Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Επί ποδός» η κυβέρνηση λόγω έλευσης της τρόικας - Πιέσεις από τους δανειστές για νέα μέτρα 2 δισ. το 2015

«Επί ποδός» η κυβέρνηση λόγω έλευσης της τρόικας - Πιέσεις από τους δανειστές για νέα μέτρα 2 δισ. το 2015
Διαδοχικές συσκέψεις σήμερα στο ΥΠΟΙΚ
Τα νέα μέτρα λιτότητας με τα οποία θα καλυφθεί η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015 ξεκινά αύριο η πρώτη φάση των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.
Το οικονομικό επιτελείο υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη αναμένεται να παρουσιάσει στους επικεφαλής των δανειστών τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό αναπόφευκτα θα τεθεί και το μείζον θέμα των φοροελαφρύνσεων, λόγω του δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγεται για το νέο προϋπολογισμό.

Η προετοιμασία της αυριανής συνάντησης απασχολεί τις συναντήσεις που έχει διαδοχικά από το πρωί ο κ. Χαρδούβελης με τους υπουργούς: Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, Δικαοσύνης, Χ. Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη και Υγείας Μ. Βορίδη. Προηγήθηκε χθες το βράδυ η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση στην οποία εξετάσθηκε το θέμα των ομαδικών απολύσεων για τις οποίες πιέζουν οι πιστωτές και με την κυβέρνηση να «αμύνεται» με την μελέτη του ILO που θα παρουσιασθεί στην αυριανή συνάντηση με τους ξένους.
«Είναι ένας οργανισμός παγκοσμίου φήμης με μεγάλη αξιοπιστία» είπε μετά την συνάντηση αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας για να προσθέσει ότι τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για το ασφαλιστικό.

Παρά τους λεονταρισμούς για μονομερείς ενέργειες στο θέμα των φοροελαφρύνσεων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει την έγκριση των δανειστών, προκειμένου να αποφύγει τα παρατράγουδα σε μια περίοδο που «παίζονται» πολλά ( βιωσιμότητα του χρέους, δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό κλπ.).
Τα μηνύματα που έχει φροντίσει να στείλει η τρόικα λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προοιωνίζονται δύσκολες και επίπονες συζητήσεις, καθώς οι δανειστές εμμένουν στη συνέχιση της πολιτικής της εξαθλίωσης, καθώς και σε ζητήματα όπως: το ασφαλιστικό, τις ομαδικές απολύσεις, την διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ και άλλες εκατοντάδες δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν.

Πρώτος στόχος των δανειστών, οι οποίοι αναχωρούν στις 8 Οκτωβρίου για την σύνοδο του ΔΝΤ και επιστρέφουν μετά το Εurogroup στις 12 του μηνός, είναι το δημοσιονομικό «κενό» το οποίο θα επαναϋπολογίσουν με τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τα αναδρομικά των ενστόλων και τις τεράστιες ανάγκες των ταμείων.
Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζεται η «ελπίδα» ότι οι δανειστές θα συμφωνήσουν με το προσχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στα μισθολογικά του Δημοσίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε διορθώσεις με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επί της ουσίας, ο σχεδιασμός- για τον οποίο πάντως υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από βουλευτές- προβλέπει τη μείωση των εισαγωγικών μισθών στους υπαλλήλους Υποχρεωτικής και ενδεχομένως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ αντιθέτως για τους Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης εξετάζεται η ενεργοποίηση των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, μέσω των οποίων οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων και απόδοσης θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται.
Το κενό χρηματοδότησης του 2015, σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά, είναι πολύ μικρότερο από τα 12 δισ. ευρώ που εκτιμά η τρόικα, καθώς δεν προσμετράται η προσπάθεια και η δυνατότητα της Ελλάδας να βγει ομαλά στις αγορές.

Ένα ακόμα «καυτό» θέμα στο οποίο η τρόικα είναι αρνητική, είναι αυτό της αύξησης των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ταμεία.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει το «πράσινο φως» για την αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 72 και σε ειδικές περιπτώσεις σε 100, με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης στα 50 ευρώ.
Το ετήσιο επιτόκιο που θα χρεώνεται σε όσους ρυθμίζουν τα χρέη τους σχεδιάζεται να περιοριστεί από περίπου 8% στο 4%, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του χρέους οι προσαυξήσεις θα μηδενίζονται.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης