Τελευταία Νέα
old

Στα υπουργικά συρτάρια παραμένουν ν/σ, σημαντικά για τα δημόσια ταμεία - Χάνουμε 2,5 δισ. από το δικαστικό ενέχυρο και την ποινική συνδιαλλαγή

tags :
Στα υπουργικά συρτάρια παραμένουν ν/σ, σημαντικά για τα δημόσια ταμεία - Χάνουμε 2,5 δισ. από το δικαστικό ενέχυρο και την ποινική συνδιαλλαγή
Σημαντικά ν/σ στα συρτάρια της κυβέρνησης - Χάνουμε πολλά δισεκατομμύρια από τα ταμεία του δημοσίου
Στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι απώλειες των δημοσίων ταμείων εξαιτίας των ν/σ για το «δικαστικό ενέχυρο» και την «ποινική συνδιαλλαγή», που εδώ και καιρό βρίσκονται σε προπαρασκευαστικό στάδιο, χωρίς να περνούν από τη βουλή. 
Την ιδια στιγμή χάνουμε αλλο 1,5 δισεκ. από διωκόμενους για οικονομιλά εγκλήματα, καθώς έχουν δεσμευθεί σε λογαριασμούς όπως επίσης και σε θυρίδες ή άλλα χρηματοπιστωτικά και επενδυτικά προϊόντα.
Δικαστικές αρχές που επικαλείται στο σχετικό ρεπορτάζ της η "Καθημερινή της Κυριακής", ανεβάζουν το πρώτο ποσό κατά πολύ και εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων φοροδιαφυγής που χειρίζονται οι οικονομικοί εισαγγελείς, τα έσοδα για το Δημόσιο θα μπορούσαν και είναι πολύ περισσότερα. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρονται υποθέσεις, όπως για παράδειγμα της Energa - Hellas Power, της Proton Bank, της υπόθεσης των υποβρυχίων και της Ασπίς Πρόνοια, που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη, με ποσά που υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι παραπάνω διατάξεις δίνουν ισχυρά κίνητρα σε διωκόμενους για οικονομικά εγκλήματα (παραβάσεις πόθεν έσχες, φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα» «μαύρου» χρήματος) αλλά και άλλα αδικήματα να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος και να τύχουν έτσι ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.
Στις ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται και τα αδικήματα που διώκονται με βάση τον πολυσυζητημένο νόμο για τους καταχραστές του Δημοσίου, αλλά και οι υποθέσεις διαφθοράς που ρυθμίζονται από ειδικό νόμο τον 4022 του 2011.
Σύμφωνα με το περιεχόμενό τους, αν ο κατηγορούμενος επιστρέψει τα χρήματα πριν κληθεί σε απολογία, η σε βάρος του κατηγορία από κακούργημα μετατρέπεται αμέσως σε πλημμέλημα και η ποινή του κατά ανώτατο όριο θα είναι δύο χρόνια.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", αν η επιστροφή των χρημάτων γίνει αργότερα –και πάντως πριν αρχίσει η δίκη σε πρώτο βαθμό– η επιβαλλόμενη ποινή φθάνει τα τρία χρόνια και ανεβαίνει αν τα χρήματα επιστραφούν πριν από τη δευτεροβάθμια δίκη, καθώς πλέον προβλέπεται ποινή κάθειρξης δέκα ετών.
Παράλληλα, δίνεται δυνατότητα στους εισαγγελείς αλλά και τους ανακριτές να προχωρούν σε συνδιαλλαγή για τις ποινές με τους εμπλεκόμενους στα οικονομικά εγκλήματα ώστε να πετύχουν την επιστροφή των χρημάτων. Οι ρυθμίσεις αυτές που «ξεπαγώνουν» από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Χαρ. Αθανασίου, έχουν επιτυχημένη εφαρμογή για χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία αλλά και στις ΗΠΑ με σημαντικά οφέλη για την πάταξη της οικονομικής εγκληματικότητας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη ρύθμιση περί ενεχύρου που αναμένεται να προωθηθεί, οι δεσμευμένοι λογαριασμοί σε οικονομικά εγκλήματα θα ρευστοποιούνται άμεσα υπέρ του Δημοσίου και μόνον σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αθωώνεται το ποσό θα επιστρέφεται.
Όπως αναφέρει το "ρεπορτάζ", για να αντιληφθεί κανείς το ύψος των χρημάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα, είναι ενδεικτικές οι περιπτώσεις δέσμευσης λογαριασμών στους κατηγορουμένους της Energa - Hellas Power, ύψους 240 εκατ. ευρώ και της υπόθεσης του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί δικοί του ύψους 160 εκατ. ευρώ και συνολικά για τους εμπλεκόμενους στην ίδια υπόθεση ύψους 200 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης