Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η τρόικα έρχεται 24 Φεβρουαρίου, οι αποφάσεις για το χρέος και το νέο πακέτο βοήθειας απομακρύνονται

Η τρόικα έρχεται 24 Φεβρουαρίου, οι αποφάσεις για το χρέος και το νέο πακέτο βοήθειας απομακρύνονται
Από το χειμερινό σκι..... περνάμε στα καλοκαιρινά μπάνια…
(upd)Για το Σεπτέμβριο μετατίθενται οι αποφάσεις για τα καυτά ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους και του νέου πακέτου βοήθειας προς την χώρα μας που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 14 δισ. ευρώ που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Μέσα σε όλα αυτά επιστρέφει εντός των ημερών η τρόικα στην Αθήνα κατά το πιθανότερο στις 24 Φεβρουαρίου...
Την μετάθεση αυτών των αποφάσεων που δεν άρεσε καθόλου στην κυβέρνηση μετά το «ντισαβαντάζ» που προκαλεί στην προεκλογική της εκστρατεία, επιβεβαίωσε χθες ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσενμπλουμ, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά θα αποφασιστούν μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και ενδεχομένως το Σεπτέμβριο.
Από το σκί, λοιπόν, περνάμε στα καλοκαιρινά μπάνια... Και βλέπουμε... Μέχρι σήμερα, η ευρωζώνη έθετε ως βασική ημερομηνία για την έναρξη συζήτησης γύρω από την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων τις 24 Απριλίου που θα δώσει επίσημα στη δημοσιότητα τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα στόχος τώρα της ελληνικής πλευράς είναι να αποσπάσει από τους εταίρους τουλάχιστον μία πολιτική διαβεβαίωση ότι είναι αποφασισμένοι να επιληφθούν των ελληνικών εκκρεμοτήτων αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να μπορέσει να το “πουλήσει” στους ψηφοφόρους.
Ο Γερούν Ντάϊσενμπλουμ, όμως, επιμένει να μην αποσαφηνίζει τις προθέσεις των εταίρων. Όπως δήλωσε χθες «πάντα λέγαμε ότι θα κοιτάξουμε το μέλλον όταν η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία. Αυτό θα γίνει τέλος Απριλίου.... Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, με βάση τα στοιχεία της Eurostat να λάβουμε νέες αποφάσεις».
Ως προς το πρόβλημα του χρέους, η δήλωση του Ολλανδού αξιωματούχου ήταν εξίσου αόριστη: «Το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί, το ζήτημα είναι ποιός θα το κάνει και πώς. Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι...». Την ίδια απάντηση έδωσε και για τη λήψη απόφασης σε περίπτωση που χρειαστεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα: «Μετά το καλοκαίρι... Θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο». Άλλωστε συμφωνεί με αυτό και το ΔΝΤ.
«Τώρα είμαστε εν μέσω αξιολόγησης» ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός, για τον οποίον «εάν ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του ελληνικού προγράμματος, τότε θα εγκριθούν οι δόσεις των επόμενων δανείων πριν από το Μάιο». Αυτό θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Αύγουστο, πρόσθεσε...
Σε ότι αφορά το άλλο ψυχόδραμα, και δη αυτό με τον ερχομό της τρόικας και την επίτευξη συμφωνίας για την δόση των 10,1 δισ. ευρώ, οι δανειστές θα έρθουν την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία με τις ελληνικές αρχές στα θέματα που εκκρεμούν (φόροι επι τρίτων, συστάσεις ΟΟΣΑ, ομαδικές απολύσεις) και να εγκριθεί η αξιολόγηση στο Eurogroup τηε 10ης Μαρτίου. Υπάρχει βέβαια και το έκτατο Eurogroup που θα γίνει 1η Απριλίου στην Αθήνα.
Για τον Επίτροπο Ολι Ρέν, ο οποίος έχει κάνει ψωμοτύρι «την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά...

(Πρώτη ενημέρωση - Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, ώρα 08:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης