Τελευταία Νέα
old

Χριστοδουλάκης (πρώην υπ.Οικονομικών) – Η Ελλάδα μπήκε με νόμιμο και διαφανή τρόπο στην Ευρωζώνη – Δεν εξαπατήσαμε κανέναν

Χριστοδουλάκης (πρώην υπ.Οικονομικών) – Η Ελλάδα μπήκε με νόμιμο και διαφανή τρόπο στην Ευρωζώνη – Δεν εξαπατήσαμε κανέναν
Κάναμε ότι έκαναν όλοι
Η Ελλάδα μπήκε με νόμιμο και διαφανή τρόπο στην Ευρωζώνη υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ν.Χριστοδουλάκης σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt απορρίπτοντας με κατηγορηματικό τρόπο τις αιτιάσεις ότι η Ελλάδα εξαπάτησε τους εταίρους της.
«Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, η Eurostat ή οι αγορές θα το είχαν ανακαλύψει εδώ και καιρό» τονίζει ο κ.Χριστοδουλάκης, ο οποίος δηλώνει υπερήφανος για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα ότι ήταν πρόωρη η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Είχαμε αργήσει δύο χρόνια, δεν υπήρχε λόγος να περιμένουμε κι άλλο» λέει ο κ.Χριστοδουλάκης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα εξαπάτησε, τονίζει: «Φυσικά και η Ελλάδα χρησιμοποίησε την ευελιξία που ήταν διαθέσιμη τότε σε όλες τις χώρες για είσοδο. Δεν υπήρξαν όμως ειδικοί ευνοϊκοί κανόνες για εμάς, ούτε και ζητήσαμε κάτι τέτοιο. Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, η Eurostat ή οι αγορές θα το είχαν ανακαλύψει εδώ και καιρό».
Σε ερώτηση ποια είναι η διαφορά μεταξύ ευελιξίας και εξαπάτησης, ο πρώην υπουργός απαντά λέγοντας «ότι  κάναμε ήταν νόμιμο και διαφανές».
Όταν ερωτάται να διευκρινίσει τι εννοεί ως ευελιξία, ο Ν.Χριστοδουλάκης απαντά ότι «κάναμε ορισμένα πράγματα για να μπούμε στο ευρώ, όπως να μειώσουμε τον ΦΠΑ το 1999 για να πέσει ο πληθωρισμός, ανεβάσαμε τους φόρους στην περιουσία για να ενισχύσουμε τα έσοδα και συνυπολογίσαμε μεν τα εξοπλιστικά στο συνολικό χρέος, αλλά μόνο σταδιακά στο έλλειμμα».
«Αυτή η μέθοδος δέχθηκε κριτική, αλλά από το 2006 έχει γίνει ο κανόνας για όλη την ΕΕ» τονίζει ο κ.Χριστοδουλάκης, ο οποίος αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα τονίζει ότι τα μέτρα που ζητά η τρόικα είναι πολιτικά και κοινωνικά μη εφαρμόσιμα.
Στην επισήμανση πως για κάποιους αυτό θα συνιστούσε φαλκίδευση των στοιχείων, ο πρώην υπουργός λέει ότι «γνωρίζω πολλές χώρες που έκαναν πράγματα για να επηρεάσουν τους αριθμούς και να μπουν στο ευρώ, ανάμεσά τους και η Γερμανία».
Επιπλέον, ο κ.Χριστοδουλάκης υποστηρίζει ότι εκείνη την περίοδο πολύ λίγες χώρες θα μπορούσαν να πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αναφέροντας ως παραδείγματα ότι «η Γερμανία δεν συνυπολόγισε στο δημόσιο τομέα τα νοσοκομεία, η Γαλλία αποφάσισε ότι δεν είναι μέρος του δημοσίου το ασφαλιστικό ταμείο για τον κρατικό φορέα τηλεπικοινωνιών, το Βέλγιο πούλησε χρυσό».
«Η Ελλάδα δεν έκανε τέτοια πράγματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χριστοδουλάκης, τονίζοντας ότι μετά την κατάρτιση των κριτηρίων του Μάαστριχ, η Γερμανία και η Γαλλία αντιλήφθηκαν ότι η τήρηση τους ήταν πολύ δύσκολη και έτσι επέτρεψαν μεγαλύτερη ευελιξία, δυνατότητα την οποία αξιοποίησε και η Ελλάδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης