Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ελληνικό χρέος έπρεπε να διαγραφεί το 2010 τονίζει πρώην στέλεχος του ΔΝΤ

Το ελληνικό χρέος έπρεπε να διαγραφεί το 2010 τονίζει πρώην στέλεχος του ΔΝΤ
Η S. Schadler υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ έπρεπε να είχε επιμείνει το 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους
Την πεποίθηση ότι από το 2010 θα έπρεπε να γίνει η διαγραφή του ελληνικού χρέους, εξέφρασε η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, Susan Schadler, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Kurir».
Ειδικότερα η S. Schadler υποστηρίζει ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους».
Παράλληλα εφιστά την προσοχή καθώς, όπως σημειώνει, το κλίμα στις αγορές μπορεί να αναστραφεί απότομα, και επιρρίπτει ευθύνες στο ΔΝΤ ότι υπέκυψε το 2010 σε πολιτικές πιέσεις και παρασύρθηκε σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, εγκαταλείποντας τους κανόνες του.
Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, έγινε τη στιγμή που όλοι γνώριζαν πως οι προβλέψεις για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.
«Τι νόημα έχει να εξοφλούνται οι μεγάλες τράπεζες και αντί αυτού να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι», διερωτάται σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Schadler, συμπληρώνοντας πως μια γρήγορη διαγραφή χρέους θα αποσαφήνιζε νωρίτερα την κατάσταση, ενώ η μακρά καθυστέρηση που υπήρξε επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την άθλια οικονομική κατάσταση της Ελλάδα και απέτυχε να εμποδίσει την μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Τέλος η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του ΔΝΤ εκφράζει τις αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να σηκώσει μακροπρόθεσμα το υπέρογκο χρέος της, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα πρέπει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, και μάλιστα για πολλά χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης