Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τζάμπα χρηματοδότηση βρήκε το κράτος με το χαράτσι 26% επί των εισαγωγών

Τζάμπα  χρηματοδότηση βρήκε το κράτος με το χαράτσι 26%  επί των  εισαγωγών
1 δισ  ευρώ «αέρα» το χρόνο θα έχει το κράτος με το νέο καθεστώς
Λύσεις ψάχνουν τα επιτελεία των εισαγωγικών εταιρειών στο νέο φορολογικό χαράτσι που προβλέπει την καταβολή φόρου 26% επί της αξίας των εισαγομένων προϊόντων από χώρες με ειδικό φορολογικό καθεστώς.
Ο επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι εισαγωγικές εταιρείες πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαια κίνησης κατά 26% για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εισαγωγής.
Σε «αναμμένα  κάρβουνα» κάθονται τα επιτελεία των εταιρειών διότι το κόστος των προμηθειών από 39  χώρες κοστίζει ακριβότερα.
Όταν η αξία μιας παραγγελίας ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, ο εισαγωγέας θα  αφήσει «κάβα» στο κράτος  26.000  ευρώ για να του επιστραφούν μετά από τρείς μήνες.
Ο  κλάδος των πετρελαιοειδών θα είναι ο πρώτος που θα αναζητήσει  «μαξιλάρι»,  καθώς ο πωλητής  μπορεί  να έχει  έδρα τη μία από τις 39 χώρες που εντάχθηκε στο  νέο  καθεστώς.
Η Βουλγαρία και η Σαουδική  Αραβία  είναι δύο χώρες από τις οποίες η Ελλάδα  εισάγει  προϊόντα συνολική αξίας 2,8  δισ  ευρώ.   
Δηλαδή τα κρατικά  ταμεία θα πάρουν ως  εγγύηση 728 εκατ. ευρώ  τα οποία  όμως μέχρι να επιστραφούν  σε αυτούς που ανήκουν μπορεί  να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Η συνολική αξία των προϊόντων  που εισάγονται  από τις χώρες ξεπερνούν τα 4  δισ  ευρώ θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια «κάβα» συνολικού  ύψους 1 δισ   ευρώ.
Για φθηνή χρηματοδότηση του κράτους  κάνουν λόγο στελέχη  επιχειρήσεων και αφήνουν να εννοηθεί ότι στο πρόβλημα ρευστότητας των κρατικών ταμείων, η     ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρήκε ένα τρόπο να βάλει λεφτά στα άδεια της ταμεία.
Τα σχέδια των επιχειρηματιών αλλάζουν άρδην και ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να παρουσιαστούν ελλείψεις  σε βασικά είδη διατροφής.
Αναφέρεται ως  βασικό παράδειγμα η Κύπρος, καθώς η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες  πατάτας.  
Προμηθευτής που θέλησε να διατηρήσει  τη ανωνυμία είπε στο bankingnews.gr  ότι  το νέο καθεστώς θα φέρει ανακατατάξεις στην αγορά των εισαγόμενων προϊόντων.  Στα  σχέδια των επιχειρηματιών είναι να γίνει η Ρουμανία, η βασική  χώρα  προέλευσης  αρκετών  προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται η καταβολή του 26%. Δηλαδή τα προϊόντα της Βουλγαρίας και των γειτονικών  χωρών θα πηγαίνουν  στη χώρα που δεν βρίσκεται στο νέο καθεστώς.  
Ο ΣΕΒ και ο ΣΒΒΕ με ανακοινώσεις τους αντέδρασαν στην θεσμοθέτηση του 26%  και το μόνο που πέτυχαν ήταν ο χρόνος επιστροφής των χρημάτων από το 1 χρόνο να καθοριστεί  σε τρείς μήνες.
Στη λίστα των χωρών που απαιτείται η καταβολή  του 26%  είναι οι εξής: Βουλγαρία, Σαουδική Αραβία, Κύπρος, Ιρλανδία, ΠΓΜΔ , Αλβανία, Μπαχάμες, Νήσοι   Μάρσαλ, Λιβερία, Μαλαισία, Παραγουάη, Χονγκ Κόνγκ, Παναμάς, Μαυροβούνιο, Κατάρ, Μπαχρέιν, Σιγκαπούρη, Λίβανος, Μαυρίκιος,  Βοσνία  Ερζεγοβίνη,  Φιλιππίνες, Γουατεμάλλα,  Νήσοι Κεϊμαν , Άγιος Μαρίνος, Ομάν, Γιβραλτάρ, Ντομίνικα, Ουρουγουάη, Σεϋχέλλες, Αγ. Βικέντιος, Παρθένοι  Νήσοι, Λιχτενστάιν, Μπελίζ, Μπαρμπάντος, Μακάο Ανδόρα, Βανουάτου και Παρθένοι  νήσοι (ΗΠΑ).   

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης