Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η… προειδοποίηση του Bill Gates για το Bitcoin: Εάν έχετε λιγότερα χρήματα από τον Elon Musk, καλύτερα να προσέχετε

Η… προειδοποίηση του Bill Gates για το Bitcoin: Εάν έχετε λιγότερα χρήματα από τον Elon Musk, καλύτερα να προσέχετε
Το 2021, η Tesla επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια στο Bitcoin, προκαλώντας αύξηση της τιμής του
Σχετικά Άρθρα
Σκεπτικός ως προς το Bitcoin εμφανίστηκε ο Bill Gates, κρατώντας αποστάσεςι από άλλες προσωπικότητες της τεχνολογίας και διασημότητες που έχουν αγκαλιάσει το κρυπτονόμισμα.
Ειδικότερα, ο Gates εξέφρασε την ανησυχία του για την ασταθή φύση του Bitcoin, ιδίως για το πώς η αξία του θα μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικά από τη δραστηριότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας κυρίως τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Elon Mask, και τις αναρτήσεις του στο X ως παράδειγμα παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των κρυπτονομισμάτων.
Το 2021, η Tesla επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια στο Bitcoin, προκαλώντας αύξηση της τιμής του. Η Tesla πούλησε το 10% των συμμετοχών της τον Μάρτιο του 2021 για πάνω από 250 εκατ. δολάρια, όταν το Bitcoin ξεπέρασε τα 60.000 δολάρια. Παρά την πτώση της μετοχής της Tesla κατά 20%, η εταιρεία διατήρησε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε Bitcoin. Τον Ιούνιο του 2022, κατά τη διάρκεια ενός χαμηλού επιπέδου της αγοράς, η Tesla πούλησε περίπου το 75% των συμμετοχών της για να αυξήσει τα ταμειακά αποθέματα. Η κίνηση αυτή συνέπεσε με την πτώση της τιμής του Bitcoin κάτω από τα 20.000 δολάρια. Η αξία του Bitcoin εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 150% το 2023, οδηγώντας σε εικασίες σχετικά με πιθανά διαφυγόντα κέρδη για την Tesla, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια. Η Coindesk αναφέρει ότι από το 2024, η Tesla κατέχει Bitcoin αξίας άνω των 387 εκατ. δολαρίων.

Οι κίνδυνοι για το Bitcoin

Σε ένα πρόσφατο βίντεο στο YouTube, ο Gates τόνισε τους κινδύνους που συνδέονται με τη μεταβλητότητα του Bitcoin, ιδίως για τους ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους. «Ο Elon έχει τόνους χρημάτων και είναι πολύ εξελιγμένος, οπότε δεν ανησυχώ ότι το Bitcoin του θα ανεβαίνει ή θα πέφτει τυχαία» δήλωσε ο Gates. «Αν έχετε λιγότερα χρήματα από τον Elon, μάλλον θα πρέπει να προσέχετε».
Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την ανησυχία του Gates απέναντι στην επένδυση σε κρυπτονομίσματα από όσους δεν μπορούν να αντέξουν σημαντικές απώλειες.
Η συζήτηση κάλυψε επίσης τις ευρύτερες επιπτώσεις και προκλήσεις των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών που σχετίζονται με την έλλειψη κανονισμών και την πιθανότητα κατάχρησης. Ο Gates τόνισε την αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και τη δυνατότητά τους να διευκολύνουν τις ανώνυμες και μη αναστρέψιμες συναλλαγές. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Gates, ενέχουν κινδύνους όχι μόνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά και όσον αφορά την ενεργοποίηση παράνομων δραστηριοτήτων.

Τα δυνητικά οφέλη

Ωστόσο, ο Gates αναγνώρισε τα δυνητικά οφέλη των ψηφιακών νομισμάτων, ιδίως όταν πρόκειται για διαφάνεια και ρύθμιση. Επεσήμανε το έργο του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates στην προώθηση πρωτοβουλιών για ψηφιακά νομίσματα που επιτρέπουν διαφανείς συναλλαγές. Τέτοιες προσπάθειες, σημείωσε ο Γκέιτς, αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική εκταμίευση κεφαλαίων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ιδίως σε φτωχότερες χώρες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης