Τελευταία Νέα
old

Eurogroup: Σταδιακή εκταμίευση δόσης μόνο με μεταρρυθμίσεις - Τεχνικές επαφές από 11/3 σε Βρυξέλλες και Αθήνα με τους θεσμούς

Eurogroup: Σταδιακή εκταμίευση δόσης μόνο με μεταρρυθμίσεις - Τεχνικές επαφές από 11/3 σε Βρυξέλλες και Αθήνα με τους θεσμούς
Mαξίμου: Πολιτικά αποδεκτές από το Eurogroup οι ελληνικές προτάσεις - Οι θεσμοί εξέφρασαν πραγματική βούληση να επιλυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας
(upd18)Διττό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση απέστειλε το Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν υπήρξε συμφωνία για την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της Ελλάδας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέστησαν σαφές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει οικονομική στήριξη, εάν δεν προχωρήσει στην υλοποίηση συγκρεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισαν επίσης πως οι τεχνικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών θα πραγματοποιηθούν τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Αθήνα.
Οι επαφές, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στις Βρυξέλλες ξεκινούν την Τετάρτη 11 Μαρτίου. 

Dijsselbloem: Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες - Διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, επανέλαβε, σε υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, απευθυνόμενος στην Ελλάδα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Eurogroup.
Δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο, τόνισε ο J. Dijsselbloem, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως Ελλάδα και Eurogroup συμφώνησαν να ξεκινήσουν την Τετάρτη οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.
Τεχνικές ομάδες θα βρεθούν και στην Αθήνα, έσπευσε να τονίσει ο πρόεδρος του Eurogroup και παρά το γεγονός πως η Ελλάδα επιμένει πως οι διαβουλεύσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες.
Δεν θα υπάρξουν μονομερείς κινήσεις από την Ελλάδα, αφού έχει δεσμευθεί για αυτό η Αθήνα, έσπευσε να τονίσει, στη συνέχεια, ο Dijsselbloem.
Συζητήσαμε για τις μεταρρυθμίσεις και για την τόνωση των επενδύσεων, πρόσθεσε.
Οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, επανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, στέλνοντας προφανώς αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε στη συνέχεια ο Dijsselbloem, η επιστολή του Γ. Βαρουφάκη περιελάμβανε το βασικό προσανατολισμό των μεταρρυθμίσεων.
Οι προτάσεις της Ελλάδας είναι καλοδεχούμενες, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.
Πρέπει να παραμείνουν οι οικονομικοί και μισθολογικοί στόχοι, τόνισε.
Μάλιστα ο Dijsselbloem έσπευσε να διαμηνύσει πως δεν υπάρχει εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Ελλάδας, επομένως δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκταμίευσης.
Όταν υπάρξει συμφωνία και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε μπορεί να υπάρξει μία σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων, σημείωσε.
Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο, επανέλαβε, ενώ σημείωσε στο ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
Ορισμένα στελέχη των θεσμών πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα, κατέστησε σαφές.
Πρώτα η συμφωνία και η εφαρμογή της και μετά η εκταμίευση των δόσεων, ανέφερε εκ νέου.
Πρέπει να βιαστούμε, έχουμε μόλις 4 μήνες μπροστά μας, τόνισε, ενώ αδειάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την Αθήνα, σχολίασε πως "δεν ξέρω γιατί χάσαμε δύο εβδομάδες...".
Δεν μιλήσαμε για την χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας, αφού βασιζόμαστε στη συμφωνία του προηγούμενου Eurogroup, πρόσθεσε.
Η απόφαση για αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων αφορά την ΕΚΤ, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, λαμβάνοντας σαφείς αποφάσεις από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Moscovici: Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος στην Ελλάδα - Πρώτα η τεχνική επεξεργασία με τους θεσμούς
Αυστηρό μήνυμα ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για την Ελλάδα απέστειλε ο Επίτροπος Οικονομίας Pierre Moscovici, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ειδικότερα ο Moscovici τόνισε ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει τεχνική επεξεργασία με τους θεσμούς.
«Θέλουμε να δούμε απτές, αποτελεσματικές αποφάσεις. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο» πρόσθεσε.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Κύπρου τονίζοντας ότι η εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις συνιστά προϋπόθεση για την πρόοδο του προγράμματος.
«Η Κύπρος έχει κάνει τεράστια πρόοδο τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν» σημείωσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Βαρουφάκης: Στόχος η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Τα τεχνικά κλιμάκια είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα
«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
O κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε την έναρξη των συνομιλιών με τους θεσμούς την Τετάρτη, τονίζοντας ότι «οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν και θα αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Ωστόσο διευκρίνισε ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».
«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών και παράλληλα να μη λαμβάνονται μονομερείς δράσεις από την Ελλάδα» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

Μαξίμου: Πολιτικά αποδεκτές οι ελληνικές προτάσεις
Πολιτικά αποδεκτές έγιναν από το Eurogroup οι ελληνικές προτάσεις, με τους θεσμούς να εκφράζουν την πραγματική τους βούληση για να επιλυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου ήταν θετική.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώνουν ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε ότι:
1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.
3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών.
Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.
4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.

Οι διαρροές από Βρυξέλλες πως ξεκινούν την Τετάρτη διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
Ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μαρτίου διαβουλεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, στις Βρυξέλλες, όπως αποκαλύπτουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης στο Eurogroup για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα παρουσίασε, στο Eurogroup, συνολικά 10 προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και συμφώνησε με τους θεσμούς πως ξεκινά η τεχνική επεξεργασία των προτάσεων αυτών, αμέσως, ήτοι από την Τετάρτη 11 Μαρτίου.
"Η Ελλάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις, σε τεχνικό επίπεδο, με τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στις Βρυξέλλες, αυτή την Τετάρτη", γνωστοποιούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών. 

Χωρίς επίσημη ανακοίνωση για την Ελλάδα το Eurogroup
Oλοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαρτίου, η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup.
Eυρωπαίοι αξιωματούχοι γνωστοποιούν πως δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, απευθυνόμενοι προς τον Έλληνα ομόλογό τους, Γ. Βαρουφάκη, κατέστησαν σαφές πως «ήρθε η ώρα να υπάρξει πρόοδος».

Οι τρεις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Τρεις νέες προτάσεις, επιπλέον των επτά μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η λίστα του Γ. Βαρουφάκη, παρουσιάζει στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που φαίνεται να κυριαρχεί για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες.
Κυβερνητικές πηγές έδωσαν στη δημοσιότητα ακόμα τρεις μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα.
Αυτές αφορούν:

α. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
β. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
γ. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.
Οι πιέσεις για την Ελλάδα κορυφώνονται, καθώς οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται αρνητικοί σε όλα... 
Ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, επιρρίπτει ανοιχτά ευθύνες προς την Ελλάδα πως δεν έχει κάνει τίποτα τις τελευταίες εβδομάδες και πως χάνει χρόνο, ενώ από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, παραπέμπει... στην τρόικα για το ελληνικό ζήτημα, επιβεβαιώνοντας ανοιχτά πως δεν αναγνωρίζει... τους θεσμούς με τους οποίους επιθυμεί να διαπραγματεύεται η Ελλάδα.
Ταυτόχρονα έχει ήδη διαρρεύσει πως οι Ευρωπαίοι έχουν απορρίψει ως ανεπαρκή και μη ολοκληρωμένη τη νέα λίστα, με τις επτά μεταρρυθμίσεις, που έχει αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης στο Εurogroup.

Πληροφορίες για προπαρασκευαστικές ζυμώσεις πριν την έναρξη του Eurogroup
Για προπαρασκευαστική συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, τον επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijssslbloem και τον Επίτροπο Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup κάνουν λόγο πληροφορίες.
Οι τρεις αξιωματούχοι έφτασαν νωρίτερα στον χώρο διεξαγωγής του Eurogroup. 

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών πριν την έναρξη του Eurogroup

Dijsselbloem: Καμία πρόοδος, χάνεται χρόνος - Μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα
Αυστηρό, αλλά και ταυτόχρονα απαξιωτικό μήνυμα προς την Ελλάδα, απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.
"Δώσαμε 4 μήνες στην Ελλάδα και ο χρόνος εξαντλείται ταχύτατα", τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
"Λίγα πράγματα έχουμε δει από την Ελλάδα από το περασμένο Eurogroup", πρόσθεσε, για να τονίσει χαρακτηριστικά πως "Έχουν χαθεί δύο εβδομάδες".
Η Ελλάδα έχει ουσιαστικό μέλλον στην Ευρωζώνη και θα προσπαθήσουμε να την υποστηρίξουμε, αλλά είναι βασικό να μην χαθεί άλλος χρόνος, πρόσθεσε.
"Μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αυτό είναι το μήνυμά μου", διεμήνυσε ο Dijsselbloem.
Ταυτόχρονα δήλωσε πως η νέα επιστολή του Γ. Βαρουφάκη δεν θα συζητηθεί.
Θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ελλάδα εάν συνεχίσει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε.

Schaeuble (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Τίποτα καινούριο για την Ελλάδα - Περιμένουμε την τρόικα
Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για την Ελλάδα και δεν αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, υποβαθμίζοντας τις όποιες προσδοκίες για συμφωνία.
«Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους», ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αναμένονται τα συμπεράσματα της τρόικας.
Αξίζει να σημειωθεί η επιμονή των Γερμανών στη χρήση του όρου τρόικα, αντί θεσμών, η οποία αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ελληνική κυβέρνηση.
Ερωτώμενος σχετικά με τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος, τόνισε ότι «δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν θα κάνουν δημοψήφισμα οι Έλληνες».

Noonan (Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ): Δραγασάκης αντί Βαρουφάκη επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας, M. Noonan ότι ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αναλαμβάνει επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, αντί του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται στην Αθήνα, ωστόσο το γραφείο του θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, καθώς βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Γ. Βαρουφάκη.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Noonan εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο που πρέπει όμως να συνεχιστεί.
Όσο αφορά το περιεχόμενο του σημερινού Eurogroup διευκρίνισε ότι πρόκειται για συνάντηση διαδικασίας, ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες.
«Κανένας δεν θέλει την έξοδο από το ευρώ σαν θέμα προς συζήτηση» σημείωσε ο Noonan.

E. Scicluna (Μάλτα): Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας χρειάζεται πολλή δουλειά
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας χρειάζεται πολλή δουλειά, τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα περίμενα περισσότερες δεσμεύσεις και όχι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι νέες μεταρρυθμίσεις θα απαιτήσουν πολλή δουλειά.

De Guindos (YΠΟΙΚ Ισπανίας): Πρώτα θα ακούσουμε τον Βαρουφάκη, μετά την τρόικα και στη συνέχεια θα πιάσουμε δουλειά
Πρώτα θα ακούσουμε τι έχει να μας πει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης, μετά θα ακούσουμε την τρόικα και στη συνέχεια θα πιάσουμε δουλειά, εξήγησε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos.
Πρώτα θα ακούσουμε τον Βαρουφάκη, μετά την τρόικα και στη συνέχεια θα πιάσουμε δουλειά, επανέλαβε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, επιχειρώντας να περιγράψει τα όσα αναμένεται να συμβούν στο κρίσιμο Eurogroup.

Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Δεν έχει σημασία το που θα συναντηθεί η τρόικα
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών, Peter Kazimir, το ζήτημα για το που θα πραγματοποιούνται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Ειδικότερα ο Kazimir προσερχόμενος στο Eurogroup, τόνισε ότι δεν είναι σημαντικό ζήτημα το που θα συναντηθεί η τρόικα.
Όσο αφορά τη λίστα μεταρρυθμίσεων του Γ. Βαρουφάκη ανέφερε: «Δεν είμαι υπουργός Πολιτισμού για να κρίνω τον τρόπο γραφής της επιστολής».

Moscovici (Κομισιόν): Πολιτικές οι αποφάσεις του Eurogroup – Πρέπει να προηγηθεί τεχνική επεξεργασία
Η πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων έγινε δεκτή από τους θεσμούς και πλέον είναι απαραίτητες περαιτέρω λεπτομέρειες, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας Pierre Moscovici, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Δεν θα συζητήσουμε σήμερα τεχνικές λεπτομέρειες για Ελλάδα, αυτό που μετράει είναι το πνεύμα των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Όπως σημείωσε, το Eurogroup πρέπει να παραμείνει ένα πολιτικό σώμα, το οποίο δεν συζητά τεχνικές λεπτομέρειες αλλά λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις.
Τόνισε ωστόσο ότι οι προτάσεις πρέπει να εξεταστούν τεχνικά, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν και να μετατραπούν σε νομοσχέδια.
Δεν μιλάμε για τρόικα, μιλάμε για θεσμούς, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανεπαρκής η λίστα Βαρουφάκη 
Ανεπαρκή χαρακτηρίζουν επί της ουσίας οι Ευρωπαίοι τη νέα, ανανεωμένη λίστα, με τους επτά άξονες μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Ελλάδα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δυσμενές το κλίμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στο κρίσιμο Eurogroup. 
Oι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζουν θετική μεν ως πρώτο βήμα τη νέα λίστα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σίγουρα ελλιπής και μη ολοκληρωμένη, σε ό,τι αφορά τον στόχο για επίτευξη συμφωνίας.
Οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να ρίξουν εκ νέου τον πήχη των προσδοκιών, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως στο Eurogroup δεν θα ληφθούν αποφάσεις, ενώ επιμένουν πως η νέα λίστα του Γ. Βαρουφάκη χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας. 

Merkel: Στόχος μας η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Την θέση ότι πολιτικός στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ διατύπωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Shinzo Abe.
«Έχω πει επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω και τώρα ότι πολιτικός μας στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Δουλεύουμε για αυτό πολλά χρόνια» είπε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα την κρατούσε εντός της Ευρωζώνης.
«Αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν δύο όψεις σε αυτό το νόμισμα.
Από τη μια είναι η αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους και από την άλλη η ετοιμότητα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και άλλων δεσμεύσεων στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Σε αυτό το σημείο, έχουμε ξεκάθαρα ένα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας» υποστήριξε η Merkel, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.

Dijssebloem: Η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί
«Μακριά από την ολοκλήρωσή της» βρίσκεται η λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijssebloem.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, σε ομιλία του στο Άμστερνταμ, η ελληνική πρόταση, η οποία κέρδισε καταρχήν την υποστήριξη των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ, είναι σοβαρή, αλλά «όχι αρκετά σοβαρή».
Οι επτά μεταρρυθμίσεις, που έχουν προταθεί, είναι απλώς η αρχή, φέρεται να δήλωσε ο Dijssebloem, ο οποίος πρόσθεσε ότι «με απόλυτη σιγουριά δεν θα γίνουν δεκτές ως αντικατάσταση του 30% {του μνημονίου} που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση».
«Οι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό», τόνισε ακόμα, και «δεν υποκρίνονται ότι οι έξι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετές».

Μαργαρίτης Σχοινάς (Κομισιόν): Στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών
Στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Στις Βρυξέλλες αναμένεται να διεξαχθούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς, μετά από αίτημα του προέδρου της Κομισιόν, J. C. Juncker», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς, αν η Κομισιόν αναμένει να ξεκινήσουν, εντός της εβδομάδας, τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στο αποψινό Eurogroup.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής, J.C. Juncker, ο οποίος βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ζήτησε οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και των ελληνικών αρχών να διεξαχθούν στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς πρόσθεσε ότι κάποιες πτυχές των συζητήσεων θα πρέπει να διεξαχθούν, επί τόπου, στην Αθήνα.
Καταλήγοντας, σχολίασε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών, αλλά η ουσία τους.
«Οι θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις και παράλληλα πρέπει να διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές, σε ορισμένες πτυχές τους και επί τόπου στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Juncker: Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα
Την θέση ότι δεν έχουν καταλάβει οι Ευρωπαίοι ηγέτες πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα διατύπωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Σε δηλώσεις του ο Juncker εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, τόσο για τους πολίτες της όσο και για την Ευρώπη.
«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται.
Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν καταλάβει όλοι στην Ευρώπη πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα» τόνισε ο Juncker.

Kampeter (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις
Την εκτίμηση ότι δεν αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Steffen Kampeter.
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Kampeter τόνισε ότι δεν αναμένει να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται περισσότερες οικονομικές πληροφορίες για τα σχέδια μεταρρυθμίσεων της Αθήνας. 
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν αποδεχθούν τις ελληνικές προτάσεις, ο Kampeter υποστήριξε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε μόνο σε αναβολή της εφαρμογής των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα.

Θέμα κάλυψης δημοσιονομικού κενού εγείρουν οι θεσμοί 
Κάτω από το μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθούν σήμερα οι επτά μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση προκειμένου να «γεφυρωθεί» το χάσμα που τη χωρίζει με τους δανειστές, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η έλευση τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για να επιταχυνθεί η συμφωνία.
Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο σημερινό Eurogroup. 
Οι θεσμοί επιμένουν στη γραμμή των «σκληρών» μέτρων, ενώ εγείρουν θέμα κάλυψης δημοσιονομικού «κενού» 2 δισ. με 2,2 δισ. ευρώ για το 2015 μετά την αστοχία του προϋπολογισμού στα φορολογικά έσοδα. 
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με τη χώρα να απειλείται από ένα οξύ χρηματοδοτικό «έμφραγμα», το σημερινό Eurogroup θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Στριμωγμένος στη γωνία ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το ολίσθημα του προϋπολογισμού και να περιγράψει τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία το επόμενο διάστημα. 
Η «πρέσα» των Βρυξελλών δεν θα περιοριστεί μόνο στα δημοσιονομικά. Ασφυκτική πίεση θα δεχθεί ο κ. Βαρουφάκης και για τις ιδιωτικοποιήσεις, που η «γκρίνια» της τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ σε αυτόν τον τομέα είναι μόνιμη. Οι θεσμοί θέλουν πάση θυσία να ολοκληρωθούν τουλάχιστον δύο projects από τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 6,329 δισ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο του 2015 και συνολικά 9,681 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2016 που προβλέπει σωρευτικά το Μεσοπρόθεσμο. 
Η απαίτηση για την αναθεώρηση όλου του συστήματος του ΦΠΑ και η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών του φόρου σε ακριτικά νησιά και περιοχές παραμένει πάνω στο τραπέζι, όπως διαμηνύουν οι δανειστές στα δεκάδες emails που αντάλλαξαν μέσα στο Σαββατοκύριακο με το υπουργείο Οικονομικών. 
Θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να «νοικοκυρέψει» κι άλλο τις δαπάνες του προϋπολογισμού, κόβοντας κι άλλες από τις φοροαπαλλαγές που εξακολουθούν να ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξοικονόμηση των ποσών που διατίθενται γι' αυτόν τον σκοπό. 
Το «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές, το νέο κύμα συγχωνεύσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και οι ανατροπές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά συνιστούν μνημονιακές δεσμεύσεις για τις οποίες η κυβέρνηση έχει τραβήξει «κόκκινη γραμμή». 
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη «γραμμή άμυνας» στα σημερινά ομαδικά πυρά που θα δεχθεί από τους ομολόγους του θα είναι οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες από έξι έγιναν επτά, σύμφωνα με το τελευταίο email που απέστειλε ο Ελληνας υπουργός στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 
Σε αυτές (μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, διοικητική και φορολογική μεταρρύθμιση, ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δημοσιονομικό συμβούλιο) προστέθηκε η αξιοποίηση τουριστών, φοιτητών και άλλων ανειδίκευτων πολιτών ως «ερασιτεχνών πρακτόρων» οι οποίοι καλωδιωμένοι με οπτικοακουστικό εξοπλισμό θα επιστρατευτούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. 
Φρέσκα έσοδα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν σε ετήσια βάση και από την αδειοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 4002 του 2011), οι άδειες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου χορηγούνται από το υπουργείο Οικονομικών μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, έχουν 5ετή ισχύ και μπορούν να ανανεωθούν για ίσο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με την καταβολή πρόσθετου τιμήματος. 
Το κατά πόσο δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με τον ΟΠΑΠ (Μελισσανίδης - Τσέχοι) μένει να αποδειχθεί στην πράξη, δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή του αθλητικού στοιχήματος με κάθε πρόσφορο μέσο, δηλαδή και μέσω του Διαδικτύου, έως το 2020. 
Απαντώντας σε αυτές τις προτάσεις ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «το θέμα δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, γιατί η Ελλάδα τις θέλει και τις θέλει περισσότερο. Το αντικείμενο εργασίας είναι να συμφωνήσουμε επί της διαδικασίας με την οποία οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, θα εφαρμοστούν και αξιολογηθούν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποτίμησή τους από το Eurogroup». 
Ουσιαστικά ο Ολλανδός «πετάει το μπαλάκι» στο Eurogroup για την τύχη αυτών των προτάσεων, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν εκτενώς στις συζητήσεις που θα έχει ο επικεφαλής του ΣΟΕ καθηγητής Γιώργος Χουλαριάκης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.


Πρώτη ενημέρωση: 07:02, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης