Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας - Στο 0,08% ανήλθε το ποσοστό της προμήθειας για το 5ετές ομόλογο των 3 δισ. ευρώ - Επιβεβαίωση του bankingnews

Σταϊκούρας - Στο 0,08% ανήλθε το ποσοστό της προμήθειας για το 5ετές ομόλογο των 3 δισ. ευρώ - Επιβεβαίωση του bankingnews
Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών
Σε 0,08% ανήλθε το ποσοστό της προμήθειας που πλήρωσε το δημόσιο στους έξι συμβούλους για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου που διατέθηκε προσφάτως στις αγορές.
Αυτό προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σχετικά με το ύψος της προμήθειας που διατηρήθηκε σε χαμηλό επίπεδο, όπως έχει ήδη επισημάνει σε πρόσφατο δημοσίευμα το www.bankingnews.gr.
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε το www.bankingnews.gr στις 10 Απριλίου, σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τόκοι που καλείται να πληρώσει η χώρα μας για τα δανεικά των 3 δισ. ευρώ που πήρε από τις αγορές την περασμένη Πέμπτη. Οι τόκοι αυτοί που έκοψαν την φόρα που είχε πάρει η κυβέρνηση στο να ζητήσει μεγαλύτερα κεφάλαια από τις χρηματαγορές, θα ανέλθουν στα 742,5 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.
Στον αντίποδα, οι μόνες «ανάσες» που φαίνεται να λαμβάνει ο προϋπολογισμός είναι από τις προμήθειες για τους έξι συμβούλους της έκδοσης και οι οποίες περιορίζονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.
Το ύψος της προμήθειας για την διάθεση των ελληνικών χρεογράφων περιορίζεται στα 2,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 400.000 ευρώ για τον κάθε Σύμβουλο, δεδομένου ότι η συμφωνία που έκλεισε το ελληνικό δημόσιο με τους αναδόχους προβλέπει ποσοστό 0,08% επί της ονομαστικής αξίας του ομολόγου.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακά μικρό ποσοστό όταν η Ελλάδα στα προ - μνημονίου χρόνια πλήρωνε έως και 0,6% στους διεθνείς οίκους για τέτοιου είδους υπηρεσίες. Εκτός και αν, όπως άλλες πηγές επισημαίνουν, υπάρχουν άλλες χρεώσεις που είναι συνδεδεμένες με την επιτυχία της έκδοσης.
Δεν πρέπει να λησμονούνται οι εκστρατείες ανεύρεσης επενδυτών που είχαν προηγηθεί της προσπάθειας εξόδου στις αγορές και τα ειδικού τύπου «road show» που είχε διοργανώσει  στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης