Τελευταία Νέα
Μπλε Φάκελος

Μπουρίνι διαρκείας στην αρχιεπισκοπή Αμερικής με σκάνδαλα και εισαγγελικές έρευνες

Μπουρίνι διαρκείας στην αρχιεπισκοπή Αμερικής με σκάνδαλα και εισαγγελικές έρευνες
Σκάνδαλα, καυγάδες και…εισαγγελικές έρευνες διχάζουν την Ομογένεια - Ρωγμές στην εικόνα του Ελπιδοφόρου και αντάρτικο από την νεότερη γενιά Ελληνο αμερικανών
Ένα σκάνδαλο διαρκείας εξελίσσεται εδώ και μήνες στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αφήνοντας σχεδόν αδιάφορα τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, διχάζοντας όμως βαθιά την ομογένεια και δηλητηριάζοντας την σχέση μεταξύ «ισόβιων» ηγετικών στελεχών της και της νεότερης γενιάς Ελληνο-αμερικανών.  
Είναι αλήθεια ότι η επιλογή  του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής για την αντικατάσταση του υπέργηρου Δημήτριου, το καλοκαίρι που μας πέρασε, δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Επρόκειτο για διαδικασία πολύμηνη, με πλούσιο παρασκήνιο, ίντριγκες και δολοπλοκίες καθώς οι πιθανοί διάδοχοι ήταν περισσότεροι του ενός και τα κέντρα εξουσίας που απαιτούσαν να έχουν λόγο δεν περιορίζονταν μόνο στο Φανάρι.
Επιπλέον τα σύννεφα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχαν πυκνώσει επικίνδυνα με το σκάνδαλο οικονομικής κακοδιαχείρισης, την εξαφάνιση μεγάλων δωρεών από πιστούς και το ατελείωτο σήριαλ με την ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero που κατέληξε σαν σύγχρονο…Γεφύρι της Αρτας
Αφού αποκλείστηκε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους η «προβληματική» υποψηφιότητα του Γαλλίας Σπυρίδωνος και κατέστη σαφές ότι το Πατριαρχείο δεν επιθυμεί κάποιον ιεράρχη από τον Ελλαδικό χώρο κατέληξε νομοτελειακά στον 52χρονο Μητροπολίτη Προύσης, παλαιό γνώριμο του Βαρθολομαίου και γέννημα-θρέμμα Κωσταντινουπολίτη.
Ο Ελπιδοφόρος(κατά κόσμον Ιωάννης Λαμπρυνιάδης)εξελέγη ομόφωνα από την Πατριαρχική Ιερά Σύνοδο και ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος στις 22 Ιουνίου 2019 εν μέσω μίας λαμπρής τελετής στην οποία παραβρέθηκαν πολιτικές προσωπικότητες και από την Ελλάδα, καθώς και η σύζυγος του μετέπειτα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
Ο νέος ποιμενάρχης της Ομογένειας που κάποιοι στοιχηματίζουν ότι θα διαδεχθεί και τον Βαρθολομαίο, φαινόταν να έχει την πλήρη εύνοια  των Αθηνών, των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών(διπλωματικών και άλλων…) της αμφιλεγόμενης ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» αλλά και μιας κλειστής ομάδας μεγαλοεπιχειρηματιών και εκκλησιαστικών παραγόντων στη Νέα Υόρκη που ελέγχει την Αρχιεπισκοπή.

Πώς διαψεύστηκαν οι αρχικές προσδοκίες…

Όμως και η ελληνο-αμερικανική κοινότητα στη μεγάλη πλειονότητα της υποδέχθηκε την εκλογή του Ελπιδοφόρου με σχετική ανακούφιση, έχοντας αποφύγει την ανεπιθύμητη υποψηφιότητα του Γαλλίας Εμμανουήλ και με νωπές τις αναμνήσεις από την εξαιρετικά αδύναμη εκκλησιαστική ηγεσία του 92χρονου Δημήτριου. Ελάχιστες φωνές ήταν αυτές που στην αρχή εξέφρασαν επιφυλάξεις, λόγω της εμμονής του Ελπιδοφόρου να μνημονεύει την Τουρκία σε όλες του τις δημόσιες δηλώσεις, ακόμη και όταν σε συνέντευξη του λίγες μέρες πριν την ενθρόνιση του (Euronews-Greece 11/6/2019) προέβλεψε ότι η απομάκρυνση της γειτονικής χώρας από την Δύση είναι παροδική και ότι πολύ σύντομα θα ανοίξει η… Θεολογική Σχολή στη Χάλκη.
Η βασική προσδοκία της Ομογένειας ήταν, ότι  με την έλευση του Ελπιδόφόρου  θα έμπαινε μία τάξη στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, θα αποδίδονταν ευθύνες για την « μαύρη τρύπα» των 10 εκ δολαρίων και ασφαλώς θα απομακρύνονταν οι υπαίτιοι του σκανδάλου που οδήγησε σε ναυάγιο την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, ακριβώς στο σημείο όπου γκρεμίστηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι.
Η νεότερη γενιά Ελληνοαμερικανών απαιτούσε την απομάκρυνση όλης της παλαιάς φρουράς «πραιτωριανών» του Αρχιεπισκόπικού θρόνου που αναδείχθηκαν επί Ιάκωβου και συνέχιζαν να κινούν τα νήματα για 25 ολόκληρα χρόνια. Με πρώτο και καλύτερο ασφαλώς τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, περισσότερο γνωστό ως  «Φάδερ Αλεξ»

Κόκκινο πανί η…αναβάθμιση του «Φάδερ»

Οι ελπίδες αυτές γρήγορα εξανεμίστηκαν καθώς ο Ελπιδοφόρος, έπειτα από μερικές αναγνωριστικές βολές στις οποίες διαπίστωσε αδυναμία…διάτρησης, όχι μόνο δεν έδιωξε, αλλά αναβάθμισε τον «Φάδερ» χρίζοντας τον Γενικό Αρχιερατικό Επίσκοπο. Το γεγονός αυτό πυροδότησε έκρηξη στην ελληνορθόδοξη κοινότητα Αμερικής με κάποια διαδικτυακά ομογενειακά μέσα να μιλούν για… «Ελπιδοκτόνο» ενώ το αρχαιότερο αντισυμβατικό site «ΚΑΛΑΜΙ» με έδρα τη Φλόριντα έγραφε με το γνωστό καυστικό  του στυλ: «Ποιοι είναι οι δύο αρχιεπίσκοποι στις ΗΠΑ; Ο (τυπικός) Ελπιδοφόρος και ο άτυπος Φάδερ Αλεξ; Τι πραγματικά ήρθες να κάνεις στις ΗΠΑ, Ελπιδοφόρε; Ποια συμφέροντα υπηρετείς; Γιατί ακομη παραμένει στην Αρχιεπισκοπή ο πράκτορας-λαμόγιο; Και ίσαμε πότε θα τον ανέχονται Ομογένεια Και Εκκλησία;»
Το ποτήρι άρχισε να ραγίζει και σε συνδυασμό με κάποιες άλλες αστοχίες του Ελπιδοφόρου όπως η έμπνευση του να επισκεφθεί τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και να αναρτήσει στο τούιτερ δήλωση ότι μίλησαν για θέματα «μειονοτήτων» σε Ελλάδα και  Τουρκία! Το γεγονός σχολιάστηκε και από ελληνικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο ως «φάουλ Ελπιδοφόρου», επιτείνοντας τις σκιές στο πρόσωπο του.
Μοναδικός σταθερός σύμμαχος για τον νέο Αρχιεπίσκοπο, από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισης του παραμένει ο «Εθνικός Κήρυκας» Νέας Υόρκης,  ιδιοκτησίας του πρώην υφυπουργού εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη. Ο τελευταίος, μαζί με τον «Φάδερ Αλεξ» και τον βαθύπλουτο Ελληνο-αμερικανό επιχειρηματία Τζών Κατσιματίδη αποτελούν εξέχοντα μέλη της «παλαιάς φρουράς» που σήμερα θεωρείται μεταξύ άλλων υπεύθυνη (άμεσα ή έμμεσα) για την κακοδιαχείριση μεγάλων ποσών που συγκεντρώθηκαν από δωρεές με μοναδικό σκοπό την αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου, αλλά και για το γεγονός ότι έργο εξακολουθεί να καρκινοβατεί.

Η «εκτέλεση» του Διαματάρη…

     Τον περασμένο Δεκέμβριο δύο  Ελληνο-αμερικανοί ακτιβιστές  bloggers, o παλαιότερος επαγγελματίας δημοσιογράφος Γιώργος Λυκομήτρος από την Φλόριντα και ο πετυχημένος επιχειρηματίας Νίκος Σταματάκης από τη Νέα Υόρκη «εκτέλεσαν» τον Διαματάρη , όταν με συντονισμένα δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι δεν διαθέτει τα πτυχία που…διαφήμιζε από το Πανεπιστήμιο Columbia. O υφυπουργός επί θεμάτων απόδημου ελληνισμού οδηγήθηκε σε ατιμωτική παραίτηση, εν μέσω περιοδείας στην…Αυστραλία και από τότε άνοιξε μία σκληρή βεντέτα.  
Ο πολυπράγμων Διαματάρης παρότι εξευτελίστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη δεν σταμάτησε να ασκεί επιρροή στα πράγματα της ομογένειας κυρίως επειδή δεν έχασε τις προνομιακές του προσβάσεις στην οικογένεια Μητσοτάκη. Το γεγονός φάνηκε και από την απόφαση του πρωθυπουργού να ενισχύσει με κονδύλια ύψους 2 εκ. ευρώ ετησίως την ελεγχόμενη από την Αρχιεπισκοπή Θεολογική Σχολή Βοστώνης και μάλιστα αναδρομικά από το 2019. Η απόφαση αυτή που θεωρήθηκε «δάκτυλος Διαματάρη» ανακοινώθηκε στην διάρκεια της Τελετής των Επιφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς όπου ο κ. Μητσοτάκης παραβρέθηκε μια μέρα πριν την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τράμπ. Όμως αντί για ικανοποίηση προκάλεσε κύμα οργής στην Ομογένεια καθόσον η συγκεκριμένη σχολή (που δεν… «παράγει» ελληνόφωνους ιερείς!)διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο μεγάλης αξίας και έχει ετήσιο προυπολογισμό 12 εκ δολαρίων, ένα τμήμα του οποίου καλύπτεται από το αμερικανικό δημόσιο!
Ευτυχής από αυτήν την περίεργη…οικονομική ένεση υπήρξε μόνον ο Ελπιδοφόρος που ευχαρίστησε δημόσια τον πρωθυπουργό, αλλά τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου στα ομογενειακά μέσα(πλην «Εθνικού Κήρυκα»)ήταν άκρως αρνητικά, όπως και τα περισσότερα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν να ισχυριστούν ότι αυτό αποτελεί δώρο για να καλυφθούν σταδιακά τα 10 εκατομμύρια δολάρια που λείπουν από το ταμείο για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, γεγονός που έχει προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση των αμερικανικών αρχών ήδη από το 2018.
Το σκάνδαλο με τον Ναό του Αγίου Νικολάου δεν έχει απασχολήσει μόνο τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης αλλά και μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες όπως η New York Post καθώς ο ναός που υπερκοστολογήθηκε επανειλημμένως έπρεπε να είναι έτοιμος από το 2016, αλλά στην πορεία κάποιες από τις δωρεές εξαφανίστηκαν, τροφοδοτώντας θεωρίες συνομωσίας ότι  μεταφέρθηκαν στο Φανάρι ως «κίνητρο» για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας!
Είχαν προηγηθεί, επί Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ανεξήγητες υπερβολές όπως η επιστράτευση του γνωστού Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα που πρότεινε αλλαγή στην εξωτερική πρόσοψη με προσθήκη κρυστάλλων και πανάκριβων μαρμάρων εκτινάσσοντας το σχετικό κόστος. Η ανακατασκευή σταμάτησε το 2017 όταν η Αρχιεπισκοπή ξέμεινε από χρήματα και κάπου εκεί η υπόθεση άρχισε να προκαλεί το ενδιαφέρον των αρμόδιων αμερικανικών αρχών.

Η ώρα των εισαγγελέων…

   Οι εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν, αλλά και το Γραφείο του Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης κινητοποιήθηκαν ύστερα από σειρά καταγγελιών από έναν προστατευόμενο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος(whistleblower). Mε δύο διαδοχικά άρθρα τον Απρίλιο του 2018 η Melissa Klein της New York Post  μιλούσε για σκάνδαλο 80 εκατομμυρίων δολαρίων και για μαύρη τρύπα 15 εκ δολαρίων στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής που ερευνάται από το Γραφείου Γενικού Εισαγγελέα. Φιλοξενούσε μάλιστα δήλωση του «Φάδερ Αλεξ» ως επικεφαλής του εράνου για τον Αγιο Νικόλαο, ο οποίος όμως ομολογούσε ότι δεν είναι σε θέση να υπολογίσει την αξία του ποσού που με «ανάρμοστο τρόπο».
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρώτες επίσημες κατηγορίες των αμερικανικών αρχών απευθύνθηκαν σε δύο ανώτερα στελέχη της Αρχιεπισκοπής και όχι στον Πρωτοπρεσβύτερο Καρλούτσο που τυπικά και ουσιαστικά είχε την εποπτεία του όλου εγχειρήματος σε επίπεδο “fund raising”.
Ακόμη πιο περίεργο είναι όμως ότι όλη αυτή η δύσοσμη ιστορία δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, παρά μόνο πρόσφατα όταν δύο αθηναικές εφημερίδες σε σχεδόν ταυτόχρονα και…ταυτόσημα ρεπορτάζ τους αναφέρθηκαν σε κυκλώματα που ροκανίζουν τα ταμεία της Αρχιεπισκοπής, ακόμη και για να εμπορεύονται προσκλήσεις επιφανών Ελλήνων στον Λευκό Οικο με αφορμή εκδηλώσεις όπως αυτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου! Επικεφαλής του κυκλώματος φέρεται ένας Ελληνας λομπίστας με το προσωνύμιο John-John, ο οποίος όμως σύμφωνα με τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης που αντιστρατεύονται τον Ελπιδοφόρο είναι…προστατευόμενος του Φάδερ Αλεξ!
Στην όλη διένεξη ενεπλάκη πρόσφατα και ένα άλλος πανίσχυρος παράγοντας της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας που στο παρελθόν επιχείρησε να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τον δήμο της Νέας Υόρκης, χωρίς βεβαίως επιτυχία. Πρόκειται για τον «βασιλιά των σούπερ μάρκετ» και…κουμπάρο του Φάδερ Αλεξ, Τζών Κατσιματίδη που παλαιότερα επέκρινε σφοδρά τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και εσχάτως έχει πάρει πάνω του την προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου με τον Ναό του Αγίου Νικολάου αποσπώντας(σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς του)νέες μεγάλες δωρεές. Στην προσπάθεια του να στηριχθεί στην παλαιά φρουρά επιφανών ομογενών ο Ελπιδοφόρος τον διόρισε αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, πόστο όμως που κατείχε χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις κατά την τρικυμιώδη, για την Εκκλησία και την ομογένεια, τριετή θητεία του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα!
Στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα του «Φάδερ» ο Κατσιματίδης γρήγορα συγκέντρωσε τα πυρά των ομογενειακών site που κάνουν λόγο για…ανακύκλωση φθαρμένων υλικών στην Αρχιεπισκοπή. Αντί άλλης απάντησης ο Ελληνοαμερικάνος κροίσος προανήγγειλε μέσα από τον…«Εθνικό Κήρυκα του Διαματάρη αγωγές ύψους 20 εκατ. ευρώ προς τα μέσα που του ασκούν κριτική. Χωρίς να διευκρινίζει βεβαίως τι θα κάνει με τα χρήματα που δηλώνει βέβαιος ότι θα κερδίσει χάρις στο εξαίρετο νομικό του επιτελείο!
Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα ατελείωτο σήριαλ αντεγκλήσεων και νομικών αντιπαραθέσεων που κανείς δεν ξέρει την κατάληξη του(οι έρευνες συνεχίζονται)ενώ μοιραία εμπλέκει και τον πολλά υποσχόμενο νέο Αρχιεπίσκοπο. Στο μεταξύ ο εμβληματικός ναός της Ορθοδοξίας στο κέντρο της αμερικανικής μητρόπολης παραμένει ένα άσχημο ημιτελές κτίσμα, παραπέμποντας στην…ασχήμια ενός ακόμη εσωτερικού διχασμού, αυτή τη φορά στον ελληνισμό της διασποράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης