Τελευταία Νέα
old

Tσίπρας: Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και χωρίς τη δόση - Gurria (OΟΣΑ): Η Ελλάδα έχει μέλλον

Tσίπρας: Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και χωρίς τη δόση - Gurria (OΟΣΑ): Η Ελλάδα έχει μέλλον
Συμφωνία Τσίπρα - Gurria (ΟΟΣΑ) για την παροχή τεχνογνωσίας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
(upd5)Για μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΟΟΣΑ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, A. Gurria, μετά το πέρας της συνάντησής τους.
Σήμερα συνυπογράψαμε μία νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΟΟΣΑ, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ ξεκινά σε νέα βάση.
Ο ΟΟΣΑ θα παράσχει την αναγκαία τεχνική υποδομή, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν με κοινωνική ισότητα, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.
Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα εμπεδώσουν την κοινωνική δικαιοσύνη, πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να δοθεί στη λέξη "μεταρρύθμιση" θετικό, κοινωνικό πρόσημο, αλλά και να χτυπηθούν τα μεγάλα συμφέροντα που δημιουργούν ολιγοπώλια.
Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, σημείωσε επίσης, για να επαναλάβει πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έρθουν σε ρήξη με το παρελθόν της διαπλοκής.
Η κυβέρνηση δεν είναι εξαρτημένη από την οικονομική ολιγαρχία, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, για να επαναλάβει πως υπάρχει βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα.
Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα αποδώσει καρπούς, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα εκβιαζόταν διαρκώς για τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά ποτέ δεν εκβιάστηκε για τα καρτέλ των μονοπωλίων, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.
Το προηγούμενο πρόγραμμα είχε ως στόχο την εσωτερική υποτίμηση, ενώ το νέο πρόγραμμα στοχεύει στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, έσπευσε να εξηγήσει.
Οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουμε είναι αυτές που εμείς θέλουμε να κάνουμε, δεν μας τις επέβαλε κανείς, διεμήνυσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει πως "απλά, προς την κατεύθυνση αυτή, θα μας βοηθήσει ο ΟΟΣΑ".
"Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ακόμα και εάν δεν υπάρξει εκταμίευση", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Αναγνωρίζω πως υπάρχει ένα ζήτημα αμοιβαίας καχυποψίας, έσπευσε ωστόσο να παραδεχθεί, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει αμοιβαία τήρηση των όσων συμφωνηθεί.
Θα μείνουμε πιστοί σε όσα συμφωνήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου, δεσμεύθηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως εάν συμφωνηθεί έγκαιρα η συμφωνία του Eurogroup, τάχιστα θα σταθεροποιηθεί και η οικονομία.
Προχωράμε στην τήρηση των συμφωνηθέντων, καθώς είμαστε έντιμοι έναντι των εταίρων, πρόσθεσε.
Δεν αισθάνομαι καμία θηλιά στο λαιμό μου, έσπευσε να εξηγήσει ο κ. Τσίπρας.
Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα θέλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο, κατέληξε.

Gurria (OΟΣΑ): Η Ελλάδα έχει μέλλον παρά τα προβλήματα - Λύσεις συμβατές με την οικονομία οι προτάσεις του ΟΟΣΑ

Ηχηρό μήνυμα πως παρά τα προβλήματα η Ελλάδα έχει μέλλον απέστειλε από το Παρίσι ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, A. Gurria, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, A. Gurria.
Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα πως το μέλλον εξακολουθεί να υπάρχει, παρά τα προβλήματα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Gurria για να προσθέσει πως η Ελλάδα με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Υπογράψαμε ένα έγγραφο συμφωνίας, το οποίο σχετίζεται με τη διαφάνεια, την απασχόληση, τον ανταγωνισμό, τα ολιγοπώλια, εξήγησε ο Gurria, αποκαλύπτοντας επίσης πως "μας περιμένει σκληρή δουλειά".
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό της Ελλάδας, δεσμεύθηκε, στη συνέχεια, ο ισχυρός άντρας του ΟΟΣΑ.
Ο ΟΟΣΑ πάντα προτείνει λύσεις οι οποίες είναι συμβατές σε επίπεδο οικονομίας, εξήγησε, για να συμπληρώσει πως η Ελλάδα θα αποφασίσει ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν.

Συμφωνία Τσίπρα - Gurria (ΟΟΣΑ) για την παροχή τεχνογνωσίας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Συμφωνία για την παροχή τεχνογνωσίας από τον ΟΟΣΑ προς την ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του, Angel Gurria. 
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Προκειμένου, όπως είπε και στην σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός, «να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».
Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Κυβέρνηση και ΟOΣΑ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν στα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η χώρα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της ριζικής αλλαγής της Δημόσιας Διοίκησης, της πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων αλλά και της καλύτερης λειτουργίας του ανταγωνισμού.
Eιδικότερα στο επίκεντρο θα βρεθεί η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι υποδομές, οι δημόσιες προμήθειες, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, η αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Παρατηρητηρίου Τιμών καθώς και οι συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics.
Άγνωστο παραμένει ακόμη αν στο πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί, θα περιλαμβάνονται και οι προηγούμενες που είχε καταρτίσει ο ΟΟΣΑ (το περίφημο toοlkit - εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), κάποια από τα μέτρα του οποίου κόντεψαν να τινάξουν την προηγούμενη κυβέρνηση στον αέρα.
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις, οι οποίες αποδείχτηκαν ότι ήταν αποτυχημένες, ήταν αυτές για το γάλα, τα φάρμακα, αλλά και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Ενδεικτικό των αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων που ζητήσει τότε ο ΟΟΣΑ (με την υπογραφή του A. Gurria) ήταν η μείωση της διάρκειας της ζωής του γάλακτος.
Το φιάσκο του γάλακτος, τελικά φαίνεται πώς παραδέχτηκαν όλες οι πλευρές, αφού παρά το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος μειώθηκε, τελικά μόνη πτώση τιμών που παρατηρήθηκε ήταν στις τιμές παραγωγού… και όχι του καταναλωτή.
Για να πέσουν τελικά οι τιμές ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μία συμφωνία «κυρίων» με γαλακτοβιομηχανίες και σούπερ μάρκετ, προκειμένου να υπάρξει μια μικρή μείωση των τιμών.
Η ίδια κατάσταση επικράτησε και με το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, ένα μέτρο που μόνο τζίρο δεν έφερε στα ταμεία των επιχιερήσεων.
Ο ΟΟΣΑ, όμως, είχε προτείνει τότε και άλλες «επιτυχημένες» μεταρρυθμίσεις, όπως το ζύγισμα του ψωμιού (οι τιμές μάλλον αυξήθηκαν) και άλλα μέτρα που τελικά δεν προχώρησαν ποτέ, όπως η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, αλλά και τις πρισμίξεις στο ελαιόλαδο προκειμένου να το καταστήσουν πιο ανταγωνιστικό.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, ώρα 00:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης