Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem (Eurogroup) - Αναγκαία, αλλά δύσκολη, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Στο β' 6μηνο του 2014 οι κρίσιμες αποφάσεις

Dijsselbloem (Eurogroup) - Αναγκαία, αλλά δύσκολη, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Στο β' 6μηνο του 2014 οι κρίσιμες αποφάσεις
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά
(upd)"H έξοδος στις αγορές είναι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα, ένα βήμα αναγκαίο, αλλά και δύσκολο", διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
"Η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά" τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, σε συνέντευξή του στο CNBC, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως "ο δημοσιονομικός στόχος βρίσκεται εντός πορείας".
Πιο συγκεκριμένα, ο Dijsselbloem επεσήμανε ότι "από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά, καθώς πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από πολλά, πολλά χρόνια".
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε "ως αναγκαίο, αν και δύσκολο, επόμενο βήμα την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, αλλά και την αλλαγή της οικονομικής δομής της χώρας". Όπως πρόσθεσε "ο δημοσιονομικός στόχος βρίσκεται εντός πορείας, αυτό που υπολείπεται είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις".
Τέλος σημείωσε ότι "ένα μέρος εξ αυτών θα συζητηθεί στις αρχές του 2014, ενώ το κυριότερο θέμα που αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα θα αποφασιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014".
Εστιάζοντας στην πορεία της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup επιχείρησε να κατευνάσει τους φόβους για τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Στην πραγματικότητα ο χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αποτελεί μια ένδειξη ότι η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει από την κρίση.
Όπως εξηγεί ο Dijsselbloem, ο χαμηλός πληθωρισμός, αποτελεί μέρος της περιόδου στην οποία βρισκόμαστε.
Και σημειώνει: «Αν ενισχύσεις την ανταγωνιστικότητά σου και καταφέρεις να μειώσεις το κόστος της εργασίας, όπως ορισμένες χώρες της ευρωζώνης κάνουν αυτό ακριβώς αυτή τη στιγμή, αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό».
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, χαρακτηρίζει αναπόφευκτο κομμάτι της ανάκαμψης τον χαμηλό πληθωρισμό, ενώ τόνισε ότι δεν ανησυχεί για περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, υποχώρησε στο 0,8%, έναντι 0,9% το Νοέμβριο.
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος υποστήριξε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός του Δεκεμβρίου οφείλεται εν μέρει σε μια τεχνική αλλαγή στη συλλογή των στοιχείων στη Γερμανία, ο επικεφαλής του Eurogroup διασκεδάζει με τη σειρά του τις ανησυχίες.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υπέρβαση της κρίσης, τονίζοντας ωστόσο, ότι απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη.
Ο Dijsselbloem εντοπίζει πιθανότητες για ανάπτυξη, ωστόσο σημειώνει ότι απαιτείται περαιτέρω εσωτερική ζήτηση και ενίσχυση της πίστωσης.
Αναφερόμενος στην πολυαναμενόμενη τραπεζική ένωση, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τονίζει ότι θα βοηθήσει στην τόνωση των πιστωτικών ροών στις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή, 10/01/2014, ώρα 10:42)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης