Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΟΣΑ: Πρόκληση για την Ελλάδα το μεγάλο δημόσιο χρέος – Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί πρόσθετη ελάφρυνση

tags :
ΟΟΣΑ: Πρόκληση για την Ελλάδα το μεγάλο δημόσιο χρέος – Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί πρόσθετη ελάφρυνση
Προειδοποιεί για τους κινδύνους αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη ο Οργανισμός
Πρόκληση για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το μεγάλο βάρος του χρέους ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε σημερινή του έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ εστιάζει στη διαρκή δημοσιονομική προσπάθεια στην οποία πρέπει να επιδίδεται η Ελλάδα για να εξυπηρετεί το χρέος της, το οποίο εκτιμάται – σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – ότι θα υπερβεί το 175% του ΑΕΠ το 2014.
Ο ΟΟΣΑ αφού επισημαίνει πως το μεγάλο βάρος του δημόσιου χρέους αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να αναζητηθεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους είτε μέσω της παράτασης των λήξεων είτε μέσω περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.
«Η μείωσή του χρέους σε συνετά επίπεδα, θα απαιτήσει χρόνια σταθερής ανάπτυξης και μια ισχυρή δημοσιονομική κατάσταση. Το μεγάλο βάρος του χρέους καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.
Κατά τον ΟΟΣΑ το τρίπτυχο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την ερχόμενη διετία είναι οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα, ενώ παράλληλα επισημαίνονται και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία, όπως είναι πέρα από το δημόσιο χρέος, οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
«Έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική το 2014 και να αποκτήσει μια επιπλέον δυναμική κατά τη διετία 2015- 2016. Η ανάκαμψη θα πρέπει να καθοδηγηθεί από τη δυναμική εξέλιξη των εξαγωγών, να ενισχυθεί από την επενδυτική δραστηριότητα και να υποστηριχθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» αναφέρει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξη 0,8% του ΑΕΠ για το 2014 και 2,3% του ΑΕΠ για το 2015.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η ανεργία θα παραμείνει στο 26% το 2014, αν και αναμένεται να σημειώσει σταδιακή μείωση για το 2016 φθάνοντας κοντά στο 24%.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, θα συνεχιστεί η μείωση σε τιμές και μισθούς (εξ' αιτίας μιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που παραμένει αχρησιμοποίητη), αλλά με βραδύτερο ρυθμό, ενώ αναφέρεται ότι παραμένει αρνητικός ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι το υποκείμενο πρωτογενές ισοζύγιο (πρωτογενές πλεόνασμα) αναμένεται να βελτιωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2015 και 2016, σε συνδυασμό με ένα μικρό πλεόνασμα για την κυβέρνηση το 2016 (σε ενθικολογιστική βάση) ενώ αναφέρεται ότι το κλειδί για μια βιώσιμη ανάπτυξη, βρίσκεται στην ταχεία αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών σε συνδυασμό με τη διατήρηση της δυναμικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Η διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και των αγορών προϊόντων, και η καλύτερη πρόσβαση στις πιστώσεις είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη» τονίζει ο ΟΟΣΑ, αναφέροντας πως οι καλύτερες συνθήκες δανεισμού με την υποστήριξη των τραπεζών, ύστερα από την ανακεφαλαιοποίησή τους και την αναδιάρθρωση των ισολογισμών τους, θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι τα διαρθρωτικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσδώσουν επιπρόσθετα κίνητρα για την οικονομία.
Κατά τον ΟΟΣΑ οι κυριότεροι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία είναι:
- Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το επενδυτικό κλίμα
- Η αργή πρόοδος της αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ισολογισμών, θα μπορούσε επίσης να φρενάρει την ανάκαμψη, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων
- Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση
- Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη θα βλάψουν τις εξαγωγές και την ανάπτυξη.
Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει να υπάρξουν και κάποιες θετικές κινήσεις όπως από τον τραπεζικό τομέα ο οποίος θα μπορούσε να παρέχει περισσότερα δάνεια απ' ό,τι αναμενόταν μετά την ανακεφαλαιοποίησή του καθώς και από τις εξαγωγικές επιδόσεις, οι οποίες όπως αναφέρεται, θα μπορούσαν επίσης να υπερβούν τις προσδοκίες, καθώς τα οφέλη από τα κέρδη της μεγάλης ανταγωνιστικότητας έχουν ίσως υποτιμηθεί.
Τέλος στα θετικά μπορεί να συνυπολογιστεί και μια τυχόν «επιτάχυνση των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν επίσης την ανάπτυξη».

Επιστρέφει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ στη φθινοπωρινή έκθεσή του τονίζει ότι αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ υπογραμμίζει τους κινδύνους αποπληθωρισμού.
Ο Οργανισμός επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις του που είχε αναφέρει στην πρόσφατη σύνοδο των G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, ήτοι νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης πάνω από 3% φέτος και κάτω από 4% μέχρι το 2016, η οποία οφείλεται από την επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία.
Οι κύριες ανησυχίες που εκφράζει αφορούν την ζώνη του ευρώ, με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στα όρια του μηδενός, το χρέος της Κίνας, αλλά και η υψηλή μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Παρά τη μικρή αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ (ένα πενιχρό 0,2%) κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η απειλή είναι ακόμη παρούσα και πραγματική.
«Η συνεχιζόμενη αδυναμία στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών και να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», επισημαίνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ζώνη του ευρώ είναι στα πρόθυρα ενός πραγματικού αποπληθωρισμού και σημειώνει ότι μια επίμονη και παρατεταμένη πτώση των τιμών θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη την αποπληρωμή του χρέους, θα αποθάρρυνε την κατανάλωση και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
Το αποτέλεσμα θα ήταν μια νέα ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία, όταν μόλις άρχισε να μειώνεται.
Για την εξάλειψη όσο το δυνατόν αυτού του κινδύνου, ο ΟΟΣΑ τονίζει την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή μη συμβατικών μέτρων.
Εκτιμά ότι η δημοσιονομική σύσφιγξη στις περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ (όχι στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία) θα πρέπει να επιβραδυνθεί, ενώ χαιρετά τα αμφιλεγόμενα σχέδια προϋπολογισμού στη Γαλλία και την Ιταλία.
Ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση της ανάπτυξης, υπογραμμίζει, είναι μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όχι όμως από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά τις «χώρες του πυρήνα» της ευρωζώνης.
Και πάνω απ' όλα, υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν είναι επαρκή για να αυξήσουν τον προϋπολογισμό της ΕΚΤ, καλώντας την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων που αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης», ήτοι περίπου 700 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ένα σημαντικό αποτέλεσμα στη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης επιπλέον 1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης