Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βεβαιώθηκαν 1,9 δισ. ευρώ από τους ελέγχους στη μεγάλη φοροδιαφυγή - «Παίρνει μπρος» το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα οικόπεδα

Βεβαιώθηκαν 1,9 δισ. ευρώ από τους ελέγχους στη μεγάλη φοροδιαφυγή - «Παίρνει μπρος» το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα οικόπεδα
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης
Φόρους 1,6 δισ. ευρώ έχουν βεβαιώσει τα δύο μεγαλύτερα ελεγκτικά κέντρα στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2014 μετά από 1.400 ελέγχους τους οποίους πραγματοποίησαν σε επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, εμβάσματα και off shore.
Ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ βεβαιώθηκαν μέχρι τον Ιούνιο από τους 2.500 ελέγχους που πραγματοποίησαν οι εφορίες.
Τα στοιχεία αυτά με τα αποτελέσματα των ελέγχων ανέφερε πριν από λίγο στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο πλαίσιο της ομιλίας του για την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό που δεν ανέφερε ο υπουργός είναι τα ποσά από αυτά τα πρόστιμα τα οποία θα εισρεύσουν στα ταμεία.
Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε επίσης και στα 9,7 δισ. ευρώ που θα πρέπει να μαζέψει η χώρα ως τον 2016 από τις 17 αποκρατικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη και πλήθος άλλων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προπαρασκευής.
«Κυριότερος στόχος, βέβαια, είναι η προσέλκυση δευτερογενών επενδύσεων για την αναβάθμιση των αποκτώμενων υποδομών, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο Γκίκας Χαρδούβελης εστίασε την ομιλία του στο νέο πλαίσιο που θα τη μετατρέψει από terra incognita σε μοχλό ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο καταρτίστηκε για πρώτη φορά Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας. Στο μητρώο αυτό τηρούνται δεδομένα για τα ακίνητα όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε περίπου 105.000.
«Στόχος είναι το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας να αποτελέσει ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο γεωγραφικό και περιγραφικό μητρώο, στο οποίο θα διασυνδέονται οι βάσεις δεδομένων της δημόσιας περιουσίας όλων των υπουργείων, προσαρμοσμένες στο σχήμα της βάσης δεδομένων των Ψηφιακών Υπηρεσιών Δημόσιας Περιουσίας» τόνισε ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Παράλληλα, επίκειται άμεσα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στο σχέδιο νόμου που αφορά στα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου και το οποίο έχει μείνει στην άκρη μετά την γενικευμένη θύελλα των αντιδράσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό το νομοσχέδιο έχει στόχο την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τόσο από το αντάλλαγμα εξαγοράς, όσο και από την υπαγωγή στη φορολόγηση των εξαγοραζόμενων ακινήτων.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης