Τελευταία Νέα
Μπλε Φάκελος

Distress funds με λεόντειες συμφωνίες εις βάρος των ελληνικών τραπεζών – Ήρθαν να πάρουν το εύκολο χρήμα από τους έλληνες

Distress funds με λεόντειες συμφωνίες εις βάρος των ελληνικών τραπεζών – Ήρθαν να πάρουν το εύκολο χρήμα από τους έλληνες
Είναι προφανές ότι τα distress funds που ήρθαν στην Ελλάδα είχαν ένα σκοπό να αγοράσουν τα προβληματικά δάνεια των ελλήνων τσάμπα, να πάρουν το εύκολο χρήμα από τους έλληνες
Τα distress funds μέχρι τώρα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ελληνικές τράπεζες και την προσπάθεια τους να απαλλαγούν από τα προβληματικά δάνεια.
Επέβαλλαν λεόντειες συμφωνίες που στο τέλος δεσμεύουν τις τράπεζες και δημιουργούν ένα σκηνικό μόνιμης αιμορραγίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το χρονοδιάγραμμα

Η περίπτωση της Attica bank είναι τραγική και υποδειγματική της καταστροφής που μπορεί να επιφέρει ένα deal με ένα ανύπαρκτο σχήμα που πήρε την τιτλοποίηση των 1,3 δισεκ. ευρώ και που κοστίζει στην τράπεζα ίσως και 200 εκατ ευρώ ζημία.
Πουλήσει μια τιτλοποίηση η οποία μόνο ζημίες επέφερε στην Attica bank αμφισβητείται εάν θα μπορέσει να πληρωθεί το μισό senior bond.

Πειραιώς με Intrum

Η Πειραιώς στην προσπάθεια της να βρει κεφάλαια έκλεισε συμφωνία με την Intrum η οποία διαχειρίζεται τα 30 δισεκ. NPEs της Πειραιώς.
Έδωσε 410 εκατ η Intrum που εκ πρώτης όψεως φαινόταν καλό deal αλλά στην πορεία αποδεικνύεται λεόντειος συμφωνία.
Ας ληφθεί υπόψη ότι μόνο από Internal Rate of Return (IRR) η Intrum λαμβάνει κάθε χρόνο από την Πειραιώς από 165 έως 175 εκατ.
Επίσης υπάρχει και η ρήτρα του penalty του 2,5%, η Πειραιώς εάν πουλήσει σε άλλο fund τιτλοποίηση πέρνα της Intrum πρέπει να πληρώσει το 2,5% της τιτλοποίησης στην Intrum.
Η συμφωνία αυτά δεσμεύει την Πειραιώς απέναντι στην Intrum και η Intrum ουσιαστικά θα πάρει σε τιμές… συμφέρουσες τις τιτλοποιήσεις.

Eurobank – Dovalue

Η Eurobank ανακοίνωσε ένα καλό deal με την DoValue Ιταλίας… ωστόσο οι αρχικές προσδοκίες με το τελικό τίμημα είχαν μεγάλη απόκλιση.
Η Eurobank προσδοκούσε να πάρει 400 εκατ… τελικά ανακοίνωσε 310 εκατ που μετατράπηκαν σε 248 εκατ για να καταλήξουν σε 211 εκατ ευρώ τίμημα και τα εναπομείναντα 40 εκατ στο μέλλον και υπό αιρέσεις.

Η περίπτωση της Davidson Kempner που με 290 εκατ έκλεισε το deal με το Galaxy της Alpha bank είναι υπό διερεύνηση.

Συμπέρασμα

Είναι προφανές ότι τα distress funds που ήρθαν στην Ελλάδα είχαν ένα σκοπό να αγοράσουν τα προβληματικά δάνεια των ελλήνων τσάμπα, να πάρουν το εύκολο χρήμα από τους έλληνες και όλα αυτά με την συναίνεση των τραπεζών που από το άγχος να ξεφορτωθούν NPEs… υπέγραψαν λεόντειες συμφωνίες εις βάρος των συμφερόντων των ελληνικών τραπεζών.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης