Τελευταία Νέα
Οικονομία

To αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί ο Χαρδούβελης: «Διόρθωσα πολλά λάθη!» - Διαρθρωτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Ελλάδας

To αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί ο Χαρδούβελης: «Διόρθωσα πολλά λάθη!» - Διαρθρωτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Ελλάδας
Η Αργεντινή χρεοκόπησε γιατί ήταν μόνη της, αλλά την Ελλάδα τη στηρίζει η Ευρωζώνη
"Διόρθωσα κι εγώ πολλά λάθη!", δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, πιστοποιώντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το αλαλούμ που προέκυψε με τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
"Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκ. κόσμο", σημείωσε ο Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πολυνομοσχέδιο έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Για αυτόν το λόγο πιστεύει ότι τα περισσότερα άρθρα του μπορούν και πρέπει να τύχουν της στήριξης και της αντιπολίτευσης.
Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που:
•    θα φέρει θέσεις εργασίας,
•    θα κρατήσει τη νεολαία μέσα στη χώρα μας, και
•    θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών.
Εστιάζοντας στη χρεοκοπία της Αργεντινής, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε πως στην αντιπαράθεση με τους κερδοσκόπους, η Αργεντινή ήταν μόνη της. Για αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζει περιπέτειες ακόμη, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία της, ενώ παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Ελλάδα, αντιθέτως, συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είχε τη στήριξή τους. Στην ελληνική κρίση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρωζώνη.  
Συνεχίζοντας ο υπουργός τόνισε πως το κύριο εργαλείο για την ανάσχεση των υφεσιακών πιέσεων δεν είναι πολιτικές για την ενίσχυση της κατανάλωσης.Είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις. Αυτές αφορούν στην αναβάθμιση πανευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών – στην ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία και αλλού. Είναι και πολιτικές αντικυκλικού χαρακτήρα.
"Ήρθε η στιγμή που και στην Ελλάδα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Να συμφωνήσουμε όλοι, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι και η κεντρική μας θέση ως ελληνική Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η στρατηγική μας θεωρείται πετυχημένη. Είναι καιρός να αξιολογήσουμε τις επιλογές μας χωρίς τον παραμορφωτικό φακό των ιδεοληψιών του παρελθόντος. Να σκεφτούμε τι πραγματικά μας πηγαίνει μπροστά και τι μας κρατάει πίσω. Η ψήφιση από την Αντιπολίτευση του πολυνομοσχεδίου, ή τουλάχιστον κάποιων εκ των σημαντικών διατάξεων του, θα έστελνε ισχυρό μήνυμα ωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος στους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας", υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης.
Το μεγαλύτερο τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη συντελεστεί, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει πως το τμήμα του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το οποίο απομένει προς υλοποίηση από τη χώρα, περιλαμβάνει κυρίως διαρθρωτικές παρεμβάσεις.  
Εστιάζοντας στην ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, ο υπουργός ανέφερε πως "Κανείς δεν μας ξέρει εμάς τους Έλληνες τόσο καλά όσο εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε τους εαυτούς μας.  Και κανείς δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευθύνη για την τύχη αυτής της χώρας από ό,τι οι πολίτες και οι ηγεσίες της.   
Ο κεντρικός στόχος του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης είναι η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Πώς θα το πετύχουμε αυτό, έχοντας και την ανώτερη γνώση του ποιοι είμαστε και τη μέγιστη ευθύνη για το ποιοι πρέπει να γίνουμε;".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης