Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δ. Κούρκουλας (υφ. Εξωτερικών) - Kόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου η Ελλάδα - Ικανοποίηση για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ

Δ. Κούρκουλας (υφ. Εξωτερικών) - Kόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου η Ελλάδα - Ικανοποίηση για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ
Η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών υδρογονανθράκων και διαδρομών και η ανάγκη πλήρους εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού οι άξονες της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.
Κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο που οργάνωσαν στην Αθήνα το ιταλικό Instituto Affari Internationali και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με θέμα «Ενέργεια και περιβαλλοντικές πολιτικές στην Ευρώπη μετά την κρίση».
Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο κ. Κούρκουλας, η Αθήνα βλέπει τον εαυτό της ως κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και, λιγότερο, πετρελαίου και συμπλήρωσε ότι από αυτή την άποψη, η Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιημένη με την επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζερικού αερίου μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας στην Κεντρική Ευρώπη.
Η επιλογή του ΤΑΡ φέρνει το Αζερμπαϊτζάν κοντύτερα στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Κούρκουλας, επιτρέποντας σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών να συνδεθούν με τον αγωγό, είτε με διμερείς «interconnectors» (σ.σ. διασυνδετήριοι αγωγοί), είτε με μεγαλύτερης κλίμακας αγωγούς, όπως ο «Κεντρικός Διάδρομος».
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, το τελευταίο αυτό σχέδιο συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια συνάντησης των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ με τα τρία βαλκανικά κράτη - μέλη της Ε.Ε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κρίση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσης που την απειλεί με νέα διαίρεση και ψυχρό πόλεμο, συμπληρώνοντας ότι η κρίση αυτή υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι προφανές, ούτε σταθερό και δεδομένο.
Χρειαζόμαστε πολιτικές που να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις του ΟΗΕ και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισήμανε.
Κρίσιμη, τόσο για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις όσο και γεγονότα τύπου Ουκρανίας, είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ε.Ε. σε συνδυασμό με επαρκή προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. είπε ότι βασίζεται σε δύο άξονες, ήτοι την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών υδρογονανθράκων και διαδρομών και την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού.
Υποστηρίζουμε το «Πλαίσιο 2030» για τις κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές, ώστε να σιγουρέψουμε την οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Κούρκουλας, προσθέτοντας ότι αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40%, την αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμων πηγών σε τουλάχιστο 27% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης