Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Πόσο πραγματικά αξίζει το Bitcoin – H ψηφιακή φύση, τα θεμελιώδη μεγέθη και το νέο χρήμα

Πόσο πραγματικά αξίζει το Bitcoin – H  ψηφιακή φύση, τα θεμελιώδη μεγέθη και το νέο χρήμα
Είναι το δεύτερο επίπεδο του Διαδικτύου και πιο πολύτιμο από την τιμή
Ποια είναι η πραγματική αξία του Bitcoin;
Αυτή είναι ψηφιακή, ένα επίπεδο τη ψηφιακής πραγματικότητας και είναι πιο πολύτιμη από ό,τι θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε συμβατικά την «τρέχουσα τιμή του».
Το Bitcoin κατασκευάζεται όπως το TCP/IP, τα δύο πρωτόκολλα που βρίσκονται στη βάση της λειτουργίας του διαδικτύου.
Χωρίς πρωτόκολλα, δεν θα υπήρχε ψηφιακή επανάσταση και ολόκληρη η ζωή μας θα ήταν δραστικά διαφορετική.
Σε γενικές γραμμές, παρατίθενται αποσπάσματα από το Valley of Code του Flavio Copes που εξηγεί γιατί η αξία του Bitcoin βρίσκεται περισσότερο στο πρωτόκολλο παρά σε αυτό καθαυτό το περιουσιακό στοιχείο.
Ο ιστότοπος του Flavio είναι αφιερωμένος στον προγραμματισμό και την εκμάθηση άλλων δεξιοτήτων που σχετίζονται με τον WWW.

Τα θεμελιώδη είναι πιο σημαντικά από την τιμή.

Μακροπρόθεσμα, τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ο πραγματικός οδηγός για την αποτίμηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου.
Τα θεμελιώδη μεγέθη στηρίζονται στις βραχυχρόνιες επιλογές των κατόχων (Bitcoin Standard).
Παρόλο που αυτό το mantra είναι το βασικό χαρακτηριστικό για την κοινότητα του Bitcoin, επακολουθούντα να καταγράφονται ανόητες συμπεριφορές που αφορούν μακρούς χρόνους διακράτησης…
Ειδικά, κοντά στο τέλος των ανοδικών αγορών.
Αυτή είναι η κλασική συμπεριφορά που αποκαλείται TradFi: Ένα ανθρώπινο συναίσθημα που είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αφαιρέσουμε όσο η τιμή είναι μέρος της εξίσωσης.
Το «χρήματα» ή μάλλον το νόμισμα μας κάνει όλους να δρούμε παρανοϊκά!
Μια βασική περιγραφή του Διαδικτύου είναι η εξής:


Στον πυρήνα του Bitcoin, θα βρείτε πολλά από αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά με κόμβους δικτυωμένους μεταξύ τους για να υποστηρίζουν διευθύνσεις portfolio Bitcoin που πραγματοποιούν συναλλαγές που ''μεταγλωττίζονται'' και επεξεργάζονται από εξορύκτες που ενεργούν παρόμοια με τους ISP (παραδοσιακούς παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου).
Το τελευταίο επιβεβαιώνει και ομαδοποιεί τις συναλλαγές έτσι ώστε οι μεταφορές να πραγματοποιούνται σε όλο το δίκτυο Bitcoin.
Αυτή η τεχνολογία μας μεταφέρει από μια Βιομηχανική Κοινωνία σε μια Ψηφιακή και ο μετασχηματισμός αυτός είναι εξίσου δραστικόςή με το τελευταίο μας βήμα από μια Αγροτική σε μια Βιομηχανική Κοινωνία (18ος – 20ός αιώνας).
Οι μελλοντικοί νικητές θα ανταμειφθούν εξίσου πλουσιοπάροχα και οι ηττημένοι θα βρεθούν εξίσου αποδυναμωμένοι με εκείνους κατά την τελευταία σημαντική μεταφορά πλούτου εντός των ανθρώπιων κοινωνιών.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα λειτουργούμε σε έναν «νέο κόσμο» με διαφορετικό σύνολο προτύπων.

Η συνδεσιμότητα είναι η αρχή των πάντων

Η δύναμη ενός ψηφιακού κόσμου είναι ότι όλα θα συνδέονται.
Σε έναν δικτυωμένο κόσμο, η αξία του δικτύου είναι πολύ πιο ισχυρή από τα αραιά συνδεδεμένα σημεία επεξεργασίας των στοιχείων.
Αυτό που είναι διαφορετικό για τον 21ο αιώνα είναι ότι «φέραμε τα μαθηματικά πάλι στο επίκεντρο», μετά την επανάσταση του Descartes τον 17ο αιώνα.

Τα στατιστικά του Power Law (εκθετική ανάπτυξη) και ο νόμος του Metcalfe είναι οι οδηγοί της νέας εποχής που λειτουργεί με τα δεδομένα ως την νέα κινητήρια δύναμη.
Έχουμε παρακολουθήσει αυτήν την ιστορία στο παρελθόν: την εξέλιξη και την υιοθέτηση του παραδοσιακού Διαδικτύου (TCP/IP).
Είδαμε τι συμβαίνει όταν οι πληροφορίες, οι επιχειρήσεις και η επικοινωνία γίνονται προσβάσιμες σχεδόν σε όλους, παντού.
Η συγχώνευση χώρου και χρόνου με έναν πρωτοφανή ιστορικά τρόπο…

Τα νέα χρήματα

Τώρα, με την εμφάνιση του Bitcoin, θα το δούμε να συμβαίνει με χρήματα.
Ουσιαστικά, θα μετφέρουμε χρήματα μέσω ενός συστήματος API*.
Στον νέο κόσμο, οι τράπεζες, τα ψηφιακά portfolios, οι κόμβοι, οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις, τα μέσα ενημέρωσης κ.λπ. θα έχουν μια διεύθυνση που θα μπορεί να δημοσιεύει δεδομένα ή να λαμβάνει χρήματα.
Δημιουργεί μία προαιρετική δυνατότητα.
Κάτι αληθινό για τον κόσμο.
Δεν το είχαμε ποτέ πριν με αυτό το επίπεδο δυνατότητας, αλλά έχουμε δει τις συνέπειες της ψηφιοποίησης σχεδόν σε κάθε κλάδο.
Αυτό το κύμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο δραστικό.
Ειδικά όταν εξετάζετε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αυτό είναι έξω από τη σφαίρα αυτής της συζήτησης.
Τα τοπικά δίκτυα (ψηφιακά) αποτελούν πλέον κυρίαρχο μέρος της ζωής μας.
Κάποιο είδος τοπικού δικτύου αγγίζει σχεδόν όλα όσα κάνουμε.
Επειδή τα δίκτυά μας εξακολουθούν να είναι αρκετά περιορισμένα, είναι υπέροχο όταν έχουμε πρόσβαση, αλλά όχι τόσο καλό όταν δεν μπορούμε να συνδεθούμε.
Αν δεν έχουμε FTP, cloud ή κάποιου είδους απομακρυσμένη πρόσβαση διακομιστή, μπορεί να μείνουμε εκτός.

Τι έχουν πάθει οι τράπεζες

Αυτό μοιάζει πολύ με την τρέχουσα κατάσταση των τραπεζών μας όταν διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές.
Σε μεγάλο βαθμό, οι τραπεζίτες, ειδικά οι κεντρικοί τραπεζίτες, έχουν αποκρούσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό με ρυθμίσεις, γραφειοκρατία και σκόπιμα ψεύτικα συμφέροντα για πολλούς αρκετά προφανείς λόγους...
Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα γεφυρώνουν το χάσμα όχι μόνο για τα ασύνδετα και τα αποκεντρωμένα χρήματα, αλλά και ανοίγουν το δρόμο για νέα ψηφιακή υποδομή που είναι πιο συνδεδεμένη, πιο ολοκληρωμένη και πιο διαθέσιμη από την υπάρχουσα εγκατάσταση TCP/IP.
Φυσικά, ορισμένα είναι πιο ασφαλή (Bitcoin) από άλλα (Crypto).
Όμως, μαζί θα φέρουν ένα νέο κύμα καινοτομίας που ανοίγει το δρόμο για το επόμενο Google, Amazon, Netflix κ.λπ.
Το πρωτόκολλο Bitcoin λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το TCP, αλλά με βασική βάση την ασφάλεια και την κρυπτογράφηση.
Επαναφορά της ιδιοκτησίας στον χρήστη και όχι στην πλατφόρμα.

Η ιδιοκτησία των δεδομένων

Πιο άμεση, peer-to-peer, επικοινωνία γίνεται χωρίς την ανάγκη ενός μεσάζοντα που ιστορικά έχει αφαιρέσει τα δεδομένα για δικό του προσωπικό όφελος ή έχει επιβάλει κάποια μορφή λογοκρισίας όποτε άρμοζε η πλατφόρμα να κάνει κάτι τέτοιο.
Αυτό είναι ουσιαστικά το διαφορετικό με το Πρωτόκολλο Bitcoin που βρίσκεται στην κορυφή του TCP/IP. το παραδοσιακό πρωτόκολλο Διαδικτύου.
Για να κάνουμε τα πράγματα απλά στο Διαδίκτυο, δεν χρειάζεται να θυμόμαστε διευθύνσεις IP, διακομιστές κ.λπ.
Απλώς πρέπει να πληκτρολογήσουμε το όνομα (google.com, espn.com, enterwebsitename.com) και οι πληροφορίες εμφανίζονται.
Το Bitcoin βρίσκεται αυτήν τη στιγμή (και γρήγορα αλλάζει) στην κατάσταση όπου εισάγουμε τις διευθύνσεις IP και πρέπει να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες των διακομιστών, κ.λπ.
Φαντάζομαι σύντομα, το επόμενο κύμα θα φέρει μια σειρά από εφαρμογές (που κυκλοφορούν) που θα έχουν καλύτερο UI/UX, ώστε πολλά από αυτά να είναι κρυφά.
Αρχίζετε να βλέπετε παρόμοια ονόματα τομέων και λειτουργίες τύπου email πληρωμής σε χρήστη, όπως ακριβώς νιώθουμε άνετα στο παραδοσιακό Διαδίκτυο.
Τότε είναι που το Bitcoin γίνεται mainstream.
Όταν αφαιρούνται οι μεγάλες περίπλοκες διευθύνσεις, σαν να μην χρειάζεται να χρησιμοποιείτε διευθύνσεις IP στο Διαδίκτυο.

Ο ρόλος των hacker

Πώς ψήφισαν και κατασκεύασαν διανοητικά ποια «πρότυπα» χρειάζονταν για να λειτουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα πληροφοριών προσβάσιμο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτοί ήταν μερικοί από τους πιο έξυπνους «hacker» που δημιούργησαν ένα σύστημα που τροφοδότησε το επόμενο μεγάλο κύμα της ανθρώπινης εξέλιξης - την ψηφιακή επανάσταση.
Πριν από 15 χρόνια, ο Satoshi έκανε το ίδιο.
Όποιος κι αν είναι αυτός, αυτή, αυτοί ή οποιαδήποτε παγκόσμια ομάδα ήταν αυτή που δημιούργησε το Πρωτόκολλο Bitcoin, φαίνεται να έχει αναγνωρίσει την αξία της οικοδόμησης ενός παγκόσμιου συστήματος με τον ίδιο τρόπο.
Φαίνεται ότι ο Satoshi αντέγραψε αυτό το πρότυπο, ενώ ανακάλυψε επίσης πώς να ενσωματώσει την κρυπτογραφία.
Το πιο σημαντικό, ο Satoshi έλυσε το πρόβλημα της «διπλής δαπάνης» (της δυνατότητας αναδιπλασιασμού της ψηφιακής αξίας).
Για πρώτη φορά, το ψηφιακό χρήμα δεν μπορούσε να αντιγραφεί.
Επιτρέποντας τα χρήματα και τα δεδομένα να ζουν στην ίδια «αλυσίδα».

Το νέο ψηφιακό νομισματικό σύστημα

Καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή, έχουμε δημιουργήσει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακού χρήματος που μπορεί να αξιοποιήσει νέες πηγές ενέργειας, να ενσωματώσει καλύτερα και να τροφοδοτήσει τις εμπορικές συναλλαγές και να συνεχίσει μια ιστορία τεχνολογικής καινοτομίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι μόνο σε κεντρικά μέρη του πλανήτη – μια μορφή τεχνολογικού εκδημοκρατισμού που δεν έχει γνωρίσει ίσαμε σήμερα ο πλανήτης
Σήμερα, οι προγραμματιστές του Bitcoin Core συνεχίζουν αυτή την τάση, πραγματοποιώντας υψηλού επιπέδου, εξαιρετικά έξυπνες συζητήσεις για τη δημιουργία ενός πιο συνδεδεμένου και ασφαλούς νομισματικού συστήματος.
Bitcoin Is No Substitute for Gold | investing.com
Όπως το TCP/IP, το Bitcoin αναζητά το δευτερεύον πρωτόκολλό του (επίπεδο 2) για να είναι η ελαφριά επιλογή που είναι ταχύτερη, λιγότερο βαρετή και φθηνότερη
. Το UDP, μου θυμίζει το πρωτόκολλο Lightning για το Bitcoin, ή ενδεχομένως το Fediment ή οποιοδήποτε άλλο L2 που τελικά γίνεται το επίπεδο που:
«Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο γρήγορο, κάθε πακέτο που αποστέλλεται είναι πιο ελαφρύ, καθώς δεν περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται στο TCP και έχει μια πιο ελαφριά διαδικασία. Το μειονέκτημα είναι ότι το UDP δεν είναι τόσο αξιόπιστο όσο το TCP.
Στο παραδοσιακό νομισματικό σύστημα, το χρήμα λειτουργεί σχεδόν το ίδιο.
Στις ΗΠΑ, έχουμε τον χρυσό ως τη βασικη αξία και τα ομόλογα και τα δολάρια ως το ελαφρύ ταχύτερο L2 (μέσο νομισματικών ανταλλαγών).
Στην Κίνα, έχουν ως βάση το Yuan και το Renminbi ως L2.
Ενώ το Bitcoin είναι ένα νέο καινοτόμο πρωτόκολλο, είναι απλώς μια νέα υπόθεση για την καλύτερη σύνδεση των παγκόσμιων συστημάτων, των ανθρώπων και των χρημάτων μας.
Είναι επίσης μια περίπτωση όπου ισχύει το, «ουδέν καινόν υπό τον ήλιο».
Καθώς συμβαίνει η καινοτομία, ο χρόνος, τα ονόματα, η τεχνολογία και τα χρήματα αλλάζουν, αλλά τα ανθρώπινα συναισθήματα όχι.
Η διαδρομή θα είναι η ίδια, αλλά θα νιώθουμε διαφορετικά με βάση τις συμπεριφορές μας και τις συνήθειες που νιώθουμε ότι απειλούνται.

*Τι είναι ένα APΙ: Στην καρδιά ενός συστήματος API μεταφοράς χρημάτων βρίσκεται ένα ακρωνύμιο τριών γραμμάτων — API ή διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών.
Τι είναι λοιπόν αυτό το API και γιατί είναι τόσο χρήσιμο για χρηματικές μεταφορές;

Ένα API είναι βασικά ένας ενδιάμεσος μεταξύ δύο υπολογιστών ή συστημάτων υπολογιστών.
Αποτελεί μια ασφαλή πύλη μέσω της οποίας οι υπολογιστές ή τα συστήματα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους σύμφωνα με ένα αυστηρά ελεγχόμενο σύνολο κανόνων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης