και περιμένει την χρυσή ευκαιρία.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων στρέφεται γύρω από τον τουριστικό τομέα, ο οποίος έχει πολλά να δώσει ακόμη παρότι ο αριθμός των αφίξεων των τουριστών έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Πρόσφατα πουλήθηκε ξενοδοχειακή μονάδα κοντά στο Λαγονήσι σε τιμή που ήταν κατώτερη έως και 75% από την αρχική εκτίμηση των ειδικών.
Ο Λιβανέζος που το αγόρασε πλήρωσε μόλις 0,15 σεντς όταν η αξία της μονάδας έφθανε το1 δολάριο.
Το στέλεχος που συμμετείχε στην υλοποίηση του deal έκανε λόγω για προσφορά εξευτελιστική δεν είναι δυνατό μια μονάδα με τα αυτά τα χαρακτηριστικά να πωλείται μπιρ παρά, ανέφερε. Αυτά συμβαίνουν διότι οι ξένοι επενδυτές διέγραψαν την Ελλάδα από τον επενδυτικό του χάρτη εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης