Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΝΥΤ: Μεγάλες οι ευθύνες των δανειστών της Ελλάδας - Η χώρα έμεινε με το χρέος

ΝΥΤ: Μεγάλες οι ευθύνες των δανειστών της Ελλάδας - Η χώρα έμεινε με το χρέος
"Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη είναι ερώτημα που μένει να απαντηθεί", αναφέρουν οι New York Times
Για ευθύνη των δανειστών της Ελλάδας κάνουν λόγο οι New York Times, σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Μία κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της».
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι ευθύνες των δανειστών της Ελλάδας είναι μεγάλες, τονίζοντας ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο από ό,τι θα ήλπιζε ποτέ να αποπληρώσει και ζητά από την τρόικα αναβολή της αποπληρωμής των δόσεων του χρέους για το 2015.
«ΔΩς εκ τούτου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιθανόν να δώσουν τον έλεγχο του Κοινοβουλίου στο αριστερό πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές μέσα στο μήνα», αναφέρει το δημοσίευμα.
"Τώρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη είναι ερώτημα που μένει να απαντηθεί", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ και χαρισματικός ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, έχουν υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτούν το δημόσιο χρέος, να μειώσουν τους φόρους, να αποκαταστήσουν τις συντάξεις και να αυξήσουν τις δαπάνες για δημόσιες τις υπηρεσίες. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει την τρόικα για την ελάφρυνση των όρων του χρέους της χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του γερμανού Υπουργού Οικονομικών W. Shaeuble, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα για τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Shaeuble, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της λιτότητας στην Ευρώπη, παίρνει μια τέτοια απόλυτη θέση πριν από τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η επιμονή για το σφοδρό βομβαρδισμό της Ελλάδας δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει ώστε η χώρα να πραγματοποιήσει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες της Τρόικα πρέπει να λάβουν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση – για παράδειγμα με την αναβολή αποπληρωμής των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο», σημειώνει το άρθρο.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές λιτότητας, όπως η μείωση των δαπανών και η αύξηση των φόρων, που ζήτησε η Τρόικα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια προς την Ελλάδα και άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης έχουν παρατείνει και μεγαλώσει την οικονομική τους κατάρρευση.
Επίσης ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα έμεινε με πολύ περισσότερο χρέος από ό,τι η χώρα θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει να αποπληρώσει, κάτι που ακόμη και το ΔΝΤ αναγνώρισε την περασμένη χρονιά.
Ως εκ τούτου είτε ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Ελλήνων, είτε όχι, είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι ζητούν να υπάρξουν αλλαγές», καταλήγει το άρθρο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης