Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τρίμηνη παράταση του Μνημονίου εξετάζουν οι Βρυξέλλες - Xαλαρή η επισκόπηση του προϋπολογισμού

Τρίμηνη παράταση του Μνημονίου εξετάζουν οι Βρυξέλλες - Xαλαρή η επισκόπηση του προϋπολογισμού
Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στο πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς, στις 26 Ιανουαρίου
Έξτρα παράταση 30 ημερών, πλέον της δίμηνης που δόθηκε στο υφιστάμενο Μνημόνιο, εξετάζουν οι Βρυξέλλες για την Αθήνα, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), στη διάρκεια της οποίας καθορίστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες της δίμηνης παράτασης του προγράμματος προσαρμογής που αποδέχθηκε το Eurogroup της Δευτέρας.
Είχε προηγηθεί η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στο επίσημο κείμενο του οποίου υπάρχει και ο «αστερίσκος» για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης ενός ακόμη μήνα του Μνημονίου στην Ελλάδα με την υποσημείωση των εθνικών εκλογών.
Αν ληφθούν υπόψη και οι αρχικοί δύο μήνες τότε μιλάμε για τρίμηνη παράταση του Μνημονίου.
Κρατώντας στα χέρια τους το ελληνικό αίτημα τα μέλη του Euro Working Group θα το προωθήσουν προς τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης από τα οποία θα ανάψει και το «πράσινο φως» της «τεχνικής επέκτασης».
Μαζί με το αίτημα της παράτασης ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών υπέβαλε και πρόταση για την ένταξη της Ελλάδας στην αυστηρή πιστοληπτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Οι αποφάσεις για την υπαγωγή στην ECCL δεν πρόκειται, όμως, να ληφθούν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα, η οποία έχει «παγώσει» λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
Ακόμη και ο έλεγχος που διεξάγουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε χαλαρούς ρυθμούς - δείγμα τού ότι οι επικεφαλής θα αργήσουν να έρθουν στην Αθήνα και ότι οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα πιθανόν να είναι ακόμη πιο σκληρές με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την επισκόπηση του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο.
Σε πρώτη φάση το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στο πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς, που συνεδριάζει στις 26 Ιανουαρίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη σύνοδό τους στις 16 Φεβρουαρίου.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης