Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ) - Στην ώρα του ο διάλογος για το χρέος - Πολιτική συμφωνία στο Ecofin για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ) - Στην ώρα του ο διάλογος για το χρέος - Πολιτική συμφωνία στο Ecofin για την πάταξη της φοροδιαφυγής
O Schaeuble διεμήνυσε πως για κανέναν λόγο δεν πρέπει να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για περισσότερα μέτρα από την ΕΚΤ
Ο διάλογος για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει όταν πρέπει, δήλωσε από το Λουξεμβούργο, ο προεδρεύων του Ecofin και υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης. «Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία. Θα αρχίσουν όταν θα είναι αναγκαίο», τόνισε.
Ταυτόχρονα επανέλαβε πως η Ελλάδα καθυστέρησε την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων, λόγω των Ευρωεκλογών του Μαΐου και διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ικανοποιηθούν οι πρώτες έξι δράσεις, ενώ τα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα «θα τα εκπληρώσουμε πριν από τις διακοπές του Αυγούστου».
«Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα εποχή με έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και δείχνει τη βούληση να τα επιλύσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Χαρδούβελης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η ελληνική κοινωνία πέρασε έξι δύσκολα χρόνια, κάθε οικογένεια βιώνει αυτή την κρίση με ανέργους και με δυσκολίες πληρωμής των μισθών από την πλευρά των επιχειρήσεων. Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε ακόμη στο αίτημα των Ελλήνων για μια πιο ισορροπημένη πολιτική και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση έχει κάθε κίνητρο για να κινηθεί γρήγορα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε».
Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ecofin ο Γκ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και κατέστησε επιτακτική την ανάγκη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης.
Ταυτόχρονα ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως το Ecofin υιοθετεί κάθε πρωτοβουλία, προκειμένου να επιταχυθεί η είσοδος της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη. Η Λιθουανία θα είναι το 19ο μέλος.
Λαμβάνοντας τον λόγο, αμέσως μετά το πέρας του Ecofin, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, διαβεβαίωσε πως για κανέναν λόγο δεν πρέπει να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για ακόμη περισσότερα μέτρα από την ΕΚΤ.
"Δεν χρειαζόμαστε καμία συζήτηση για τυχόν νέα μέτρα από την ΕΚΤ", τόνισε, αναφέροντας παράλληλα πως τώρα ήρθε η ώρα να μειωθεί η ρευστότητα, αφού υπάρχει άπλετη στις αγορές. "Η υπερβολική ρευστότητα στις αγορές πρέπει να μειωθεί", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στη μείωση του χρέους και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Κληθείς να τοποθετηθεί επί του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, ο Schaeuble δηλώνει πως διαθέτει αρκετή ευελιξία και κανείς δεν επιθυμεί την αποδυνάμωση αυτής της ευελιξίας. "Αυτό που θα αναθεωρηθεί θα είναι η αποτελεσματικότητα του Συμφώνου Σταθερότητας", διευκρίνισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Schaeuble χαιρέτισε την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής η εφαρμογή του κυπριακού οικονομικού προγράμματος κρίνεται θετική.
Σε παρέμβασή του ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn, εστιάζοντας στη Γαλλία, δήλωσε πως εμπιστεύεται το Παρίσι και πως θεωρεί πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
"Εκτιμώ πως η Γαλλία θα εντείνει τις προσπάθειες, όχι μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο Rehn.

Τι προβλέπει η Οδηγία για το κοινό φορολογικό καθεστώς
Το Ecofin εξέτασε την Οδηγία 2011/96/ΕΕ σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς, το οποίο ισχύει για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες διαφορετικών κρατών μελών.
Στόχος της Οδηγίας είναι να απαλλάσσει τα μερίσματα και τις άλλες διανομές κερδών που καταβάλλονται από τις θυγατρικές εταιρείες στις μητρικές τους εταιρείες από την παρακράτηση του φόρου στην πηγή και να καταργήσει τη διπλή φορολογία αυτών των εισοδημάτων σε επίπεδο μητρικής εταιρείας.

Στα 19 πλέον τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης - Eνέκρινε το Ecofin την ένταξη της Λιθουανίας
Το πράσινο φως στη Λιθουανία, προκειμένου να γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το 19ο μέλος της Ευρωζώνης, ανάψε το Ecofin, μετά τη σχετική εισήγηση της Κομισιόν.
Η είσοδος της χώρας στο ευρώ πρέπει πλέον να επικυρωθεί και τυπικά από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Oι δηλώσεις του Γκ. Χαρδούβελη πριν την έναρξη του Ecofin - Μεγάλο βήμα η τροποποίηση οδηγίας για τη φοροδιαφυγή
Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.
Μετά τη συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών το επόμενο μεγάλο βήμα για την ελληνική Προεδρία θα αποτελέσει η συμφωνία για την τροποποίηση της οδηγίας που αφορά τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για τις μητρικές και θυγατρικές εταιρίες, και την τροποποίηση της Οδηγίας, η οποία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής – κάτι πολύ σημαντικό για την ΕΕ - και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ολοκληρώνουμε την Προεδρία μας με αυτό το θέμα. Παρενθετικά, θυμίζω επίσης και μια άλλη σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας:
Στο πρώτο μισό, πετύχαμε τη συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών. Χαιρόμαστε γι’ αυτό.
Σήμερα, φυσικά υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας ενημερώσει για τις προτάσεις της σχετικά με τη συνεισφορά των τραπεζών στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης, καθώς και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Δεύτερον, η Λιθουανία είναι άλλο ένα σημαντικό θέμα προς συζήτηση αλλά δεν αναμένονται εκπλήξεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Λιθουανία θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη από 1ης Ιανουαρίου, γεγονός που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.
Τρίτον, υπάρχουν και άλλα μακροοικονομικά ζητήματα: Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος –γνωρίζουμε ότι αυτή θα αρθεί για έξι χώρες–, υπάρχει η έκθεση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ορισμένες συστάσεις οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής κ.τλ.
Όλα αυτά είναι στο πρόγραμμα, αλλά το σημαντικότερο είναι το πρώτο ζήτημα που ανέφερα, και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία προς μεγάλη ικανοποίηση όλων», τόνισε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης