Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 20 μέρες καταστροφολογίας του Γκίκα Χαρδούβελη - Γιατί «έριξε λάδι στη φωτιά» στα σενάρια για Grexit

Οι 20 μέρες καταστροφολογίας του Γκίκα Χαρδούβελη - Γιατί «έριξε λάδι στη φωτιά» στα σενάρια για Grexit
Σε οκτώ δημόσιες τοποθετήσεις του, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μπορεί να μην είναι υποψήφιος με κανένα πολιτικό κόμμα στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, όμως από την ημέρα που προκηρύχθηκαν συμπεριφέρθηκε σαν να είναι…
Χρειάστηκαν μόλις 20 ημέρες, από τις 2 Ιανουαρίου του 2015 μέχρι τις 22 του ίδιου μήνα, προκειμένου ο καθηγητής Χαρδούβελης να καταστεί κεντρικό πρόσωπο όχι μόνο της εγχώριας, αλλά της διεθνούς οικονομικής σκηνής.
Σε αυτό το διάστημα των τριών εβδομάδων, ο πρώην οικονομικός σύμβουλος των Πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου, έδωσε τέσσερις συνεντεύξεις και πραγματοποίησε άλλες τέσσερες ομιλίες σε συνέδρια που είχαν συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας.
Τελευταίο, αυτό το «Gala dinner» του Economist.
Όντας κομβικός Υπουργός κάθε «λέξη» του κ. Χαρδούβελη είχε ιδιαίτερη βαρύτητα τη δεδομένη χρονική στιγμή που η Ελλάδα μπήκε ξανά στο «κάδρο» του «Grexit» το οποίο πυροδότησαν οι ραγδαίες πολιτικέ εξελίξεις και η πιθανή διακυβέρνηση της χώρας από την Αριστερά.
Και στις οκτώ δημόσιες τοποθετήσεις του, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ο πρώην τραπεζίτης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που ελλοχεύει, βάζοντας, άλλοτε μικρότερη και άλλοτε μεγαλύτερη, έκταση «φωτιά» σε αυτά τα σενάρια που είχαν πάρει διαστάσεις «σλόγκαν» στο εσωτερικό της χώρας.
Στην τελευταία του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους του «Grexit» λέγοντας ότι «είναι πολύ μικρή η πιθανότητα».
Όταν λίγες μέρες πριν έβαζε άφθονο νερό στον μύλο της κινδυνολογίας.
Ποιος άλλος υπουργός Οικονομικών με ανάλογη ιδιότητα θα μιλούσε περί «ατυχήματος του ευρώ» σπέρνοντας την ανησυχία σε φορολογούμενους και νοικοκυριά που έχουν «ματώσει» οικονομικά από το Μνημόνιο για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη - ανεξάρτητα, εάν η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη απόφαση.
Μεγάλη δόση καταστροφολογίας εμπεριείχε και η δήλωσή του για την έλλειψη ρευστότητας και του κινδύνου της χρεοκοπίας που καραδοκεί:
«Χτυπώ καμπανάκι, γιατί υπάρχει εφησυχασμός για το πώς θα συγκεντρώσουμε τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας» είπε σε τεχνοκρατικό ύφος ο Γκίκας Χαρδούβελης - απαραίτητο για την περίσταση…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης