Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακραία κινδυνολογία Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ) - Απειλείται η ρευστότητα αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακραία κινδυνολογία Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ) - Απειλείται η ρευστότητα αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις πιθανότητες σύγκρουσης με τους εταίρους και «dirty exit» από το πρόγραμμα, προειδοποιεί ο Γκ. Χαρδούβελης
Η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.
Όπως τονίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης, πιστός στην τακτική της κινδυνολογίας εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου,  αυξάνεται η προοπτική σύγκρουσης με τους εταίρους και μια χαοτική έξοδος από το 4ετές πρόγραμμα διάσωσης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα, «σηκώνω τη σημαία, γιατί επικρατεί εφησυχασμός, σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντλήσει κεφάλαια για την πληρωμή των υποχρεώσεών μας».
Αυτός ο εφησυχασμός δεν δικαιολογείται, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως εξηγούν οι Financial Times, ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρεται στον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποφύγει το «κραχ ρευστότητας», μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων, τα οποία θα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες και μέσω της άντλησης κεφαλαίων από τα αποθεματικά του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Γιώργος Σταθάκης, σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στους FT ΤΗΝ προηγούμενη εβδομάδα, ότι η οικονομική ομάδα του κόμματός του Αλέξη Τσίπρα δεν εντοπίζει κάποιο λόγο ανησυχίας για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 4,3 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στο α΄τρίμηνο του 2014, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα.
Ωστόσο ο «τεχνοκράτης» Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, προειδοποιεί ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και δεν υπάρχουν χρήματα.
Όπως τονίζεται, οι δηλώσεις Χαρδούβελη αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη διαμάχη ενόψει των εκλογών σχετικά με την βιωσιμότητα του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στάση αναμονής από τους επενδυτές λόγω πολιτικής αβεβαιότητας
Ο Γκίκας Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα κινείται σε τεντωμένο σκοινί.
«Οι ξένοι επενδυτές αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στις δημοπρασίες του περασμένου μήνα..
Δεν εμφανίστηκαν επειδή πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μεγάλος».
«Αν δεν βρισκόμαστε εντός του προγράμματος την 1η Μαρτίου, αυτό θα σημάνει μια «βρόμικη» έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.
Θα απομείνουμε μόνοι, χωρίς καμία στήριξη από την Ευρώπη.
Αλλά με τους έξι μήνες θα εξασφαλιστεί χρόνος ώστε να τακτοποιηθεί η συνετή έξοδος από το πρόγραμμα.»
Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η αβεβαιότητα εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, έχει αλλάξει τη συμπεριφορά μερίδας των επενδυτών, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής.
«Δεν διακρίνεται ακόμη κάποιο πρόβλημα στον προϋπολογισμό, ωστόσο υπάρχει με τις καθυστερήσεις υπογραφών συμβάσεων, με την αναβολή επενδύσεων, με την γενικότερη δυσπραγία της οικονομικής δραστηριότητας με διάφορους τρόπους.
Εάν όμως η αβεβαιότητα επιλυθεί γρήγορα, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
Οι επενδυτές θα επιστρέψουν με ταχύτατο ρυθμό.

Ο κίνδυνος Grexit
Όσον αφορά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί, ενώ τονίζει ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
«Δεν θεωρώ πραγματική επιλογή το Grexit.
Ωστόσο, εξαιτίας των βραχυπρόθεσμων πιέσεων που περιέγραψα, θα μπορούσε να συμβεί ατύχημα όταν αρχίσουν τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους», σημείωσε ο υπουργός. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης