Τελευταία Νέα
old

«Τρύπα» 15 δισ. ευρώ στο μνημόνιο αν δικαιωθούν όλες οι προσφυγές για τα μνημονιακά μέτρα – Η τρόικα ζητά να μάθει πως θα καλυφθεί

«Τρύπα» 15 δισ. ευρώ στο μνημόνιο αν δικαιωθούν όλες οι προσφυγές για τα μνημονιακά μέτρα – Η τρόικα ζητά να μάθει πως θα καλυφθεί
Κρίσιμη συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο
Την αφετηρία μιας δημοσιονομικής περιπέτειας η οποία ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει, θα αποτελέσει η σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για αύριο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αντικείμενο την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές στους μισθούς των ενστόλων.
Υπουργείο Οικονομικών και ένστολοι θα ανοίξουν τα «χαρτιά» τους σε μια προσπάθεια να αναζητηθεί η «χρυσή τομή» στην κατεύθυνση υλοποίησης της απόφασης, εντός όμως των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν και σε βάθος χρόνου για να μην διαταραχθεί η πορεία εξάλειψης των ελλειμμάτων.
Η επιστροφή των αναδρομικών θεωρείται δεδομένη, όχι όμως και η πλήρης αποκατάσταση των μισθών, καθώς το κόστος σ’ αυτήν την περίπτωση χαρακτηρίζεται απαγορευτικό για τον προϋπολογισμό. Τα αναδρομικά υπολογίζονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ (420 εκατ. για τους εν ενεργεία και 130 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους) ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν σε ετήσια βάση για την κάλυψη του κόστους που συνεπάγεται η επιστροφή των μισθών σε επίπεδα προ περικοπών.
Οι διεκδικήσεις των ενστόλων με βάση τη δικαστική απόφαση, είναι μόνο η αρχή μιας σειράς αντίστοιχων περιπτώσεων και αποφάσεων οι οποίες έχουν εκδοθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, από τις οποίες δυνητικά το κόστος για το Δημόσιο θα μπορούσε να ξεπεράσει κατά πολύ τα 15 δισ. ευρώ.
Το «ναρκοπέδιο» έχει απ’ όλα: από περικοπές συντάξεων κύριων και επικουρικών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και του ΙΚΑ μέχρι τις προσφυγές για το «χαράτσι» που επιβλήθηκε στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, και την εισφορά αλληλεγγύης.
Μόνο το «χαράτσι» και η εισφορά αλληλεγγύης, έφερναν στον κρατικό κορβανά τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι πηγές οι οποίες θα μπορούσαν να αποδώσουν αντίστοιχα ποσά έτσι ώστε να μην συνεχιστεί η επιβολή της εισφοράς από το 2015 και απ’ την άλλη να γίνει ηπιότερος ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος- με την παρούσα μορφή- οδηγεί σε δήμευση της ακίνητης περιουσίας.
Μ’ αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο νέων μισθολογικών προσαρμογών ώστε ναι μεν οι αποδοχές των ένστολων να αυξηθούν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα αλλά να μην φθάσουν σ’ αυτά του Ιουλίου του 2012 πριν δηλαδή εφαρμοστούν οι περικοπές του νόμου 4046/2012. Σε μία τέτοια περίπτωση θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα τόσο για τα αναδρομικά όσο και για τις μόνιμες ανάγκες του προϋπολογισμού. Επίσης θεωρείται βέβαιο πως τμήμα των αναδρομικών θα καλυφθεί από τους ίδιους τους ένστολους, στα πρότυπα του «Πορτογαλικού μοντέλου». Προς την κατεύθυνση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη ότι από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα συνέχισαν να λαμβάνουν προαγωγές, παρότι αυτές είχαν τυπικά «παγώσει», θα συμψηφιστεί ένα ποσό το οποίο προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα συμψηφιστεί το «κοινωνικό μέρισμα» που έλαβαν (37,5 εκατ. ευρώ) με το σκεπτικό ότι χορηγήθηκε εξαιτίας των περικοπών στις αποδοχές τους.
Βεβαίως, σε καμιά περίπτωση, τα προαναφερθέντα ποσά δεν αντισταθμίζουν το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται η καθολική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Συνεπώς, το ενδεχόμενο να κληθεί το σύνολο των φορολογουμένων να πληρώσει μέσω νέων μέτρων το κόστος αποκατάστασης μισθών και συντάξεων, είναι σχεδόν αναπόφευκτο.
Εν τω μεταξύ οι δανειστές ζητούν να μάθουν από την κυβέρνηση πως σκοπεύει να καλύψει τη δημοσιονομική «τρύπα» που προκαλεί η δικαστική απόφαση για τα μισθολογικά των ενστόλων.
Η τρόικα καταφθάνει στη χώρα μας στις 9 Ιουλίου για δεκαήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθούν με το νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τα υπόλοιπα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Εκτός από το καυτό δημοσιονομικό θέμα, θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων δράσεων που θα «ξεκλειδώσουν» την επόμενη δανειακή δόση. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η πορεία των φορολογικών εσόδων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης