Τελευταία Νέα
old

BBC – Παρά την εξάντληση των 4 ετών της κρίσης η Ελλάδα αντέχει – Αν και τα νούμερα στα χαρτιά φαίνονται καλύτερα, οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά

tags :
BBC – Παρά την εξάντληση των 4 ετών της κρίσης η Ελλάδα αντέχει  – Αν και τα νούμερα στα χαρτιά φαίνονται καλύτερα, οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά
Η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της θλίψης



Την άποψη ότι αν και η κυβέρνηση προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση των ποσοστών της ανεργίας για το 2014, κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα έχουν περάσει, εκφράζει σε σημερινό του άρθρο στο BBC ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αθήνα, Mark Lowen.
Ο συντάκτης αφού παραθέτει μια σειρά από εικόνες σχετικά με το φως της Αθήνας, τονίζει ότι παρά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και την κορύφωση της εξάντλησης από τα τέσσερα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα προχωρά.
Όπως αναφέρει ο Mark Lowen παρά το γεγονός ότι έχει διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός, παρά το γεγονός ότι νοσοκομεία και σχολεία δεν διαθέτουν τα βασικά αγαθά, παρά το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί, παρά τους θανάτους ανθρώπους που έκαιγαν ξύλα για να ζεσταθούν γιατί δεν είχαν πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι το κόμμα που αρνείται το Ολοκαύτωμα και επιτίθεται σε μετανάστες λαμβάνει το 10% στην πρόθεση ψήφου, η χώρα κρατιέται όρθια.
«Η κυβέρνηση δεν έχει πέσει και οι φετινές διαδηλώσεις ήταν πολύ λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και σχεδόν καθόλου βίαιες» επισημαίνει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου, ο οποίος στην προσπάθεια του να εξηγήσει αυτά τα γεγονότα, τα αποδίδει στις διαφορετικές πολιτικές τάσεις που δεν μπορούν να ενωθούν για ένα κοινό σκοπό.
Όπως λέει, αυτή η ανοχή ίσως και να πρέπει να αποδοθεί στη σιωπηλή αποδοχή των γεγονότων από ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και στο γεγονός ότι ο ισχυρός θεσμός της οικογένειας στην Ελλάδα έχει προστατεύσει πάρα πολλούς.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος επικαλείται και μια συνομιλία που είχε πρόσφατα με έναν δικηγόρο, ο οποίος του είπε ότι «η κρίση αλλάζει την Ελλάδα προς το καλύτερο. Το δημόσιο, των πολλών αργόσχολων χωρίς προσόντα μεταμορφώνεται. Οι Έλληνες μαθαίνουν να ζουν με ότι διαθέτουν. Η φοροδιαφυγή δεν είναι πια αποδεκτή. Μια νέα κουλτούρα αλληλεγγύης δημιουργείται, ένα αίσθημα ότι το περνάμε όλοι μαζί αυτό».
Και όλα αυτά, όπως εξήγησε ο δικηγόρος στον δημοσιογράφο είναι «μια επώδυνη διαδικασία αλλά απαραίτητη».
Ο Mark Lowen, χρησιμοποιώντας συμβολικά τα πέντε στάδια της θλίψης, (άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή) θεωρεί ότι ίσως η χώρα μας να οδεύει πια προς το τελευταίο στάδιο, αυτό της αποδοχής.
«Πλέον συναντώ πολλούς ανθρώπους οι οποίοι αν είχαν να διαλέξουν μεταξύ του 2004, όταν η Ελλάδα διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς, γινόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, ένιωθε πλούσια και του σήμερα, θα προτιμούσαν το δεύτερο. Αντιλαμβάνονται πια ότι η κατάσταση στη χώρα πριν από την κρίση ήταν μια ψευδαίσθηση. Ήταν ένα πάρτι που απλά έπρεπε να τελειώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Lowen.
«Στα χαρτιά, τα νούμερα φαίνονται καλύτερα και η κυβέρνηση λέει ότι τα χειρότερα πέρασαν, η ύφεση θα τελειώσει και η ανεργία θα αρχίσει να πέφτει. Όμως, ενώ ακόμη 12 πολύ δύσκολοι μήνες τελειώνουν για την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το εκπληκτικό φως του ηλιοβασιλέματος της Αθήνας σηματοδοτεί αχτίδες ελπίδας» καταλήγει στο άρθρο του ο Mark Lowen.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης