Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεγαλύτερο το χρηματοδοτικό «κενό» για το 2015 - 2016 λόγω των περιορισμένων εισπράξεων από τις ιδιωτικοποιήσεις

Μεγαλύτερο το χρηματοδοτικό «κενό» για το 2015 - 2016 λόγω των περιορισμένων εισπράξεων από τις ιδιωτικοποιήσεις
Θερινό όνειρο τα 20 δισ. που θα έμπαιναν στα ταμεία
Ευφάνταστα σενάρια αποδείχθηκαν οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα του οποίου υποτίθεται ότι θα διαδραμάτιζαν καταλυτικό ρόλο στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.
Από τα 20 δισ. ευρώ που θα έμπαιναν στα ταμεία του κράτους μέχρι το 2016, έχουν εισπραχθεί μόλις 2,6-2,7 δισ. ευρώ από το 2011 μέχρι τώρα, ενώ ο φετινός στόχος «κουρεύεται» περαιτέρω.
Οι περιορισμένες εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις, επηρεάζουν τόσο το εύρος του χρηματοδοτικού κενού της χώρας για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, όσο και την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους, καθώς τα συγκεκριμένα έσοδα κατευθύνονται σχεδόν στο σύνολό τους για τη μείωσή του.
Όπως ανακοίνωσαν χθες οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου), ο φετινός στόχος των αποκρατικοποιήσεων περιορίστηκε στα 1,5 δισ. ευρώ (χαμηλότερα κατά 2 δισ. ευρώ από το στόχο των περίπου 3,5 δισ. ευρώ).
Για το 2015 οι εισπράξεις προσδιορίζονται στα 2,3 δισ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα , έναντι των 2 δισ. ευρώ που ήταν ο προηγούμενος στόχος.
Η πορεία των εσόδων από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι καθόλου άσχετη με τον κυβερνητικό προγραμματισμό για τις δημοσιονομικές ανάγκες των επόμενων μηνών, αλλά και τη σταδιακή έξοδο στις αγορές, με την έκδοση ομολόγων περιορισμένης διάρκειας.
Το θέμα της εξόδου στις αγορές συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τον ενημέρωσε και για τα αποτελέσματα των άτυπων συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει το «σωστό χρόνο» προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση έτσι ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο πολιτικά και επικοινωνιακά μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, στη σκιά της υπόθεσης Μπαλτάκου και της έλευσης στην Αθήνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκέλας Μέρκελ την ερχόμενη εβδομάδα.
Θέλει να δημιουργήσει πανηγυρικό κλίμα, για να απορροφηθούν όσο γίνεται ταχύτερα οι κραδασμοί από τη σοβαρή υπόθεση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, και να αναδείξει σε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση την «υποδοχή» από τις αγορές εν μέσω της επίσκεψης της Γερμανίδας αξιωματούχου.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες επίκειται έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2- 3 δισ. ευρώ πριν το Πάσχα, προκειμένου η Ελλάδα να αξιοποιήσει την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησε σε χαμηλό 4ετίας, μόλις λίγο πάνω από το 6%, λειαίνοντας τις προοπτικές για μία επιτυχή επιστροφή στις αγορές.
Η επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης είναι ουσιαστικά διασφαλισμένη, αφού ουσιαστικά έχει προσυμφωνηθεί η πώληση των ομολόγων σε συγκεκριμένους τραπεζικούς κολοσσούς, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί «εγγύηση» για μελλοντικές εκδόσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων και εφημερίδων, επικεφαλής τράπεζες για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα είναι: η Deutsche Bank, η Bank of America Merrill Lynch, η JP Morgan και η Goldman Sachs.
Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπουργείο Οικονομικών είχε συναντήσεις με τραπεζίτες την περασμένη εβδομάδα για συζητήσεις για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της και περίπου τέσσερα χρόνια από την τελευταία έξοδο.
Όπως δήλωσε στο Reuters, ο κ. Στουρνάρας, η πρώτη επιστροφή στις αγορές μετά τον 4ετή αποκλεισμό θα γίνει σε δοκιμαστική και διερευνητική βάση αλλά η χώρα εκτιμάται ότι θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί πλήρως, χωρίς βοήθεια, το 2016.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης