Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ): Οι εταίροι δεν συζητούν για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ): Οι εταίροι δεν συζητούν για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Δώρον άδωρον οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους εάν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις τόνισε ο υπ. Οικονομικών
Την άποψη ότι οι εταίροι δεν συζητούν το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο "1ο Ναυτιλιακό Φόρουμ της Ναυτεμπορικής".
«Επειδή απαιτείται ομοφωνία, δεν βλέπω εφικτή την αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος προς την πλευρά των επίσημων δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χαρδούβελης.
Όπως είπε, η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να καταλήξει σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων του επίσημου τομέα, και πιθανόν στην μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά.
«Για να είμαστε ειλικρινείς, οποιοδήποτε μέτρο ελάφρυνσης του χρέους θα ήταν δώρον άδωρον αν δεν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλώ δε μάλλον αν ανατραπούν.
Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επεσήμανε πως το χρέος εξυπηρετείται χωρίς προβλήματα.
«Οι τόκοι είναι χαμηλοί.
Δεν αποτελεί πονοκέφαλο στην οικονομική πολιτική τουλάχιστον για 7 χρόνια.
Επίσης, η μέση διάρκειά του είναι 17 χρόνια από 6 χρόνια που ήταν το 2011» τόνισε ο κ.Χαρδούβελης.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος έως τις 28 Φεβρουαρίου και συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όπως είπε, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, για την κυβέρνηση που θα προκύψει, δεν υπάρχει η άνεση και η πολυτέλεια χρόνου.
«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών.
Με επανεκλογή της παρούσας κυβέρνησης, αυτό είναι εφικτό», σημείωσε ο κ.Χαρδούβελης.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως εάν κλείσει η αξιολόγηση, τότε η Ελλάδα θα εισπράξει 7,2 δισ. ευρώ και θα έχει πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
«Από αυτά τα 1,9 δισ. ευρώ είναι καθαρή δωρεά, δεν αποτελούν νέο δάνειο», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους της για περίπου ένα χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης