Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον «αέρα» οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων - Προς επαναφορά του φόρου υπεραξίας με μηδενικό συντελεστή;

Στον «αέρα» οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων - Προς επαναφορά του φόρου υπεραξίας με μηδενικό συντελεστή;
Δυστοκία για τον καθορισμό νέων τιμών ελλείψει αξιόπιστης και ρεαλιστικής βάσης δεδομένων
«Σκούρα» τα βρήκε και η επιτροπή Χαρδούβελη που επιφορτίστηκε με το έργο της αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.
Εκτός των εκλογών, η τελευταία «σκόνταψε» και στον μηχανισμό που θα τις έδινε αυτά τα στοιχεία και θα μπορούσε να είναι ακόμη και ο φόρος υπεραξίας.
Η μηδενική ζήτηση για την αγορά κατοικιών, διαμερισμάτων και οικοπέδων, σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα δανεισμού από τις τράπεζες, έχουν «φρενάρει» την επιτροπή, η οποία τον περασμένο Αύγουστο ανέλαβε να προσαρμόσει τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.
Πέντε μήνες μετά και η ειδική επιτροπή δεν υπέβαλε κανένα πόρισμα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τις «διορθώσεις» που πρέπει να γίνουν στις τιμές ζώνης για τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, ενώ πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) υποχρέωσε το κράτος να προχωρήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο σε αυτή την αναθεώρηση.
Η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η κάθετη πτώση των πωλήσεων οδήγησαν στην απαξίωση των τιμών, με αποτέλεσμα σε πολλές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, εντός των οποίων υπήρχαν και περιοχές-φιλέτα, οι αντικειμενικές αξίες να είναι υψηλότερες των εμπορικών.
Ωστόσο, αυτή η στρέβλωση εξυπηρετούσε μέχρι τώρα τα εισπρακτικά σχέδια της κυβέρνησης, ιδιαίτερα δε μετά τη συμφωνία που είχε συνάψει με την τρόικα και η οποία προέβλεπε να διατηρηθούν οι ίδιες τιμές ώς το 2016.
Ετσι, από τη στιγμή που η Εφορία χρησιμοποιεί αυτές τις αξίες προκειμένου να υπολογίσει τους φόρους στην περιουσία, το υπουργείο Οικονομικών διατηρούσε ταυτόχρονα υψηλά και τα επίπεδα των εισπράξεων.
Επειδή όμως σήμερα οι μεταβιβάσεις που γίνονται στα ακίνητα είναι περιορισμένες, οι εφορίες δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με τα απαραίτητα στοιχεία την επιτροπή η οποία αναζητεί έναν αξιόπιστο «πιλότο» γι' αυτό το έργο.
Ο φόρος υπεραξίας θα μπορούσε να είναι ένας από τους μηχανισμούς που θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση παρέχοντας δεδομένα για τη διαμόρφωση της νέας Τράπεζας Αξιών.
Στόχος, άλλωστε, του οικονομικού επιτελείου ήταν να δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός που θα επικαιροποιεί συνεχώς τις αντικειμενικές αξίες, ούτως ώστε να είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές τιμές.
Στη βάση αυτήν είχε μπει στο τραπέζι και η πρόταση για τη χρησιμοποίηση ενός «δείκτη πληθωρισμού των ακινήτων», ο οποίος θα τροποποιεί, κάθε χρόνο, τις τιμές ζώνης με βάση τις τιμές που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το Μνημόνιο και ο ΕΝΦΙΑ έφεραν τα πάνω κάτω στην κτηματαγορά· και αυτό που εξετάζουν οι μεγάλες «δεξαμενές σκέψεις» στην πλατεία Συντάγματος είναι να επιβάλουν τον φόρο υπεραξίας με μηδενικό όμως συντελεστή.
Αυτή θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πρώτη εισήγηση της διεύθυνσης περιουσίας προς τον νέο υπουργό Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να μπορέσει να καταρτιστεί μια επικαιροποιημένη βάση δεδομένων σε σχέση με αυτήν που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος αναφορικά με τις τιμές με τις οποίες γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες (…όσες γίνονται).
Αυτό προβλέπει τροπολογία που είχε ετοιμαστεί, αλλά δεν πρόλαβε να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει παγώσει έως το τέλος του 2016 την επιβολή του πολύπλοκου φόρου υπεραξίας μήπως και αναστηθεί η κτηματαγορά, που έχει καταβαραθρωθεί από τους φόρους.
Ετσι, κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων ο πωλητής δεν θα πληρώνει φόρο 15% επί της υπεραξίας που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συσταθεί τρεις διαφορετικές επιτροπές στο υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Της επιτροπής Χαρδούβελη είχε προηγηθεί η επιτροπή Στουρνάρα.
Τον Απρίλιο του 2013, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε αναθέσει σε ειδική ομάδα να μελετήσει τις προτάσεις ( πόρισμα δεν υπήρχε) ανάλογης επιτροπής που είχε συγκροτηθεί τον Ιανουάριο του 2013 για το ίδιο θέμα…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης