Τελευταία Νέα
old

ΕΕ: «Πρώιμη κάθε συζήτηση για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια» - Τα stress tests αναμένουν οι Ευρωπαίοι

ΕΕ: «Πρώιμη κάθε συζήτηση για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια» - Τα stress tests αναμένουν οι Ευρωπαίοι
Αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού εμφανίζει υψηλό βαθμό ρεαλισμού και αντανακλά τις πολιτικές προτεραιότητες, οι Βρυξέλλες θα είναι ικανοποιημένες
Αμείωτες διατηρούν τις πιέσεις προς την Ελλάδα οι Βρυξέλλες, λίγες μόλις ώρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή.
Ειδικότερα, κορυφαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως "στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία πρόβλεψη σε σχέση με το τι θα γίνει στην Ελλάδα μετά το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος στα τέλη του 2014".
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως "σε αυτό το στάδιο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει βέβαιη ότι μπορεί να βγει από τα πακέτα διάσωσης, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες".
Όπως σημείωσε, μερικοί από αυτούς τους παράγοντες αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2015, στην κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και στο κλίμα που θα επικρατεί στις αγορές.
"Η επόμενη μέρα εξαρτάται από το τι θα γίνει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο" δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων αναμένονται και τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.
Στη συνέχεια ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διακρατεί ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε μετρητά.
Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο ικανοποιεί τις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 που κατέθεσε η Ελλάδα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι τα κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα εξετάζουν τα βασικά του στοιχεία.
Πρόσθεσε ότι αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού εμφανίζει υψηλό βαθμό ρεαλισμού και αντανακλά τις πολιτικές προτεραιότητες που ορίζει το Μνημόνιο, οι Βρυξέλλες θα είναι ικανοποιημένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης