Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ - Μετά τις 27/1 στην Αθήνα η τρόικα - Στόχος η επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 17ης/2 - Επιβεβαίωση bankingnews

ΥΠΟΙΚ - Μετά τις 27/1 στην Αθήνα η τρόικα - Στόχος η επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 17ης/2 - Επιβεβαίωση bankingnews
Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα
(upd3)Μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, ενώ, ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο θα αποστείλει στους εκπροσώπους των δανειστών και τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Τα στελέχη του υπουργείου θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της βελτίωσης της εικόνας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων.
Με τον νέο προγραμματισμό για την έλευση της τρόικας, η συμφωνία για την έγκριση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά, μετατίθεται για το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.
Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις -1,8 δισ. ευρώ η κάθε μια, σύνολο 3,6 δισ. ευρώ- από το ΔΝΤ, αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Κομισιόν - Η τρόικα δεν θα επιστρέψει στις 22 Ιανουαρίου - Στόχος η επιστροφή πριν τα τέλη του μήνα - Τα 6 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Olivier Bailly, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.
Ωστόσο τόνισε ότι στόχος είναι η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, πριν τα τέλη του μήνα.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, μέχρι σήμερα κυκλοφορούσαν σενάρια για την έλευση της Τρόικας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο αυτό το σενάριο διαψεύδεται επί της ουσίας, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία δηλαδή της συνεδρίασης του Eurogroup.
Βασικό πρόβλημα που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015, θέμα που είχε απασχολήσει και στην προηγούμενη αξιολόγηση, αλλά είχε μετατεθεί για την επόμενη φορά καθώς δεν υπήρχαν τομές σύγκλισης.
Παράλληλα, εκκρεμή παραμένουν τα ζητήματα:
- Της βιωσιμότητας του χρέους
- Του προσδιορισμού των μέτρων για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014
- Του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 -2015.
- Του δημοσιονομικού κενού
- Της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών
- Του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Πάντως, την ώρα που η Αθήνα προετοιμάζεται πυρετωδώς γι' αυτήν την αξιολόγηση, η συζήτηση στην ΕΕ για τον τρόπο που δρα η Τρόικα έχει πάρει πολύ αρνητική τροπή.
Ο επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει το έργο της τρόικας, ο αντιπρόεδρός του και Αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας, πρότεινε τρεις εκδοχές για μια διάδοχη κατάσταση της τρόικας.
Κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Κάρας επανέλαβε τη θέση του πως η τρόικα με τη σημερινή της μορφή αποτελεί μόνον μια «λύση ανάγκης» και πως απαιτείται ένα εργαλείο το οποίο θα αναλαμβάνει δράση όταν ένα κράτος βρίσκεται de facto προ χρεοκοπίας, ενώ προς τούτο είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας καλύτερος και πιο δημοκρατικός έλεγχος.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, υπάρχουν τρεις εκδοχές για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας: είτε να αναλάβει το έργο της το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνη της, είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, το ΔΝΤ έχει συνεισφέρει μόνον το 10% από το σύνολο της βοήθειας και μπορεί μεν κάθε μέλος του να έχει δικαίωμα να ζητήσει βοήθεια, ωστόσο απαιτείται ένα Ευρωπαϊκό εργαλείο στη βάση του Κοινοτικού Δικαίου.

Τι ανέφερε από τις 10/1 το www.bankingnews.gr

Aναβάλλεται για τα τέλη Ιανουαρίου η έλευση της τρόικας στην Αθήνα - Πάει πίσω η συμφωνία για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ
Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έρθει η τρόικα στην Αθήνα, αναβάλλοντας την έλευσή της που ήταν προγραμματισμένη για τις 15 του μήνα.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αν και ακόμη δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία έλευσης των Ματίας Μορς, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ, εντούτοις από μια πρώτη ενημέρωση που έχει το υπουργείο Οικονομικών, οι πιστωτές θα έρθουν στην Αθήνα στα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Τούτο σημαίνει πως θα καθυστερήσει και η συμφωνία για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

(Πρώτη ενημέρωση: 11:04, 16 Ιανουαρίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης