Τελευταία Νέα
Οικονομία

X. Γεωργιάδης (κύπριος ΥΠΟΙΚ): Εκτός ζώνης κινδύνου η Κύπρος – Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν μας επηρεάζουν

X. Γεωργιάδης (κύπριος ΥΠΟΙΚ): Εκτός ζώνης κινδύνου η Κύπρος – Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν μας επηρεάζουν
Έπειτα από τέσσερα χρόνια ύφεσης, η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ανάπτυξη 0,5% για το 2015
Εκτός ζώνης κινδύνου βρίσκεται η Κύπρος, τόνισε σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι έπειτα από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα το 2013, η Κύπρος είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ενώ υπογράμμισε ότι οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν την οικονομική ανάκαμψη της Μεγαλονήσου.
Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, η «Κύπρος είναι οριστικά εκτός ζώνης κινδύνου και η ύφεση μοιάζει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της», προσθέτοντας ότι «είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι το νέο έτος η Κύπρος θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ύστερα από τέσσερα χρόνια ύφεση, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει για το 2015 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,5%.
Η κυπριακή οικονομία, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, ύστερα από μια σοβαρή κρίση έχει σταθεροποιηθεί.
«Η Κύπρος οδηγήθηκε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, τα δημόσια οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα ήταν σε σοβαρή κρίση και η πραγματική οικονομία σε βαθιά ύφεση», ανέφερε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει, όμως, ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ήταν έτη διόρθωσης, μεταρρυθμίσεων, σταθεροποίησης και πλέον καταγράφονται πολύ θετικά αποτελέσματα».
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χώρα ήταν αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει την οικονομία, σημειώνοντας ότι δεν την ενδιάφερε να μετριάσει την κρίση, αλλά να δημιουργήσει τις βάσεις για ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμο μοντέλο.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του CNBC, παρά την αισιοδοξία του κ. Γεωργιάδη, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα, με τις επερχόμενες εκλογές και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον κίνδυνο εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ, με τον κύπριο υπουργό Οικονομικών να σημειώνει ότι παρά τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, οι οικονομίες τους είναι ξεχωριστές.
«Οι δεσμοί του παρελθόντος δεν υφίστανται πλέον», σημειώνει και προσθέτει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν αποτελούν πρόβλημα για την Κύπρο.
Όπως ανέφερε, «εφαρμόζουμε τις δικές μας μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, βλέπουμε αποτελέσματα, έχουμε πλέον μια σταθερή οικονομία και είμαστε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη», συμπληρώνοντας ότι «παρ' όλα αυτά, για το καλό του ελληνικού λαού, ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα ούτε στην Ελλάδα».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, NPLs, τα οποία σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να αποτελέσουν μέγιστη προτεραιότητα για τη χώρα, παραδεχόμενος ότι ήταν απόρροια της μη βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης στο παρελθόν και τόνισε ότι με τις εν εξελίξει αναδιαρθρώσεις δανείων, ο αριθμός τους θα υποχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης