Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φινλανδία: Συναγερμός λόγω πιθανού haircut στο ελληνικό χρέος - Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Φινλανδία: Συναγερμός λόγω πιθανού haircut στο ελληνικό χρέος - Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση
Κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Alex Stubb
Συζήτηση στη φινλανδική Βουλή για το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ζητά το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Φινλανδία, το True Finns, στη σκιά αναζωπύρωσης των σεναρίων περί αναγκαιότητας ενός haircut.
Eιδικότερα, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, το True Finns θα ζητήσει από την κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση στη φινλανδική βουλή το ελληνικό ζήτημα, με αιχμή του δόρατος της συζήτησης το κόστος για τη Φινλανδία από ενδεχόμενο haircut στο ελληνικό χρέος.
Να σημειωθεί εδώ πως το True Finns έχει αντιδράσει σφόδρα και για τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας περί εγγυήσεων.
Στο μεταξύ, κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Alex Stubb.
Ειδικότερα, μιλώντας στους Financial Times, ο Φινλανδός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η χώρα του θα δώσει ένα «ηχηρό όχι» σε κάθε μορφής συγχώρησης του ελληνικού χρέους.
«Θα παραμείνουμε σκληροί. Είναι σαφές πως θα απορρίψουμε κάθε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο ο Al. Stubb.
«Φυσικά, δεν θέλουμε να επέμβουμε στις ελληνικές εκλογές. Αλλά, είναι άδικο προς τους Έλληνες και του Φινλανδούς να μην λέμε δημόσια πως κάποιες προτάσεις των ελληνικών κομμάτων είναι μη αποδεκτές από την Φινλανδία» υπογράμμισε, φωτογραφίζοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ελληνικού χρέους.
Βέβαια, ο ίδιος ο Alex Stubb σημείωσε πως η Φινλανδία έχει επιδείξει μία ισχυρή αλληλεγγύη στην Ελλάδα.
«Και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι, αλλά κανείς δεν πρέπει να κοινοποιεί ιδέες, οι οποίες θα συνιστούσαν συγχωροχάρτι για το χρέος ή θα αναιρούσαν το τρέχον πρόγραμμα» συνέχισε σε αυστηρό ύφος.
Κληθείς να απαντήσει εάν η σκληρή του στάση εδράζεται σε προεκλογικούς παράγοντες, δεδομένου πως οι εκλογές στη Φινλανδία είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο, ο Alex Stubb ξεκαθάρισε πως «ένα πράγμα έχω στο μυαλό μου, το συμφέρον της χώρας».
Παράλληλα, αποσαφήνισε πως δεν επιθυμεί μία έξοδο της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα, δίχως την χορήγηση προληπτικής στήριξης.
«Δεν μπορούμε να απορρίψουμε, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος» διέτεινε εν συνεχεία.
«Θα είμαστε αυστηροί απένταντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και εάν προκύψει από τις εκλογές» συνέχισε, για να καταλήξει πως «οι εκλογές δεν θα αλλάξουν την οικονομική πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να διασωθεί, αλλά έχει διανύσει ακόμη το μισό δρόμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης