Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΚΕΠΕ - Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα - Σταθεροποιείται η οικονομία, επιστρέφει η εμπιστοσύνη - Αναγκαία συνθήκη η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας

ΚΕΠΕ - Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα - Σταθεροποιείται η οικονομία, επιστρέφει η εμπιστοσύνη - Αναγκαία συνθήκη η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας
Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν
Πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα χαρακτηρίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) την επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου την περασμένη Πέμπτη.
Ωστόσο το ΚΕΠΕ εφιστά την προσοχή στην κυβέρνηση, διαμηνύοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, αλλά και να θωρακιστεί η πολιτική, δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα.
Στην τελευταία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το ΚΕΠΕ αναφέρει πως το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, έφτασε σε επίπεδα προ μνημονίου στις 439 μονάδες βάσης.
Όπως τονίζεται στην εν λόγω έκθεση, τα παράπλευρα οφέλη από την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι σημαντικά. Αναλυτικότερα, η επιστροφή στις αγορές βοηθά στην κάλυψη ενδεχόμενων χρηματοδοτικών αναγκών. Επίσης η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Ελλάδας και των εντόκων γραμματίων, ενώ είναι πολύ πιθανό να περιορίσει τον κίνδυνο χώρας (sovereign risk), γεγονός που θα βελτιώσει τις αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (assets).
Σύμφωνα πάντα με το ΚΕΠΕ, οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεών τους, θα έχουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές, συμβάλλοντας θετικά στη σταδιακή αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να προβούν σε εκδόσεις ομολόγων με ευνοϊκότερους όρους και επιτόκια, για την αναχρηματοδότησή τους.
"Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα φαίνεται να γυρίζει σελίδα σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, ανακτώντας σταδιακά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και των διεθνών επενδυτών. Τα σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον εμφανή, ενώ οι προοπτικές για τη χώρα μας αναβαθμίζονται καθημερινά από διεθνείς αναλυτές", σπεύδει να επισημάνει το ΚΕΠΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης