Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε κλοιό τρόικας για 12 μέρες η Αθήνα – «Επί ποδός» η κυβέρνηση που τρέχει να κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα πριν την άφιξη των δανειστών

Σε κλοιό τρόικας για 12 μέρες η Αθήνα – «Επί ποδός» η κυβέρνηση που τρέχει να κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα πριν την άφιξη των δανειστών
Tρία ακανθώδη θέματα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, η κατάργηση των περισσοτέρων φόρων υπέρ τρίτων και η συνέχιση της κινητικότητας στο Δημόσιο
Σε κλοιό τρόικας μπαίνει από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου και για τις επόμενες δώδεκα μέρες η Αθήνα με το ΔΝΤ να αναγγέλλει και επισήμως την άφιξη των δανειστών στη χώρα μας για τον έλεγχο των δράσεων που είναι συνδεδεμένες με τη μεγάλη δόση των 10,1 δισ. ευρώ.
Την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, οι οποίες είχαν «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Ταμείου Αντζελα Γκαβίρια. Η είδηση «άρεσε» στις αγορές προκαλώντας νέα αποκλιμάκωση στα spreads των ελληνικών ομολόγων. Το δεκαετές κινήθηκε κοντά στις 589 μονάδες βάσης και η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 7,58%, δηλαδή πολύ κοντά στα επίπεδα των ημερών μετά το «κούρεμα» (PSI) του 2012.
Το ραντεβού των δύο πλευρών οριστικοποιήθηκε χθες, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία συμφωνήθηκε η επάνοδος της τρόικας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι «μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου».
Για να μπορέσει, όμως, να επιτευχθεί η προαναφερθείσα συμφωνία θα πρέπει να επιλυθούν μία σειρά από εκκρεμότητες που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η εφαρμογή των πολυσυζητημένων διαρθρωτικών αλλαγών που πρότεινε ο ΟΟΣΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις (κυρίως γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και βιβλία). Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει το 80% των προτάσεων, αλλά η τρόικα εμμένει για πλήρη υιοθέτηση.
Αλλα τρία ακανθώδη θέματα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, η κατάργηση των περισσοτέρων φόρων υπέρ τρίτων και η συνέχιση της κινητικότητας στο Δημόσιο. Φυσικά, από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα λείπουν τα δημοσιονομικά μεγέθη, αφού Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ θα «ξεσκονίσουν» τα –εντυπωσιακά, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά– στοιχεία για το 2013, ώστε να διαπιστώσουν αν πράγματι αρκεί η θετική επίδρασή των στοιχείων αυτών για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του β΄ εξαμήνου της φετινής χρονιάς.
Eφόσον ολοκληρωθεί αισίως η μαραθώνια αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει συνολικά 10,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην καθυστερημένη δόση του τελευταίου τριμήνου του 2013 και στη δόση του 1ου τριμήνου του 2014.
Με το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα καλύψει τις ανάγκες της έως τον Αύγουστο, ενώ ο επόμενος έλεγχος της τρόικας προγραμματίζεται για τον Ιούνιο και η ολοκλήρωσή του αναμένεται να «ξεκλειδώσει» την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016 και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι Ευρωπαίοι έχουν παραπέμψει τη διαχείριση των καυτών αυτών ζητημάτων για «μετά το καλοκαίρι», προκαλώντας την έντονη δυσφορία του ΔΝΤ.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης