Τελευταία Νέα
Οικονομία

Xαρδούβελης: H Eλλάδα επιδιώκει μια πιστωτική γραμμή 6-12 μηνών με μειωμένη επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ

Xαρδούβελης: H Eλλάδα επιδιώκει μια πιστωτική γραμμή 6-12 μηνών με μειωμένη επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ
Τι σχεδιάζει η Αθήνα για την περίοδο μετά το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος στα τέλη του 2014
Σε μια μεταβατική περίοδο 6 έως 12 μηνών, κατά την οποία η επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα είναι περιορισμένη, προσδοκά η Ελλάδα, αμέσως μετά το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος στα τέλη του 2014.
Τα ανωτέρω αποκαλύπτει, σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, το πρακτορείο Reuters, παρουσιάζοντας τα σχέδια της Ελλάδας για την επόμενη μέρα.
"Η Ελλάδα επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο, διάρκειας το πολύ ενός έτους, με ήπια επιτήρηση από τους δανειστές της", δηλώνει στο Reuters ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ανακοινώνοντας τα σχέδια της ελληνικής πλευράς, τα οποία θα παρουσιαστούν στο αυριανό Εurogroup.
Όπως σχολιάζει το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει με λεπτομέρεια τους σχεδιασμούς και τους στόχους της Αθήνας για την μετά το μνημόνιο εποχή, η οποία ξεκινά από το επόμενο έτος, 2015.
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, εάν δεν κατορθώσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις αρχές του 2015, η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει την επιβίωσή της στο εγχείρημα εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Ωστόσο τα σχέδια της Αθήνας προσέκρουσαν στην αντίδραση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και των αγορών, οι οποίες απάντησαν... μέσω της εκτόξευσης των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων στο μη βιώσιμο επίπεδο του 8% και άνω.
"Η κατάσταση αυτή δεν αλλάζει τα σχέδια της Αθήνας", σχολιάζει στο Reuters ο Γκ. Χαρδούβελης.
Όπως προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις για να λάβει ένα δίχτυ ασφαλείας, υπό τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, διάρκειας από 6 έως 12 μήνες και θα έχει βασικό χαρακτηριστικό την ηπιότερη επιτήρηση από τους δανειστές.
"Η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά θα κάθονται με ασφάλεια στην πίσω θέση. Θα υπάρχει ένα απόθεμα, σε περίπτωση που σημειωθεί κάποια αρνητική εξέλιξη, ώστε να μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό", εξήγησε επίσης ο Γκ. Χαρδούβελης.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως τα ελληνικά σχέδια για την επόμενη μέρα θα συζητηθούν στο αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες.
"Το απόθεμα αυτό θα μοιάζει με μια βελτιωμένη πιστωτική γραμμή και δεν θα έχει σχέση με τους όρους που προέβλεπαν, μέχρι σήμερα, τα πακέτα διάσωσης που έχει χορηγήσει η Ευρωζώνη", αναφέρει επίσης ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Γκ. Χαρδούβελης εξήγησε μάλιστα πως η Ελλάδα θα ήθελε να μπορεί να κάνει χρήση των 11,4 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για αυτή την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.
"Η Ελλάδα αναμένεται να αξιολογηθεί, στην τρέχουσα συγκυρία, σε έναν πολύ μικρότερο αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, από 10 έως 15", συμπληρώνει ο κ. Χαρδούβελης, αναλύοντας το τι θα περιλαμβάνει η επικείμενη αξιολόγηση από την τρόικα, η έλευση της οποίας στην Αθήνα αναμένεται εντός των ερχόμενων ημερών.

Κλειδί η χαλάρωση της επιτήρησης
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια το Reuters, οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ, επισκέπτονται τακτικά την Αθήνα από το 2010 μέχρι και σήμερα.
Οι τακτικές αυτές επισκέψεις της τρόικας δεν είναι καθόλου δημοφιλείς στην ελληνική κοινή γνώμη, με τα συνδικάτα να διοργανώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα απεργίες και διαμαρτυρίες, οι οποίες συχνά καθίστανται εξαιρετικά βίαιες.
Το μένος που δείχνουν απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι Έλληνες - για την επιμονή του στα αυστηρά μέτρα - λιτότητας - δεν περιγράφεται.
"Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει έναν ρόλο σε αυτή τη μεταβατική περίοδο για την Ελλάδα", διευκρινίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης.
"Θα θέλαμε το ΔΝΤ να έχει ρόλο, υπό την έννοια χορήγησης εμπιστοσύνης προς τις αγορές, οι οποίες εμφανίζονται επιφυλακτικές με την Ελλάδα", σημειώνει επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Η ακριβής σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ είναι κάτι που ακόμη βρίσκεται υπό συζήτηση, προσθέτει ο Γκ. Χαρδούβελης.
Παρακολουθώντας στενά την ελληνική αγορά ομολόγων, ο κ. Χαρδούβελης εκτιμά πως οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα αρχίσουν να υποχωρούν, αμέσως μόλις η Αθήνα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές για τη μετά το μνημόνιο εποχή.
"Εάν υπάρξει συμφωνία, τότε θα θωρακιστεί η επόμενη μέρα για την Ελλάδα. Μόλις θωρακιστεί η επόμενη μέρα, τότε θα σταλεί μήνυμα στις αγορές για το πως πορεύεται η χώρα", υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.
"Το πιο πιθανό είναι να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Θεωρούμε ότι μόλις υπάρξει συμφωνία, τότε θα μειωθούν και τα spreads. Επομένως, έχει νόημα η επιστροφή στις αγορές, μετά την ύπαρξη συμφωνίας", σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Χαρδούβελης απέφυγε να αποκαλύψει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το 2015, διευκρινίζοντας ωστόσο πως "οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι διαχειρίσιμες και όχι πολύ μεγάλες".
"Η επικείμενη αξιολόγηση από την τρόικα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Τώρα ξέρουμε ότι πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα. Δεν υπήρχε προθεσμία στις προηγούμενες αξιολογήσεις", ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης για να καταλήξει πως "αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, θα μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τον νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης