Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την Τρίτη η κρίσιμη συνάντηση Δένδια - τρόικα για τα NPLs - Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του ΥΠΟΙΚ

Την Τρίτη η κρίσιμη συνάντηση Δένδια - τρόικα για τα NPLs - Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του ΥΠΟΙΚ
Φυσικό αέριο και «μικρή» ΔΕΗ στην ατζέντα της συνάντησης τρόικα και Μανιάτη
(upd)Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και τα χρέη των επιχειρήσεων προς το δημόσιο «μονοπώλησαν» την ατζέντα της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία έλαβε χώρα στο κτίριο του υπουργείο Οικονομικών, εξετάστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των NPLs αλλά και των επιχειρηματικών χρεών, ενόψει και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Στη σύσκεψη έδωσαν το παρόν ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Στεργίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Ανάπτυξης, τα θέμα των NPLs αναμένεται να εξεταστεί στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με την τρόικα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη.
Όσον αφορά για ουσία του ζητήματος, επισήμανε πως επί τάπητος βρίσκεται το παλαιό σχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη.
Κατά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε η κατάρτιση ενός νομοσχεδίου για την αγορά λιανικής του φυσικού αερίου αλλά και το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης της «μικρής» ΔΕΗ.
Παράλληλα, επί τάπητος ετέθη η ενίσχυση της οικοδομής αλλά και η φοροαπαλλαγή του κόστους εργασιών για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια.
Στον απόηχο της συνάντησης, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος επισήμαναν πως η πρόταση για τη φοροαπαλλαγή είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, καθώς η απώλεια εσόδων που προκύπτει από την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης (έως του ποσού των 15.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ) αντισταθμίζεται από την φορολογία του εισοδήματος των επαγγελματιών, το ΦΠΑ σε υλικά και εργασία, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για δέσμευση 400 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) για τη χρηματοδότηση νέου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον ίδιο σκοπό σε κτίρια του Δημοσίου και επαγγελματικής χρήσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ ‘ Οίκον» δημιούργησε 12.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οι πρωτοβουλίες αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντάσσονται σε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομής που πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο δίμηνο.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, οι πολιτικές στους τομείς χωροταξίας-πολεοδομίας και χρήσεων γης, καθώς και η πρόοδος του Κτηματολογίου.
Υπενθυμίζεται πως αύριο, Σάββατο, η τρόικα θα συναντηθεί εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, προκειμένου να εξεταστούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης