Μια Φώτο μια Ιστορία

Κόλιν Κάπερνικ: Το NFL τον έκανε στην άκρη επειδή γονάτισε, η έκρηξη του κινήματος BLM τον δικαίωσε!

Κόλιν Κάπερνικ: Το NFL τον έκανε στην άκρη επειδή γονάτισε, η έκρηξη του κινήματος BLM τον δικαίωσε!
Σεπτέμβριος 2016: Ο Κόλιν Κάπερνικ γονατίζει κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό. Το NFL τον απομονώνει. Η έκρηξη του κινήματος Black Lives Matter τον δικαιώνει ηθικά, τέσσερα χρόνια αργότερα.  
Το ημερολόγιο έγραφε 1η Σεπτεμβρίου του 2016. Ο quarterback των San Francisco 49ers, Κόλιν Κάπερνικ, γονατίζει κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν από τον αγώνα εναντίον των Green Bay Packers, φορώντας κάλτσες που απεικόνιζαν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει την αντίθεσή του στην αστυνομική βία και τον ρατσιμό προς την μαύρη κοινότητα. Σταδιακά, η στάση του άρχισε να συμπαρασύρει κι άλλους αθλητές της Λίγκας, που ακολούθησαν το παράδειγμά του. 

«Δεν πρόκειται να σταθώ όρθιος και να κοιτάξω με υπερηφάνεια τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους ανθρώπους. Για μένα το θέμα είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό από πλευράς μου να κάνω πως δεν βλέπω. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και άνθρωποι παίρνουν άδεια μετ΄ αποδοχών και αθωώνονται για φόνο», είχε δηλώσει τότε ο ίδιος.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και ξεσήκωσε πλήθος αντιπαραθέσεων. Άλλοι έγιναν ορκισμένοι εχθροί του και τον κατηγορούν για ασέβεια προς τη σημαία και την πατρίδα και άλλοι στέκονται στο πλευρό του ως φανατικοί υποστηρικτές. Ένα χρόνο αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2017, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωνε ότι οι ιδιοκτήτες των ομάδων του NFL πρέπει να απολύσουν όσους παίκτες γονατίζουν την ώρα που ακούγεται ο εθνικός ύμνος. Ο Κάπερνικ που ήταν free agent μετά το πέρας της σεζόν 2016-17, παραμένει χωρίς ομάδα, παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Οι αναλυτές το αποδίδουν σε πολιτικούς και όχι αθλητικούς λόγους. Τον Νοέμβριο του ίδου έτους, ο Κάπερνικ καταθέτει αγωγή εναντίων των ιδιοκτητών των ομάδων, κατηγορώντας τους για συνωμοσία σε βάρος του. Ο Αμερικανός ακτιβιστής απέσυρε την αγωγή το Φεβρουάριο του 2019, αφότου κατέληξε σε συμβιβασμό με το NFL. Το ποσό που έλαβε δεν έγινε γνωστό, όμως το Bleacher Report είχε εκτιμήσει ότι η αποζημίωση κυμάνθηκε μεταξύ 60-80 εκατομμυρίων δολαρίων. 

H ιστορία του Κάπερνικ απανήλθε στο προσκήνιο μετά τη δολοφονία του Αφρομερικανού Τζορτζ Φλοιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν και την έκρηξη του κινήματος Black Lives Matter σε όλα τα μήκη και πλάτη των ΗΠΑ, αλλά και εκτός των Αμερικανικών συνόρων. Η δικαίωση ήταν όμως μόνο ηθική, αφού μέχρι και σήμερα ο Κάπερνικ δεν έχει καταφέρει να βρει συμβόλαιο στη Λίγκα. 

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης