Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 155 ναι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2015... ενώ η τρόικα τον απορρίπτει

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 155 ναι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2015... ενώ η τρόικα τον απορρίπτει
Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ατύχημα που δεν θα συμβεί - Τσίπρας: Τελειώνει ο χρόνος της κυβέρνησης

(upd14)Υπερψηφίστηκε, με 155 ψήφους υπέρ, 134 κατά και ένα παρών, αργά το βράδυ της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου, ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2015 και παρά το γεγονός πως η τρόικα συνεχίζει να τον απορρίπτει, ζητώντας νέο προϋπολογισμό και πρόσθετα μέτρα.
Ειδικότερα, από τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας προκύπτει ότι σε σύνολο 290 βουλευτών, 155 βουλευτές αποδέχθηκαν τα μέτρα του κρατικού προϋπολογισμού, 134 βουλευτές τα απέρριψαν και ένας βουλευτής δήλωσε παρών.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και η ανεξάρτητη βουλευτής Αικατερίνη Μάρκου.
Καταψήφισαν 134 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη Χρυσή Αυγή, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και ανεξάρτητοι βουλευτές.
Παρών ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.
Απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, λόγω ασθένειας.
Παρότι με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής δήλωσε ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «ναι», η ψήφος του δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

Σαμαράς: Είμαι βέβαιος για την εκλογή ΠτΔ - Όχι εκλογές και μέτρα - Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ατύχημα που δεν θα συμβεί
Με ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, πως είναι αλαζονικός και προσβάλλει τη Βουλή, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
"Ο αλαζονικός Τσίπρας μας απαγόρευσε την ελευθερία γνώμης.
Ο Τσίπρας προσβάλλει βάναυσα τη Βουλή και τους βουλευτές.
Οι βουλευτές δεν θα επιτρέψουν να εκβιάζεται η ελεύθερη γνώμη τους", διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, σε απάντηση της πρότασης του Αλ. Τσίπρα να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, εάν ο προϋπολογισμός του 2015 ψηφιστεί με λιγότερες από 180 ψήφους.
"Η κοινωνία δεν θέλει εκλογές", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, συνεχίζοντας να απαντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
"Ο Τσίπρας υμνεί έναν 20χρονο που καταδικάστηκε για ληστεία με καλάσνικοφ", σημείωσε στη συνέχεια, αναφερόμενος στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, αρχίζει μία νέα φάση για την Ελλάδα, αφού οι μεγάλες δοκιμασίες τελειώνουν, όπως τελειώνει επίσης η εποχή της μεγάλης λιτότητας.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την έξοδο από το μνημόνιο", σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η κυβέρνηση ξεπέρασε τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2014.
Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015, πρόσθεσε για να σημειώσει ταυτόχρονα πως ο προϋπολογισμός του 2015 μηδενίζει το έλλειμμα συνολικά.
Όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, πρέπει να συμφωνήσουμε με την τρόικα προκειμένου να πάμε στην επόμενη ημέρα.
"Η τρόικα μας ζήτησε να λάβουμε έκτακτα, οριζόντια μέτρα, αλλά εμείς απαντήσαμε πως τέτοια μέτρα θα έκαναν ζημιά στην ανάκαμψη", σημείωσε, για να παραδεχθεί ωστόσο πως "Δεχθήκαμε κάποια μέτρα, κυρίως διαρθρωτικά".
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε πως θα υπάρχει μία μικρή, τεχνική καθυστέρηση μέχρι να πάμε στην επόμενη ημέρα.
"Οι διαφορές με την τρόικα έχουν μικρύνει, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί τελείως", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς, περιγράφοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Η Ελλάδα σύντομα θα βγει από την εποχή των μνημονίων, δεν δίστασε ωστόσο να δηλώσει.
Στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως "Όποιος θελήσει να επιστρέψει στα ελλείμματα, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα μνημόνια".
"Η προληπτική πιστωτική γραμμή θα μας προφυλάξει από τις διεθνείς αναταράξεις", εξήγησε ο πρωθυπουργός για να δεσμευθεί στη συνέχεια πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης, χωρίς να κινδυνεύσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
"Όταν η πολιτική αβεβαιότητα τερματιστεί, τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω", εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει πως όσο προχωράει η ανάπτυξη, τόσο το χρέος θα μειώνεται.
"Εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας τερματίζουμε την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα", διεμήνυσε, κατηγορώντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ πως δημιουργεί την πολιτική αβεβαιότητα.
"Μόνο οι αγορές είναι αρμόδιες να κρίνουν εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι", εξήγησε επίσης, για να συμπληρώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, για να μην μας δανείσουν οι αγορές.
"Βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μία μεταβατική περίοδο ενός έτους, με διακριτική επιτήρηση", δήλωσε ο κ. Σαμαράς, περιγράφοντας τη μορφή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης της Ελλάδας.
"Μεταξύ Ελλάδας και κόμματος, ο Τσίπρας είναι με το κόμμα", υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
"Ετοιμάζονται ταχύτατα και άλλες αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις", δεσμεύθηκε επίσης ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πύλη εμπορίου μεταξύ Ευρώπης - Ανατολής, σημείωσε και τόνισε πως η κυβέρνηση έκανε μεγάλες τομές στην εξωτερική πολιτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται για την πορεία της ανεργίας και της ανάπτυξης, τόνισε, σε άλλο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εχθρός της αλλαγής, πρόσθεσε επίσης ο πρωθυπουργός, ανεβάζοντας εκ νέου στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
Στη συνέχεια προειδοποίησε πως εάν δεν εκλέξει η τωρινή Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε δεν θα υπάρχει νέο Σύνταγμα τουλάχιστον έως το 2021.
"Η συνταγματική αναθεώρηση θα θωρακίσει την πολιτική σταθερότητα και θα ανοίξει το δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις", σημείωσε επίσης ο κ. Σαμαράς.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ξεσηκώσει τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια και τους μαθητές για να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά δεν του βγήκε...", υποστήριξε, με νόημα, ο πρωθυπουργός, καταλογίζοντας ευθύνες για "απίστευτη υποκρισία" στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε αποσταθεροποιητικό τον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και καταστροφή για τη χώρα τις πρόωρες εκλογές.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει με εκλογές για να πετύχει την απόλυτη αποσταθεροποίηση", τόνισε.
"Η παρούσα Βουλή θα καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, είμαι βέβαιος για αυτό", διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς.
Είτε θα βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα σταθεροποιηθεί η χώρα είτε ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, προειδοποίησε επίσης ο πρωθυπουργός.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εκπρόσωπος όλων όσων μας έφεραν στην κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζέψει όλους τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, όλους τους επαγγελματίες του μπάχαλου", τόνισε.
"Προϋπολογισμός, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συνταγματική αναθεώρηση αποτελούν πραγματική επανάσταση", σημείωσε επίσης ο κ. Σαμαράς, ενώ στρεφόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με νόημα:
"Κύριε Τσίπρα είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα".

Τσίπρας: Πρόωρες εκλογές, εάν ο προϋπολογισμός του 2015 εγκριθεί με λιγότερες από 180 ψήφους
Ο προϋπολογισμός του 2015 σφραγίζει μία πενταετία λιτότητας για την Ελλάδα, προειδοποίησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στρέφοντας τα βέλη του προς την ελληνική κυβέρνηση.
"Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να γίνει μέσω της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας", διεμήνυσε, καταλογίζοντας ταυτόχρονα στην κυβέρνηση πως μόνο εκείνη σε ολόκληρη την Ευρώπη χαρακτηρίζει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
"Μόνο η κυβέρνηση λέει πως το χρέος είναι βιώσιμο", δήλωσε χαρακτηριστικά, για να επισημάνει πως "ακόμη και εάν η Ελλάδα εμφανίζει πλεόνασμα, το χρέος δεν γίνεται να μειωθεί".
Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το πιο ακραίο πολιτικό και οικονομικό πείραμα, επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ελληνικό πρόβλημα αποτελεί μέρος του ευρύτερου, ευρωπαϊκού προβλήματος, πρόσθεσε για να εξηγήσει πως αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ευρωπαϊκές λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα.
Ο προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, διεμήνυσε επίσης ο κ. Τσίπρας για να καταγγείλλει πως "στην Ελλάδα παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου".
Τα μέτρα λιτότητας δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία δημοκρατική χώρα, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του 2015, ενώ χαρακτήρισε αναγκαίο ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αντιμετώπισης των πληγών των μνημονίων.
Εάν ο βίος της κυβέρνησης παραταθεί, τότε θα έλθουν πιο σκληρά μέτρα, προειδοποίησε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να συνεχίσει τη σκληρή λιτότητα, συμπλήρωσε.
Κλιμακώνοντας την επίθεση στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας της επέρριψε ευθύνες ότι ζητάει λευκή επιταγή μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
"Η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με ένα τόσο μεγάλο χρέος", επανέλαβε για να προσθέσει στη συνέχεια πως οι προβλέψεις του πρωθυπουργού για success story διαψεύδονται διαρκώς...
"Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τίποτα", τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να συνεχίσει πως με την ίδια πολιτική, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση.
"Χωρίς βιώσιμο χρέος, σταθερή κυβέρνηση και πλάνο ανάπτυξης θα έχουμε εχθρική στάση από τις αγορές", παραδέχθηκε επίσης ο κ. Τσίπρας.
"Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να υλοποιήσει νέα μέτρα", επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη μείωση των συντάξεων, σημείωσε.
Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια είναι τραπεζοκεντρική, καθώς οι τράπεζες θα ρυθμίζουν την οικονομία, πρόσθεσε.
"Δεν θέλουμε νέα ελλείμματα και νέα δάνεια, απαιτείται ανακούφιση των πληγών και αντιστροφή της λιτότητας", τόνισε, στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας για να χαρακτηρίσει καμπή για την πολιτική ζωή της χώρας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.
"Οι εργαζόμενοι θα φέρουν την ανάπτυξη και όχι η αποχαλίνωση των εργοδοτών", διεμήνυσε στη συνέχεια, για να προσθέσει πως η έξοδος από το μνημόνιο απαιτεί ξήλωμα των μέτρων.
Το μνημόνιο θα ξηλωθεί μόνο όταν τελειώσει η λιτότητα.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνταγματική αναθεώρηση την τελευταία δικαιολογία για να αποφευχθούν οι εκλογές.
Η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος πρέπει να ξεκινήσει μετά τις εκλογές, εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Βουλή δεν εκφράζει τη λαϊκή βούληση και δεν ανταποκρίνεται στους υπάρχοντες συσχετισμούς.
Το κράτος κάνει το λιοντάρι σε έναν 20χρονο απεργό πείνας, ενώ σκύβει το κεφάλι στην τρόικα, σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει ποτέ στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, σημείωσε για να επαναλάβει πως δεν θα συναινέσουμε σε νέα μέτρα.
Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει, προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά την κόντρα και τις αλληλοκατηγορίες περί αποστασιών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η λέξη αποστασία ξυπνάει μνήμες άλλων εποχών, όπου ο Σαμαράς είχε πρωταγωνιστήσει...
"Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συμφωνήσει πως η Βουλή είναι απο-νομιμοποιημένη και δεν γίνεται να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας", ανέφερε.
"Τα κουκιά για την κυβέρνηση δεν βγαίνουν", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όποιος θέλει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να βγει και να το πει καθαρά και δημόσια, προειδοποίησε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Πώς ένα βουλευτής που θα ψηφίσει εναντίον του προϋπολογισμού γίνεται να ψηφίσει ναι για Πρόεδρου της Δημοκρατίας, δίνοντας παράταση στην κυβέρνηση;", διερωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.
Τσίπρας: Όσοι απορρίπτουν τον προϋπολογισμό, πρακτικά ζητούν άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση, δηλαδή εκλογές, πρόσθεσε για να επισημάνει στη συνέχεια πως ένα "όχι" στον προϋπολογισμό και ένα "ναι" στον ΠτΔ είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων.
Όποιος ψηφίσει ΠτΔ, είναι σαν να ψηφίζει τα νέα μέτρα, διεμήνυσε.
Οι αποφάσεις με την τρόικα δεν θα δεσμεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησε στη συνέχεια σαφές ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εάν ο προϋπολογισμός εγκριθεί με λιγότερες από 180 ψήφους, τότε ας πάμε σε πρόωρες εκλογές, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο - Θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα
Προϋπολογισμό αλλαγής σελίδας της Ελλάδας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2015 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε πως με τον προϋπολογισμό η Ελλάδα αλλάζει.
"Από το 2015 αλλάζει η θεσμική σχέση με την τρόικα και το ΔΝΤ", ανέφερε.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο:
- Ο προϋπολογισμός απηχεί το πρωτογενές πλεόνασμα.
"Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το νοικοκύρεμα του κράτους", εξήγησε.
- Ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει τις θυσίες του ελληνικού λαού.
- Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει το ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
Το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό για την προστασία των καταθέσεων και για την παροχή ρευστότητας, διεμήνυσε επίσης ο κ. Βενιζέλος.
- Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
"Δεν υπάρχει λόγος νέου δανείου, άρα δεν υπάρχει λόγος σύναψης νέου προγράμματος", εξήγησε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για να κατηγορήσει ευθέως την αντιπολίτευσης πως "επιθυμεί" την παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα.
"Η αντιπολίτευση έχει πανικοβληθεί πως χάνει το μνημόνιο και την τρόικα", συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε επιλογή ευθύνης την ένταξη στο πρόγραμμα διάσωσης
"Δειλά δειλά η ανεργία μειώνεται και οι θέσεις που ανοίγουν είναι περισσότερες από τις θέσεις που κλείνουν", πρόσθεσε.
"Το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους οφείλεται στο κούρεμα του δημόσιου χρέους του 2012", εξήγησε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος.
Ταυτόχρονα δεσμεύθηκε πως ο προϋπολογισμός θα παρέχει τη δυνατότητα παρέμβασης στα κόκκινα δάνεια.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε τα εξής: Το Eurogroup αποφάσισε τον Νοέμβριο η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα προληπτικής γραμμής, στο οποίο θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.
Η προληπτική γραμμή πίστωσης θα προστατεύει τη χώρα απέναντι στις αγορές.
Οι αγορές αντιδρούν στην πολιτική αβεβαιότητα, που βαραίνει τη χώρα, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Η διαπραγμάτευση παρατείνεται λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, προειδοποίησε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος, ενώ απευθυνόμενος στην τρόικα, κατέστησε σαφές πως οι εταίροι πρέπει να κάνουν περισσότερα για τη διευθέτηση του χρέους.
"Γίνεται διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος και για την κατάρτιση του νέου προγράμματος", εξήγησε.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε πολιτικό εκβιασμό να χαρακτηρίζεται αποστασία η κατά συνείδηση ψήφος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρόκειται για ιστορική φάρσα, όταν ορισμένοι μιλούν για αποστασία, σημείωσε.
Ο ελληνικός λαός μπορεί να κάνει την επιλογή των εκλογών, αλλά μπορεί να επιλέξει και την αποφυγή των εκλογών, εξήγησε για να προειδοποιήσει στη συνέχεια πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επιβαρύνει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Όχι εύκολα, αλλά η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμφωνία, αρκεί να μην υπάρξει εσωτερική υπονόμευση, ήταν το μήνυμα που απέστειλε από τη Βουλή ο κ. Βενιζέλος.
Η συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας, σημείωσε επίσης, για να επαναλάβει πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα ολοκληρωθεί.
Χρειάζεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταρτιστεί η προληπτική γραμμή, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
"Δεν θα υπάρξει ούτε νέο δάνειο, ούτε νέο πρόγραμμα", επανέλαβε, για να σημειώσει πως θα υπάρξει μία μικρή τεχνική επέκταση του προγράμματος.
Εστιάζοντας στα του οίκου του ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
"Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι ο ρόλος του εγγυητή της εθνικής σταθερότητας", σημείωσε.
Όλα αυτά τα χρόνια μας έχει βγει η ψυχή εκτελώντας ένα δύσκολο και άδικο πρόγραμμα, δεν δίστασε να σημειώσει ο κ. Βενιζέλος.
"Θα τα καταφέρουμε", κατέληξε.

Χαρδούβελης: Ομαλά θα εκτελεστεί ο προϋπολογισμός του 2015 - Μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του μνημονίου
Τη βεβαιότητα πως ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2015 θα εκτελεστεί ομαλά και επιτυχημένα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού.
Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης, ο προϋπολογισμός του 2015 συνεχίζει την ελάφρυνση των πολιτών και συμβάλλει στη βελτίωση της ανάπτυξης.
Έχουμε πετύχει μία εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα πως "Έχουμε πολλά μπροστά μας και για αυτό χρειάζεται δύναμη και επιμονή".
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι αναγκαία η σταθεροποίηση της οικονομίας.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Χαρδούβελης κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και μετά το τέλος του μνημονίου.
"Ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς αυτές αποτελούν το βιώσιμο δρόμο προς την ευημερία", πρόσθεσε.
Πρέπει, συνέχισε ο υπουργός, να επιμείνουμε στην ενάρετη δημοσιονομική πολιτική και στη ριζοσπαστική διαρθρωτική πολιτική.
"Η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να φέρει την ανάπτυξη της οικονομίας", δήλωσε με βεβαιότητα ο κ. Χαρδούβελης, για να παραδεχθεί στη συνέχεια πως οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.
"Οι στρεβλώσεις στην οικονομία παραμένουν", αναγνώρισε.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δεσμευτεί για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων;", διερωτήθηκε στη συνέχεια με νόημα ο κ. Χαρδούβελης.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι το ζητούμενο της σύγχρονης πολιτικής, πρόσθεσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις ή θα κρύβεται στην εύκολη λύση των παροχών; συνέχισε.
Η έξοδος από την κρίση δεν πρέπει να βασίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης, αλλά στην αύξηση της παραγωγής, εξήγησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.
Το πρόβλημα της οικονομίας είναι η προσφορά και όχι η ζήτηση, συμπλήρωσε για να εξηγήσει στη συνέχεια πως η κατανάλωση δεν θα αυξηθεί με τις κρατικές δαπάνες και προσλήψεις στο δημόσιο.
Η ανάπτυξη θα επιτευχθεί μόνο μέσω σκληρής προσπάθειας, τόνισε.
Ο ρόλος του κράτους στην οικονομία πρέπει να περιοριστεί, σημείωσε επίσης ο κ. Χαρδούβελης.
Κλειδί της ανάπτυξης για το 2015 είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, επανέλαβε ο κ. Χαρδούβελης, για να προσθέσει πως προϋπόθεση για την υλοποίηση αποτελεί η σταθερότητα.
Εστιάζοντας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως "Οι τράπεζες κάνουν τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας".
Οι αποκρατικοποιήσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, έσπευσε να προσθέσει ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως στο σκέλος αυτός "η κυβέρνηση εργάζεται για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια".
Η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έχει θετική δημοσιονομική επίπτωση, σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Χαρδούβελης.
Το χρέος δεν θα αυξάνεται, όσο οι προϋπολογισμοί παραμένουν ισοσκελισμένοι, ανέφερε.
Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι μία εικόνα της οικονομίας των επόμενων ετών, πρόσθεσε.
"Εφεξής θα υπάρξει πιο χαλαρή σχέση με το ΔΝΤ", δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών για να παραδεχθεί ωστόσο πως οι διαβουλεύσεις με την τρόικα είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν.
"Είμαι σίγουρος πως η διαδικασία με την τρόικα θα οδηγηθεί σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα", κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.

Καμμένος: Εικονική πραγματικότητα ο προϋπολογισμός - Οι ΑΝΕΛ δεν εξαγοράζονται, παρά τους εκβιασμούς
Εικονική πραγματικότητα χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, τον προϋπολογισμό του 2015, από το βήμα της Βουλής.
"Αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές.
Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι μια εικονική πραγματικότητα, αφού κάθε μέρα αλλάζει από τα email της τρόικας", διεμήνυσε ο κ. Καμμένος, ανεβάζοντας τους τόνους και ασκώντας επίθεση στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο προϋπολογισμός δεν οδηγεί πουθενά τη χώρα.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μέτρα 1,5 δισ. ευρώ, τόνισε, για να συμπληρώσει πως ο νέος προϋπολογισμός θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη ανεργία.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, οι δανειστές ακολουθούν μία τακτική τιμωρίας της Ελλάδας.
Κλιμακώνοντας την επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο κ. Καμμένος δήλωσε:
"Ο Σαμαράς μετατρέπει τους βουλευτές σε "μαξιλάρια" παράτασης της κυβερνητικής θητείας.
Ο Σαμαράς το 1993 ανέτρεψε την κυβέρνηση και το 2014 προσπαθεί να ανατρέψει την αντιπολίτευση".
"Οι βουλευτές οδηγούνται με εκβιασμούς να στηρίξουν την κυβέρνηση", κατήγγειλε εκ νέου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για να προειδοποιήσει πως "έρχονται νέα μνημόνια στην Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη συνέχιση της λιτότητας".
"Πρώτα εκλογές και μετά συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, αυτό χρειάζεται η Ελλάδα", διεμήνυσε επίσης ο κ. Καμμένος.
Ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο ο κ. Καμμένος διετύπωσε τα εξής ερωτήματα:
Δεχόμαστε να αφήνουμε τα παιδιά μας άνεργα;
Οι Έλληνες δέχονται να κυβερνώνται από την τρόικα;
"Πρέπει να επαναφέρουμε την εθνική κυριαρχία της χώρας", κατέστησε σαφές, για να συμπληρώσει πως αποτελεί τον Νούμερο 1 πυλώνα του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας που έχουν συντάξει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Μεταξύ των προτάσεων των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος τόνισε πως πρέπει:
- Μείωση του ΦΠΑ στο 5% σε ό,τι αφορά τον τουρισμό
- Να υπάρξει πλήρης επανέλεγχος των αποφάσεων της Τραπέζης της Ελλάδος από το 2009 έως σήμερα
- Να επανέλθει η οικονομική εξουσία στα χέρια της πολιτικής εξουσίας
- Να υπάρξει διαγραφή του χρέους
"Πρέπει να είναι τρελός κάποιος, για να επενδύσει στην Ελλάδα, αφού η φορολογία είναι απαγορευτική για κάθε επένδυση", διεμήνυσε επίσης ο κ. Καμμένος.
Ταυτόχρονα ο κ. Καμμένος παρουσίασε και μια ακόμη πρόταση:
"Υπάρχουν σήμερα τρις τράπεζες που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ, η Attica Bank, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Aegean στον Πειραιά.
Μια από αυτές τις τρεις τράπεζες να μετατραπεί σε τράπεζα ανάπτυξης, να συγκεντρώσει τον πλούτο της χώρας και να παράσχει ρευστότητα και εγγυήσεις".
Όπως πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, υπάρχουν συμφέροντα που στοχεύουν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εστίασε στον αγροτικό πληθυσμό της Ελλάδας και προειδοποίησε πως τα μέτρα της τρόικας δολοφονούν τους αγρότες.
Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι επενδύσεις, εξήγησε επίσης ο κ. Καμμένος, για να καταλογίσει, στη συνέχεια, ευθύνες στην κυβέρνηση πως αρνείται να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.
Στον τομέα της υγείας έχει γίνει καταστροφή, τόνισε στη συνέχεια.
Θα πρέπει να αποφασίσουμε πως η πολιτική της λιτότητας τελείωσε μαζί με την κυβέρνηση, διεμήνυσε ο κ. Καμμένος.

Κουβέλης: Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον στόχο της διαπραγμάτευσης και παγίδευσε την Ελλάδα
Την αδήριτη ανάγκη για αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση.
Όπως τόνισε ο κ. Κουβέλης, η κυβέρνηση ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας γιατί εγκατέλειψε τον στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης.
Η κυβέρνηση αυτο-παγιδεύτηκε και τελικά παγίδευσε τη χώρα, πρόσθεσε.
"Η πλειονότητα του ελληνικού λαού εγκλωβίστηκε σε συνθήκες φτώχειας", παραδέχθηκε ο κ. Κουβέλης.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του 2015 ακολουθεί την ίδια συνταγή και το ίδιο μείγμα πολιτικών, γεγονός που δεν μπορεί να αποφέρει διαφορετικά αποτελέσματα.
"Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι", διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, για να επαναλάβει πως είναι αδήριτη ανάγκη η αλλαγή πολιτικής.
"Εύκολη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει, υπάρχει όμως διαφορετική διαπραγμάτευση", σημείωσε με νόημα ο κ. Κουβέλης, για να προσθέσει πως "η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ελάφρυνση του χρέους της".
"Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό", κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Παπαρήγα (ΚΚΕ): «Ναι» σε πρόωρες εκλογές, «όχι» στην εκλογή ΠτΔ
Υπέρ της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες και εναντίον της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή τάχθηκε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2015. 
Ειδικότερα, από το βήμα της Βουλής, η Αλ. Παπαρήγα διαμήνυσε πως «ούτε φοβόμαστε, ούτε απευχόμαστε τις πρόωρες εκλογές», ενώ παράλληλα, αποσαφήνισε πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 
«Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην ανέβει το κίνημα. Όλα τα άλλα θα τα κουλαντρίσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα. 
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, σημείωσε πως «δεν τις φοβόμαστε ούτε τις απευχόμαστε».
«Σε καμία περίπτωση ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί ότι εκλογές ίσον λαϊκή κυριαρχία. Λαϊκή εντολή είναι» διέτεινε, εκτιμώντας πως «αν γίνουν εκλογές και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πολύ πιθανό, θα είναι βέβαια προϊόν εκλογών, αλλά δεν θα είναι προϊόν λαϊκών αγώνων, αλλά πτώσης και κατάπτωσης του κινήματος».
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2015, υπογράμμισε πως «για μία ακόμη φορά οι συζητήσεις μου θυμίζουν ότι είμαστε κάπου στη γέφυρα των στεναγμών και στη λίμνη των δακρύων. Όλοι, και εμείς λέμε, για τις θυσίες του λαού».
«Εχετε δει στο πρόγραμμα της Ν.Δ. να γίνεται λόγος για ανάκτηση των απωλειών, έστω και σε ένα βάθος χρόνου; Έχετε δει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει θέση για ανάκτηση των απωλειών;» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η συζήτηση μου θυμίζει την σημιτική λογική και τη λογική του Ανδρέα Παπανδρέου παλαιότερα, τους έχοντες και κατέχοντες, τα ρετιρέ και τα υπόγεια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι διασπαστική λογική έναντι των εργαζομένων και δυσκολεύει να υπάρχει κοινή δράση».
«Δεν μπορεί ο λαϊκός κόσμος να πάει πίσω από την ανάκτηση των απωλειών. Και ταυτόχρονα πρέπει να καταγράφει τις σύγχρονες ανάγκες του» κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα.

Ακυρώνει η τρόικα το βασικό σχέδιο του προϋπολογισμού και ζητά νέο 
Tην ίδια στιγμή η τρόικα «ακυρώνει» το βασικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού ζητώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει συμπληρωματικό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 που θα φέρει και την υπογραφή της.
Οι διαφωνίες πλέον των 2,5 δισ. ευρώ που «χωρίζουν» τρόικα και κυβέρνηση στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού» και των μέτρων που πρέπει επιβληθούν στην οικονομία για να καλυφθεί αυτή η διαφορά έχουν εκνευρίσει τους δανειστές που ζητούν την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού έως τον Μάρτιο του 2015.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους πιστωτές το βράδυ τη περασμένης Πέμπτης, οι τελευταίοι επέμειναν στην ανάγκη «διόρθωσης» των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το βασικό σχέδιο θεωρώντας ότι αυτό δεν ενσωματώνει τις παρατηρήσεις που ίδιοι έχουν θέσει.
Για τους δανειστές ο προϋπολογισμός του 2015 είχε πολλές «γκρίζες ζώνες», όπως για παράδειγμα το έλλειμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για τον μηδενισμό του, ενώ στα… ψηλά έχει περάσει σύμφωνα με τους ίδιους και το δεύτερο «κύμα» κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων.
Γνωστή τοις πάσοι είναι η θέση της τρόικας στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων ( σ.σ. ενεργοποιείται από αύριο) καθώς θεωρεί ότι όχι μόνο αποδυναμώνει αλλά επιπλέον μεγαλώνει το «ρήγμα» των εισπράξεων στα κρατικά ταμεία.
Στο φετινό δεκάμηνο, η υστέρηση στα έσοδα φτάνει το 1,2 δις. ευρώ.
Μόνο αυτοί οι «αστερίσκοι» και δεκάδες άλλοι που έχουν βάλλει οι ξένοι στον προϋπολογισμό, όπως η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και νησιά αλλά και οι ανοικτές απολύσεις, είναι δεσμεύσεις που αν υλοποιηθούν θα μεταβάλουν την υφιστάμενη εικόνα του βασικού σχεδίου.
Μόνο οι περικοπές στις συντάξεις για τις οποίες πιέζει η τρόικα ή η αναθεώρηση του νόμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, εκτιμάται από τους ξένους ότι θα μεταβάλουν επί τω βελτίω τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ ή 5,5 δις. ευρώ το 2015. Για τα νέου πλήγμα, όμως, που θα υποστούν τα χειμαζόμενα νοικοκυριά που μόνο για τα εισοδήματα τους θα πρέπει το 2015 να πληρώσουν φόρους 13 δισ. ευρώ πλέον των 3,5 δισ. ευρώ για τα ακίνητα, αδιαφορεί πλήρως η τρόικα… Και η κυβέρνηση.
Πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους τροϊκανούς θεωρούν ότι το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί - εφόσον συμφωνήσει με τους δανειστές - να «ξαναγράψει» τον προϋπολογισμού 2015. Και αυτό είτε επειδή θα ακολουθήσει την πρόταση του ΔΝΤ για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων είτε με την ένταξη της χώρας της στη νέα γραμμή χρηματοδότησης Enhanced Condition Credit Line (ECCL) που είναι και η αυστηρότερη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης απέστειλε ένα νέο σχέδιο μέτρων στην τρόικα σε μια προσπάθεια να «συρρικνώσει» το χάσμα που την χωρίζει με την ελληνική πλευρά στο θέμα του δημοσιονομικού κενού. Πρόκειται όμως για μέτρα που από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζονται ως «ανώδυνα» αφού δεν έχουν το ίδιο πολιτικό κόστος σε σχέση με αυτά που ζητούν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.
Το θέμα είναι αν το νέο «πακέτο» λιτότητας γίνει αποδεκτό από την τρόικα. Αυτό θα συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη στην διάρκεια συνεδρίασης του Euro Working Group (EWG).
Προηγήθηκε επικοινωνία του Γκίκα Χαρδούβελη με τον πρόεδρο του EWG Τόμας Βίζερ και με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ενώ το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών για τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα.
Στο Μαξίμου εκτιμούν πως υπάρχει ακόμα περιθώριο συμφωνίας για την επιστροφή της τρόικας στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης και ότι το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να εξεταστεί και σε έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ενδεχομένως στις 15 Δεκεμβρίου.

(Πρώτη ενημέρωση: Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 10:06)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης