Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χωρίς συμφωνία αποχωρεί η τρόικα - Μάχη για μια θετική δήλωση από τους ξένους έως το Eurogroup της Δευτέρας δίνει η κυβέρνηση

Χωρίς συμφωνία αποχωρεί η τρόικα - Μάχη για μια θετική δήλωση από τους ξένους έως το Eurogroup της Δευτέρας δίνει η κυβέρνηση
Η ατζέντα με τα «αγκάθια»
(upd2)Δύσκολη χαρακτηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι το Σάββατο, ενώ θέτουν ως στόχο να υπάρξει μια "καταρχήν συμφωνία" πριν από το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαρτίου.
Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mails), δεδομένου ότι πολλά είναι τα "αγκάθια" που χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Το σημαντικότερο από όλα τα "αγκάθια" είναι τα εργασιακά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, καθώς και η εφαρμογή των 329 μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Μετά τις εκλογές του Μαΐου η λυπητερή για το δημοσιονομικό «κενό» του 2014 - Με μέτρα 2 δισ. για το 2015 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Μέτρα 2 δισ. ευρώ για το 2015 ζητάει η τρόικα προσπερνώντας το 2014, που αποτελεί μία δύσκολη προεκλογική χρονιά για την κυβέρνηση. Το περιλάλητο δημοσιονομικό κενό του 2014, πάνω στο οποίο χτίστηκαν μύθοι και πραγματικότητες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δεν υπάρχει πια!
Μπορεί να ξεκίνησε από τα 2,9 δισ. ευρώ το περασμένο Φθινόπωρο, χθες, όμως πρώτη μέρα της Σαρακοστής εξαφανίστηκε…
Κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν τώρα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος και συνεπώς δεν «τίθεται ζήτημα πρόσθετων μέτρων».
Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος έκανε το θαύμα του, ή οι διπλές εκλογές του Μαΐου;
Οι ισορροπίες τρόμου επιβάλουν ήπιες καταστάσεις μέχρι το καλοκαίρι. Δίχως ακρότητες. Με πολιτικές αποφάσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν προσωρινά τα ακανθώδη ζητήματα. Τα «αποκαλυπτήρια» θα γίνουν μετά τις εκλογές και αφού θα έχει καθίσει ο κουρνιαχτός. Τα όποια μέτρα θα μεταφερθούν για την επόμενη διετία (2015- 2016) και μέχρι τότε θα η χώρα θα πορεύεται με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι διαβουλεύσεις για το ύψος και την διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα συνεχισθούν εν αναμονή και των τελικών στοιχείων για τα έσοδα του Φεβρουαρίου τα οποία θα «περάσουν» στον προϋπολογισμό του 2013.
«Το κοινωνικό μέρισμα είναι κομμάτι προς αξιολόγηση σε συνάρτηση και με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το πλεόνασμα είναι ισχυρό και βιώσιμο», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη μαραθώνια σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα.
Οι δανειστές διάκεινται αρνητικά στη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων για την απομείωση του δημοσίου χρέους
Σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζουν πως το 70% του πλεονάσματος θα πρέπει να διατεθεί για την καταπολέμηση της φτώχειας μέσω της χρηματοδότησης της δράσης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και την στήριξη ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.
Η τρόικα θέλει και «μαξιλάρι» από το πλεόνασμα σε περίπτωση που προκύψουν «τρύπες» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ιδίως λόγω των δικαστικών αποφάσεων για τους ένστολους και άλλους κλάδους εργαζομένων στο Δημόσιο.
Μετά τη συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό τρέχοντος έτους, οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται στο κενό του 2015 ώστε να καταρτιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι για την επόμενη χρονιά οι πρόσθετες δημοσιονομικές ανάγκες δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ενώ η τρόικα τις ανεβάζει πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.
Στα εργασιακά εμμένουν στις ομαδικές απολύσεις και μάλιστα με νόμο. Οι δανειστές δεν θέλουν να ακούνε για το υπουργικό βέτο στις απολύσεις. Ζητούν να μην υπάρχει- νομικά- η δυνατότητα άσκησης «βέτο» από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας για ομαδικές απολύσεις.
Σε εκκρεμότητα και το θέμα των απολύσεων- διαθεσιμοτήτων. Η τρόικα ζητάει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συνολικά 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 και 25.000 διαθεσιμότητες.
Έχουμε ήδη στο καθεστώς 21.000 υπαλλήλους, απαντά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι υπόλοιπες 4.000 που απομένουν αφορούν στους ΟΤΑ. Δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών.
Καλά κρατεί και η διελκυστίνδα για όσους επέστρεψαν με ασφαλιστικά μέτρα. Το Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητάει να «μετρήσουν» στον αριθμό των απολύσεων, οι περίπου 1.650 συμβασιούχοι που διατηρούνταν σε θέσεις εργασίας με ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές, και απομακρύνθηκαν έπειτα από την απόρριψη των προσφυγών τους. Η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμα.
Σήμερα ξεκινάει νέος κύκλος συναντήσεων της τρόικας με τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, ενώ έως και την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.
Αναλυτικότερα, η ατζέντα με τα ανοικτά ζητήματα έχει ως εξής:
1. Μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ: Η ελληνική πρόταση για εφαρμογή του 80% των προτάσεων του διεθνούς οργανισμού απορρίφθηκε απ’ την τρόικα, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «είναι αποφασισμένη να πιέσει αρκετά και δεν ικανοποιείται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων». Η τρόικα δεν δέχεται καμία «έκπτωση» όσον αφορά στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία, ενώ επιπλέον ζητάει περισσότερες αλλαγές στους κλάδους των φαρμακείων και των μεταφορών. Άλλη μία δύσκολη εκκρεμότητα είναι η κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων, η οποία συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ και αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.
2. Απλούστευση αδειοδοτήσεων: Για το ζήτημα αυτό κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι «κλείσαμε επί συγκεκριμένου κειμένου», με στόχο να είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο και η δευτερογενής νομοθεσία μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
3. Εμπορικές μισθώσεις: Η κυβέρνηση έχει μεν ήδη νομοθετήσει για το θέμα αυτό, αλλά η τρόικα εξακολουθούν να προβάλλει ενστάσεις, ζητώντας την πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων. Ειδικά για τα τουριστικά ενοίκια, το υπουργείο Ανάπτυξης παρέπεμψε στο Υπουργείο Τουρισμού.
4. Μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης «κόκκινων» δανείων: Έχει επιτευχθεί συμφωνία για το μοντέλο που θα εφαρμοστεί από το 2015 και μετά, αλλά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων και ο προσδιορισμός του εισοδήματος του δανειολήπτη εξακολουθούν να βρίσκονται υπό συζήτηση.
5. Κινητικότητα Μαρτίου: Το υπουργείο έχει προσδιορίσει μέχρι στιγμής 21.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και υπολείπεται να βρεθούν άλλοι 4.000, προκειμένου να καλυφθεί ο άτυπος στόχος που έχει τεθεί για τα τέλη Μαρτίου. Αν η τρόικα επιμείνει στην επίτευξη του αριθμητικού στόχου των 25.000 ή τη συμπεριλάβει στις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης (πράγμα πολύ πιθανό), η ελληνική πλευρά θα πιεστεί πολύ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητής Μεταρρύθμισης, οι 4.000 υπάλληλοι που έρθουν από τους ΟΤΑ.
6. Στόχος διαθεσιμότητας για το 2014: Η συνέχιση του μέτρου της διαθεσιμότητας τη φετινή χρονιά προβλέπεται στο μνημόνιο χωρίς να αναφέρεται όμως ποσοτικός στόχος. Τώρα η τρόικα πιέζει για να τεθεί τέτοιος στόχος, ενώ η ελληνική πλευρά επιδιώκει την αποσύνδεση της διαθεσιμότητας από τις απολύσεις στο εξής.
7. Στόχος απολύσεων: Η κυβέρνηση τονίζει ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος στο συγκεκριμένο πεδίο. Το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις και απομένουν 11.400 φέτος. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα δεχτούν να συμπεριληφθούν στον αριθμό των απολύσεων οι 1.650 προσωρινές διαταγές, δηλαδή οι υπάλληλοι που θα επανέλθουν με δικαστικές αποφάσεις και οι οποίοι εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τους 2.000 όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

(Πρώτη ενημέρωση - Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, ώρα 07:20)

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης