Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελλάδα: Εύθραυστη η οικονομία – Στις 49,4 μονάδες ο μεταποιητικός PMI τον Δεκέμβριο

Ελλάδα: Εύθραυστη η οικονομία – Στις 49,4 μονάδες ο μεταποιητικός PMI τον Δεκέμβριο
Αν και καταγράφηκε ελαφρά αύξηση της παραγωγής, οι νέες παραγγελίες ωστόσο υποχώρησαν για τέταρτο συνεχή μήνα
Την εύθραυστη υγεία της οικονομίας καταδεικνύουν τα στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Markit.
Αν και στη μεταποιητική παραγωγή και την απασχόληση στον τομέα καταγράφηκε ελαφρά άνοδος, αντιθέτως οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν για τέταρτο συνεχή μήνα.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI παρέμεινε για έναν ακόμη μήνα κάτω από τις 50 μονάδες, που αποτελούν το όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης, διαμορφούμενος τον Δεκέμβριο του 2014 στις 49,4 μονάδες, ελαφρά υψηλότερα έναντι των 49,1 μονάδων του Νοεμβρίου του ιδίου έτους.
Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της Markit, Φιλ Σμιθ, ο δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από τις κρίσιμες 50 μονάδες τον Δεκέμβριο, σημάδι ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες παρέμειναν δύσκολες.
Η τάση ανάκαμψης του τομέα στις αρχές του 2014 σταμάτησε τους τελευταίους μήνες του έτους, κυρίως εξαιτίας των αδύναμων πωλήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η ελαφρά άνοδος που καταγράφηκε σε παραγωγή και απασχόληση στο τέλος του 2014 είναι σχετικά θετικά στοιχεία, όμως είναι απίθανο να συνεχίσουν να αυξάνονται χωρίς την υποστήριξη των νέων παραγγελιών.
Η συμβολή του τομέα μεταποίησης, επισημαίνεται, στη συνολική οικονομική ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 φαίνεται να είναι ουδέτερη, κάτι που θα μπορούσε να ειπωθεί επίσης και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης