Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Εισβολή του λόμπι των cryptos στις εκλογές των ΗΠΑ - Τι ζητούν από τους πολιτικούς, γιατί προχωρούν σε μαζικές δωρεές

Εισβολή του λόμπι των cryptos στις εκλογές των ΗΠΑ  - Τι ζητούν από τους πολιτικούς, γιατί προχωρούν σε μαζικές δωρεές
Τι σκοπούς έχει το super pac των 78 εκατομμυρίων και πού θα διατεθεί το ποσόν...
Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων αύξησαν σε μεγάλο βαθμό τις δωρεές σε πολιτικούς των ΗΠΑ, καθώς το κλίμα στην Ουάσιγκτον επιδεινώνεται απέναντι στην αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Εταιρείες, όπως η Coinbase, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που είναι εισηγμένο στο Nasdaq, ο πάροχος stablecoin Circle και η a16z, ο επενδυτικός βραχίονας κρυπτονομισμάτων των επενδυτών venture capital Andreessen Horowitz, διοχετεύουν περισσότερα κεφάλαια για την εκλογή Γερουσιαστών που πρόσκεινται υπέρ της αγοράς κρυπτονομισμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Finincial Times την Κυριακή 24 Δελεμβρίου 2023.
Μαζί τους έχουν συμμετάσχει υψηλού προφίλ επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως ο Ron Conway, ο Fred Wilson και οι δίδυμοι Winklevoss.
Αυτή την εβδομάδα η Coinbase, η Circle και η a16z ήταν μεταξύ των εταιρειών που έβαλαν 78 εκατομμύρια δολάρια στο Fairshake, ένα ομοσπονδιακό super Pac που μπορεί να πάρει απεριόριστα χρήματα από εταιρείες και ιδιώτες για να δαπανηθούν στις εκλογές και να προσελκύσουν με το μέρος τους τους πολιτικούς.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποπολιτικοποιήσουμε τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Faryar Shirzad, επικεφαλής πολιτικής στην Coinbase.
«Το λόμπι μας, η δουλειά μας στη βάση και τώρα το Fairshake θα δημιουργήσει χώρο για δημόσιο διάλογο για τα πλεονεκτήματα αυτών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, αντί η βιομηχανία μας να χρησιμοποιηθεί ως γήπεδο για δημαγωγούς που δεν κατανοούν τα κοινωνικά οφέλη της τεχνολογίας».
Το super Pac σηματοδοτεί ένα πολιτικό βήμα για έναν κλάδο που έχει δαπανήσει συλλογικά μικρά ποσά τα προηγούμενα χρόνια.
Η Coinbase προβλέπεται να δαπανήσει μόλις 4 εκατομμύρια δολάρια για την άσκηση πολιτικής πίεσης φέτος, ενώ η Circle έχει ξοδέψει μόλις 760.000 δολάρια από το 2021, σύμφωνα με δημόσιες καταθέσεις στοιχείων.

Αρνητικό κλίμα…

Αλλά η διάθεση στην Ουάσιγκτον διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από επικριτές των κρυπτονομισμάτων, όπως η Δημοκρατική Γερουσιαστής Elizabeth Warren.
Τον Οκτώβριο αυτή και περίπου 100 γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον Λευκό Οίκο και το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να καταπολεμηθεί η παράνομη δραστηριότητα σε κρυπτονομίσματα μετά από αναφορές ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είχαν παίξει ρόλο στη συγκέντρωση κεφαλαίων από τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή.

Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και τρομοκρατία

«Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δημιουργούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε η Warrenστους Financial Times σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Δεν πρόκειται για έναν κακό ηθοποιό, αλλά για ένα ολόκληρο σύστημα που επιτρέπει τη μεταφορά αξίας χωρίς περιορισμούς».
«Αυτό που προσελκύει τους εγκληματίες είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν υπόκειται σε ρύθμιση», πρόσθεσε. «Στην πραγματικότητα, μερικοί από τους θιασώτες της αγοράς κρυπτονομισμάτων διαφημίζουν επιθετικά ότι δεν ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος και λειτουργούν σαν να κρατούν μια γιγάντια εγγραφή που λέει: «Ξέπλυνε τα χρήματά σου εδώ».
Τα πολιτικά πλήγματα και οι τοποθετήσεις κατά των κρυπτονομισμάτων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες μετά τη φυλάκιση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της FTX, Sam Bankman-Fried, ενός από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους χορηγούς και υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων για απάτη
Η ανταγωνίστρια Binance παραδέχτηκε ότι απέτυχε να λάβει μέτρα για το ξέπλυμα χρήματος και την αποφυγή κυρώσεων, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη διάθεση έναντι των κρυπτονομισμάτων στο Καπιτώλιο.

Τα πρόστιμα και οι παραβάσεις

Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε εταιρείες, όπως η Binance φέτος ήταν για παραβιάσεις των υφιστάμενων ομοσπονδιακών τίτλων και της νομοθεσίας περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Warren πρότεινε ένα νομοσχέδιο ειδικά σχεδιασμένο για να προστατεύσει την αγορά κρυπτονομισμάτων από το ξέπλυμα χρήματος που απειλεί και τον υπόλοιπο εδραιωμένο χρηματοοικονομικό κόσμο.
«Αν δεν είναι απατεώνες ή εγκληματίες, δεν πρέπει να ανησυχούν για αυτό», είπε ο Γερουσιαστής Robert Marshall, Ρεπουμπλικανός συνυποστηρικτής του νομοσχεδίου. «Ακολουθούμε στην αγορά κρυπτονομισμάτων τα ίδια ακριβώς πρότυπα με τις τράπεζες».
«Εκτιμούμε τη συνεργασία της Γερουσιαστού Warren με τον χρηματοπιστωτικό τομέα για την καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης σε όλες τις μορφές της», δήλωσε ο Gregg Rozansky, ανώτερος συνεργάτης γενικός σύμβουλος στο Ινστιτούτο Bank Policy.
Σε μια ακρόαση στη Γερουσία αυτόν τον μήνα, η Warren έθεσε μια ερώτηση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα στον Jim Dimon, τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan, ο οποίος επανέλαβε την αποστροφή του για τον τομέα: «Αν ήμουν η κυβέρνηση, θα την έκλεινα», είπε.
«Το γεγονός ότι το είπε τόσο ωμά μου έδειξε ότι δεν υπήρχε κανένα μειονέκτημα σε αυτό.
Δεν φοβάται τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων», είπε πηγή που ασκεί πίεση σε εταιρείες του κλάδου στην Ουάσιγκτον. «Η αγορά τα βρίσκει αρκετά δύσκολα», πρόσθεσε η πηγή.

Οι νέες συμμαχίες για τον κλάδο

Το Fairshake super Pac βρίσκεται επίσης στο κυνήγι νέων συμμάχων, καθώς ένας άλλος πολιτικός κύκλος στην Ουάσιγκτον φτάνει στο τέλος του.
Μέχρι σήμερα, το Fairshake έχει ξοδέψει ένα μέτριο ποσό της τάξης των 292.000 δολαρίων, μεγάλο μέρος του οποίου έχει πάει στον Patrick McHenry, τον πρώην πρόεδρο της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βουλής, αλλά ο οποίος δεν θα επιδιώξει επανεκλογή το 2024.
Ως πρόεδρος της επιτροπής, ο McHenry είχε συνυποστηρίξει τη νομοθεσία σχετικά με την επίβλεψη της χρήσης stablecoin.
«Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές, και ειδικά αν σαρώσουν και το Κογκρέσο, τότε ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν μεγάλες προκλήσεις από κανονιστική άποψη τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Orlando Cosme, ιδρυτής και διευθύνων δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία OC Advisory.
«Επομένως, θεωρώ την αυξημένη προσπάθεια λόμπι ως περισσότερο μια προσπάθεια να επηρεάσει αυτές τις εκλογές και να διασφαλίσει ότι οι υποψήφιοι υπέρ των κρυπτονομισμάτων, και από τα δύο κόμματα, θα εκλεγούν παρά ως απάντηση σε πρόσφατες ενέργειες επιβολής και δικαστικές υποθέσεις», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης