Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ε-yuan: Το ψηφιακό «υπερόπλο» της Κίνας στο νομισματικό πόλεμο για την παγκόσμια οικονομική ηγεμονία

Ε-yuan: Το ψηφιακό «υπερόπλο» της Κίνας στο νομισματικό πόλεμο για την παγκόσμια οικονομική ηγεμονία
Η Κίνα καθώς προηγείται στην ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας, ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό είναι ικανή πλέον να επιβάλει τους κανόνες της στα ψηφικά νομίσματα των κεντρικών τραπαζών
Σχετικά Άρθρα
Από το 2014, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αναπτύσσει ένα ψηφιακό νόμισμα που ονομάζεται ψηφιακό γουάν—γνωστό και ως e-yuan, e-CNY, ψηφιακό renminbi ή ψηφιακό RMB.
Αυτή η νέα τεχνολογία παρέχει μια σειρά επιλογών για τη βέλτιστη διαχείριση του κολοσσιαίου και εύθραυστου χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας, καθώς και ευκαιρίες για οικονομική επιρροή στο εξωτερικό.
Τελικά, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιδιώκει να καταστήσει το ψηφιακό γουάν το βασικό μέσο πληρωμής για τον πληθυσμό του 1,4 δισεκατομμυρίων, καθώς και να προωθήσει την τεχνολογική καινοτομία της Κίνας στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με μελέτη του κινεζικού Foreign Policy Research Institute.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απολάμβαναν παγκόσμια οικονομική επιρροή εν μέρει χάρη στο δολάριο που είναι το κυρίαρχο νόμισμα για το διεθνές εμπόριο, τα συναλλαγματικά αποθέματα και τις διασυνοριακές συναλλαγές.
Ωστόσο, το ψηφιακό γουάν της Κίνας έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να κυριαρχούν στις διεθνεις οικονομικές συναλλαγές, να επιβάλουν κυρώσεις και να παρακολουθούν τις χρηματοοικονομικές ροές.
Επιπλέον, το ψηφιακό γιουάν αντιμετωπίζει ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με την προστασία δεδομένων, την κατασκοπεία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Κάθε χρόνο που η Κίνα εφαρμόζει πιλοτικά το ψηφιακό της νόμισμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ακολουθούν, το Πεκίνο αποκτά μεγαλύτερη ικανότητα να υπαγορεύει τους κανόνες και τους κανόνες αυτής της νέας τεχνολογίας στη νομισματική κυκλοφορία και η Ουάσιγκτον γίνεται πιο αδύναμος παικτής στο περιβάλλον των ψηφιακών συναλλαγών.

Τι είναι το ψηφιακό γιουάν

Το ψηφιακό γουάν της Κίνας είναι ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) που εκδίδεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) και έχει την ίδια αξία με το τυπικό ρενμίνμπι/ γιουάν (RMB).
Είναι νόμιμο χρήμα, καθώς είναι μια ψηφιοποιημένη έκδοση του φυσικού νομίσματις.
Όπως εξήγησε ο συνεργάτης του ινστιτούτου νομισματικών μελετών FPRI Bob Murray, οι συναλλαγές σε CBDC είναι «γρηγορότερες, φθηνότερες και θεωρητικά πιο ασφαλείς» από τις συμβατικές μεθόδους όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές ή η ηλεκτρονική τραπεζική.
Τα CBDC λειτουργούν το ίδιο με την ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ.
Οι συναλλαγές ολοκληρώνονται ακαριαία και με χαμηλότερο κόστος, επειδή οι μεσάζοντες, δηλαδή οι τράπεζες, δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν στην ανταλλαγή.
Ωστόσο, οι συναλλαγές είναι πιο ασφαλείς από τα μετρητά χάρη σε μια ποικιλία τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου συστήματος ψηφιακών πιστοποιητικών, ψηφιακής υπογραφής και κρυπτογραφημένης αποθήκευσης που καθιστούν αδύνατη τη διπλή χρέωση, την παράνομη αντιγραφή και την πλαστογραφία, την παραποίηση των στοιχείων των συναλλαγών και την εξαπάτηση,  σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλος της PBOC.
Σήμερα, το ψηφιακό γουάν βρίσκεται ακόμα σε πιλοτική φάση, κυρίως σε μεγάλες παράκτιες πόλεις, αλλά προχωρά προς την επίσημη κυκλοφορία σε όλη την ηπειρωτική Κίνα.

Δεν μοιάζει με τα κρυπτονομίσματα...

Τα CBDC όπως το ψηφιακό γουάν δεν είναι τα ίδια με τα κρυπτονομίσματα.
Στην πραγματικότητα, οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων απαγορεύτηκαν στην Κίνα το 2017 και  πλήρωςτο 2021, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να ρυθμιστούν. '
Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin λειτουργούν με τεχνολογία blockchain, η οποία, με βασικούς όρους, είναι ένα αποκεντρωμένο, αμετάβλητο βιβλίο καταγραφής των συναλλαγών που έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει τα καθιερωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εναλλακτικά, τα CBDC είναι νομίσματα fiat (κεντρικής τράπεζας) και επομένως υπόκεινται σε κρατικό έλεγχο.
Η αξία του ψηφιακού γουάν είναι προβλέψιμη αφού είναι συνδεδεμένο στο ίδιο καλάθι νομισμάτων με το γιουάν, ενώ η αξία των κρυπτονομισμάτων καθορίζεται από τη σχετικά ασταθή προσφορά και ζήτηση.
Για ένα κράτος όπως η Κίνα, ένα CBDC είναι πολύ πιο ελκυστικό από ένα κρυπτονόμισμα.

Το καθεστώς των συναλλαγών

Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι εντελώς ανώνυμες, καθιστώντας το ιδανικό για παράνομη μετακίνηση χρημάτων.
Εναλλακτικά, το ψηφιακό γουάν έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί το οικονομικό έγκλημα.
Ωστόσο, αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επιτήρηση και το απόρρητο.  
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της PBOC, το ψηφιακό γιουάν παρέχει «ανωνυμία για μικρά ποσά, νομική ιχνηλασιμότητα για μεγάλα ποσά» και η κεντρική τράπεζα εγγυάται τις «εύλογες ανάγκες προστασίας προσωπικών πληροφοριών του κοινού».
Τα δεδομένα των χρηστών δεν θα κοινοποιούνται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους «εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στους νόμους και τους κανονισμούς», σύμφωνα με μια Λευκή Βίβλο της PBOC.
Το άρθρο 28 του νόμου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο επιτρέπει ήδη στην κυβέρνηση να αποκτά δεδομένα από οποιαδήποτε κινεζική οντότητα στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», επομένως στην πραγματικότητα, η ανωνυμία είναι στην πραγματικότητα υπό όρους και διφορούμενη.

Η προετοιμασία του εδάφους

Η Κίνα ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που δοκίμασε ένα CBDC όταν ξεκίνησε πιλοτικά τον Απρίλιο του 2020.
Η κυβέρνηση κυκλοφόρησε το νόμισμα σε τέσσερις μόνο πόλεις: Shenzhen, Suzhou, Xiongan και Chengdu.
Το περασμένο φθινόπωρο, ο αντιπρόεδρος της PBOC ανακοίνωσε ότι το δοκιμαστικό πρόγραμμα ψηφιακού γιουάν θα επεκταθεί, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό πιλοτικών περιοχών σε δεκαπέντε επαρχίες και είκοσι τρεις πόλεις.
Η προσθήκη της Chongqing και της Guangzhou, δύο μεγαλουπόλεων, σημαίνει ότι οι πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας προσφέρουν τώρα το ψηφιακό γιουάν ως επιλογή πληρωμής σε έναν συνδυασμένο πληθυσμό 98 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Επιπλέον, προστέθηκαν έξι πόλεις στη επαρχία Zhejiang  επειδή η επαρχία φιλοξενεί τους Ασιατικούς Αγώνες του 2023 και η PBOC θέλει να δοκιμάσει το ψηφιακό γιουάν με ξένους να παρευρίσκονται στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Αύξηση της οικιακής κατανάλωσης

Τον Ιανουάριο του 2022, η PBOC δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι 261 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δημιουργήσει ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» σε γιουάν.
Από τη μια πλευρά, αυτός ο αριθμός είναι ίσος με τον πληθυσμό της Ρωσίας, της Γερμανίας και του Καναδά,
Επίσης περίπου 903,6 εκατομμύρια άνθρωποι πραγματοποιουν πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου στην Κίνα, επομένως το ποσοστό απορρόφησης 28,89%  είναι λιγότερο από εντυπωσιακό.
Το περασμένο καλοκαίρι, η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθούσε να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς για τον COVID-19, έτσι πολλά νοικοκυριά εξακολουθούσαν να βασίζονται στην παράδοση τροφίμων και η οικονομία δυσκολευόταν.
Σε απάντηση, η Meituan, η πιο δημοφιλής υπηρεσία παράδοσης αγαθών στην Κίνα, και η Shenzhen, η έκτη μεγαλύτερη πόλη στην Κίνα, πραγματοποίησαν μια ψηφιακή λαχειοφόρο αγορά γιουάν στην οποία συμμετείχαν 67.000 έμποροι και 2,6 εκατομμύρια πελάτες.
Ταυτόχρονα με τη λαχειοφόρο αγορά, η Meituan συνεργάστηκε επίσης με πέντε τράπεζες για την έκδοση ψηφιακών κουπονιών γιουάν αξίας 35,2 εκατομμυρίων γιουαν (5,27 εκατομμύρια δολάρια).
Αυτή ήταν μια σαφής προσπάθεια για τη διάδοση του ψηφιακού γιουάν καθώς και για την τόνωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια οικονομικής ύφεσης.
Η συνεργασία με διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών δεν είναι μια νέα στρατηγική.
Τον Ιούλιο του 2022, η JD.com, ο μεγαλύτερος διαδικτυακός πωλητής λιανικής της Κίνας, ανακοίνωσε ότι είχε διεκπεραιώσει περισσότερες από 4 εκατομμύρια συναλλαγές αξίας 900 εκατομμυρίων γιουλαν (133,5 εκατομμύρια δολάρια) από τότε που άρχισε να δέχεται ψηφιακό γιουάν ως προσφορά.
China Takes the Yuan Global in Bid to Repel a Weaponized Dollar | Financial  Post
CNY, RUB, USD: Russia Mulls Buying $70 Billion in Yuan, 'Friendly'  Currencies - Bloomberg
Ο ρόλος των τραπεζών


Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει αναθέσει πολλές ευθύνες διάθεσης ψηφιακού γιουάν στις κρατικές τράπεζες της Κίνας, τη ραχοκοκαλιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας.
Για παράδειγμα, πέρυσι, η Industrial and Commercial Bank of China πρόσθεσε μια «λειτουργία έξυπνης ανταλλαγής» στην εφαρμογή mobile banking, έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να μετατρέπουν αυτόματα τα υπόλοιπα ψηφιακών πορτοφολιών CNY σε τραπεζικές καταθέσεις.
Περισσότεροι από σαράντα εργοδότες στην επαρχία Χαϊνάν χρησιμοποίησαν την υπηρεσία ψηφιακού γιουάν της Τράπεζας της Κίνας (BOC) για να πληρώσουν μισθούς.
Η China Construction Bank άρχισε να δέχεται ψηφιακό γιουάν για την αγορά προϊόντων διαχείρισης πλούτου.
Η Agricultural Commerce Bank ανακοίνωσε ότι εξέδωσε το πρώτο δάνειο ψηφιακού γιουάν αξίας 500.000 γιουάν (73.986δολ).
Αυτές οι τράπεζες πελάτες εκατομμύρια ιδιώτες και χιλιάδες εταιρείες τόσο εντός όσο και εκτός της Κίνας, επομένως προσφέρουν μια σαφή πορεία προς την ευρεία υιοθέτηση του ψηφιακού γιουάν.
WeChat Integrates Digital Yuan To Bolster Payments | Bitcoinist.com
Τα κυβερνητικά προγράμματα

Οι τοπικές κυβερνήσεις ενσωματώνουν το ψηφιακό γιουάν σε καθημερινά δημόσια προγράμματα.
Για παράδειγμα, από τον Απρίλιο του 2022, οι κάτοικοι της επαρχίας Zhejiang θα μπορούσαν να ξοδέψουν ψηφιακό γιουάν για να πληρώσουν φόρους, γραμματόσημα και κοινωνική ασφάλιση.
Το ψηφιακό γιουάν έγινε επίσης αποδεκτό ως πληρωμή για διαδρομές με δημόσια λεωφορεία για δέκα διαδρομές στο Γκουανγκζού και για διαδρομές με δημόσιο μετρό σε 125 σταθμούς στο Ningbo.
Τον Απρίλιο του 2023, όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι στην πόλη Changshu θα λάβουν μισθούς με τη μορφή ψηφιακού γιουάν.
Εάν ο στόχος είναι να γίνει το ψηφιακό γιουάν η πιο δημοφιλής μέθοδος πληρωμής σε ολόκληρη την Κίνα, η ενσωμάτωσή του στις καθημερινές μεταφορές και την τακτική μισθοδοσία  είναι η προφανής στρατηγική που πρέπει να τηρηθεί.
Τον Δεκέμβριο του 2022, ένας πρώην διευθυντής έρευνας της PBOC εξέπληξε τ δηλώνοντας δημόσια ότι «τα αποτελέσματα δεν είναι ιδανικά… η χρήση ήταν χαμηλή, εξαιρετικά ανενεργή». Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές απλώς δεν είναι πεπεισμένοι ότι οι εδραιωμένες μέθοδοι πληρωμής τους είναι ανεπαρκείς και θα πρέπει να μπουν στον κόπο να υιοθετήσουν μια νέα.
Αν και το PBOC δηλώνει ότι το ψηφιακό γιουάν θα σέβεται το ατομικό απόρρητο, είναι τόσο ανιχνεύσιμο όσο... το σχεδίασαν.
Επομένως, δεν είναι παράλογο για έναν Κινέζο πολίτη να υποθέσει ότι το ψηφιακό γουάν είναι απλώς ένας ακόμη μοχλός ελέγχου και καταστολής.
Από την άλλη πλευρά, η κινεζική κυβέρνηση αφιερώνει πολλούς πόρους για την ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας και είναι απίθανο να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία κατά τα πιλοτικά στάδια αθετώντας τις υποσχέσεις.

Το ψηφιακό γιουάν εκτός Κίνας

Η αγορά-στόχος για το ψηφιακό γιουάν είναι εγχώρια, αλλά το PBOC διερευνά και τη διεθνή χρήση του ψηφιακού νομίσματος.
Ξένοι αθλητές και τουρίστες είχαν πρόσβαση σε αυτό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου τον Φεβρουάριο του 2022. Ένας αξιωματούχος της PBOC είπε στους δημοσιογράφους ότι δαπανώνται καθημερινά 2 εκατομμύρια ψηφιακά γιουάν (315.761 $) στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που είναι πιθανώς λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί από τότε που συμμετείχαν περιορίστηκε λόγω του COVID-19. Οι ξένοι μπορούν να δοκιμάσουν ξανά το ψηφιακό γιουάν αργότερα φέτος, όταν παρευρεθούν στους Ασιατικούς Αγώνες του 2023 στην επαρχία Zhejiang.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Χονγκ Κονγκ προστέθηκε στη λίστα των πιλοτικών περιοχών ψηφιακών γιουάν, προκειμένου να πειραματιστεί με τις διασυνοριακές πληρωμές. ένας ιδανικός τόπος διεξαγωγής δεδομένου ότι η πόλη είναι μια ξεχωριστή νομική οντότητα αλλά εξακολουθεί να ελέγχεται σταθερά από το Πεκίνο.
Εάν επιτύχει, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στον ευρύτερο στόχο της ενίσχυσης του ρενμίνμπι στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το 2020, το RMB ήταν το πέμπτο μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο στα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα και μέχρι το τέλος του 2022 ήταν το τρίτο μεγαλύτερο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
. Το δολάριο ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές νόμισμα στα αποθεματικά με διαφορά.
Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για οποιονδήποτε παράγοντα που θέλει να διακινήσει χρήματα σε χρηματοοικονομικές υποδομές που είναι συνυφασμένες με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση.
Εκτός από την πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού γουάν, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ συμμετέχει επίσης στο έργο γέφυρας ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών, που ονομάζεται επίσης έργο γέφυρας mBridge ή mCBDC.
Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στοχεύουν στη δημιουργία ενός πολυμερούς συστήματος που θα μπορεί να φιλοξενεί διαφορετικά ψηφιακά νομίσματα και νομικούς κανονισμούς.
Το πρώτο πιλοτικό mBridge ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022.
Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ, οι τράπεζες ολοκλήρωσαν 160 συναλλαγές πληρωμών και συναλλάγματος συνολικού ύψους άνω των 171 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ,
το μεγαλύτερο διασυνοριακό πιλοτικό CBDC μέχρι σήμερα. Εάν οι πιλότοι επιδείξουν βιωσιμότητα, το mBridge θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση για τη παράκαμψη του SWIFT και των κυρώσεων

Η σύνδεση με την αναπτυξιακή πρωτοβουλία

Υπάρχουν περαιτέρω ευκαιρίες για τη διεθνοποίηση του ρενμίνμπι μέσω του Belt and Road Initiative (BRI), ενός προγράμματος ανάπτυξης στο εξωτερικό που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο.
Σε πολύ γενικούς όρους, ένα τυπικό έργο BRI περιλαμβάνει έναν ξένο δανειολήπτη που υπογράφει μια σύμβαση δανείου με μια κινεζική τράπεζα προκειμένου να χρηματοδοτήσει μια σύμβαση υλοποίησης με μια κινεζική κρατική επιχείρηση. Η
κινεζική πλευρά θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτές τις συμφωνίες επιβάλλοντας πληρωμή σε ψηφιακό γουάν για όλους αυτούς τους οφειλέτες, τους δανειολήπτες και τους εργολάβους.'
Σε αντάλλαγμα για μια νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή οδικό δίκτυο, οι δανειολήπτες θα μπορούσαν να αναγκαστούν να υιοθετήσουν το ψηφιακό γιουάν.
Ωστόσο, η απαίτηση μπορεί να είναι περιττή.
Πολλές χώρες στον Παγκόσμιο Νότο δεν διαθέτουν την οικονομική υποδομή για να εξυπηρετήσουν το σύστημα του δολαρίου, επομένως οι μεταφορές είναι δαπανηρές και καθυστερημένες.
Εάν η Κίνα προωθούσε το ψηφιακό γουάν στο πλαίσιο του Digital Silk Road -ένα συμπλήρωμα του BRI που εξάγει κινεζικές τεχνολογίες σε χώρες που επιθυμούν να υπερπηδήσουν- οι αποδέκτες μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να μειώσουν οικειοθελώς την εξάρτησή τους από το δολάριο και να το αντικαταστήσουν με το ψηφιακό γουάν.

Το μέλλον του ψηφιακού γιουάν


Σήμερα, η PBOC είναι μία από τις δώδεκα κεντρικές τράπεζες που εφαρμόζουν πιλοτικά ένα CBDC και κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά τις εφαρμογές και το πεδίο εφαρμογής.
Στην πραγματικότητα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2022, η αξία όλων των συναλλαγών με ψηφιακό γιουάν είχε φτάσει τα 100,04 δισεκατομμύρια (15,06 δισεκατομμύρια δολάρια).
Αυτό φαίνεται ακόμα να είναι χαμηλότερο από τις προσδοκίες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, επειδή ανώτεροι αξιωματούχοι έθεσαν νέους βασικούς δείκτες απόδοσης για τους αξιωματούχους της πόλης Suzhou που πρέπει να επιτύχουν μέχρι το τέλος του 2023, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των συναλλαγών ψηφιακών γουάν ύψους 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (300 δισεκατομμύρια δολάρια) μόνο στο Suzhou— η οποία είναι είκοσι φορές μεγαλύτερη από τη συνολική αξία των συναλλαγών με ψηφιακό γιουάν σε ολόκληρη την Κίνα μόλις έξι μήνες πριν.
China's Commodities May Find Weaker Yuan a Price Worth Paying | Financial  Post
Η υστέρηση των ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα CBDC και αντιμετωπίζουν πολλές εσωτερικές αντιδράσεις.
Το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve Michelle Bowman εκφώνησε πρόσφατα μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο Georgetown διστάζοντας να δεσμευτεί για την ανάπτυξη του CBDC. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν λάβει νομοθετικά μέτρα επικαλούμενοι ανησυχίες για επιτήρηση και κυβερνητικές υπερβολές.
Ο Ted Cruz έχει εισαγάγει δύο νομοσχέδια που απαγορεύουν τα CBDC και Ron DeSantis μόλις υπέγραψε ένα νομοσχέδιο τον Μάιο του 2023 που απαγορεύει ορισμένες χρήσεις πληρωμών CBDC στη Φλόριντα.
Παρά τις αντιδράσεις του κοινού, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ερευνητικές πρωτοβουλίες που διερευνούν τις δυνατότητες για ένα ψηφιακό δολάριο.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Πρωτοβουλία Ψηφιακών Νομισμάτων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του έργου Hamilton για να δοκιμάσουν τη σκοπιμότητα μιας πλατφόρμας ψηφιακών δολαρίων. Τ
ον Μάρτιο του 2022, ο Πρόεδρος Joe Biden  υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα το οποίο διατύπωσε την «επείγουσα ανάγκη για έρευνα και ανάπτυξη ενός πιθανού CBDC των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν η έκδοση κριθεί προς το εθνικό συμφέρον» σε μια προσπάθεια να «[διασφαλιστεί] η ηγεσία των ΗΠΑ διεθνώς για την προώθηση του CBDC ανάπτυξη που συνάδει με τις προτεραιότητες και τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ».
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι άλλοι παράγοντες υπαγορεύουν την ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής, αλλά εξακολουθεί να μην εμπλέκεται ενεργα, να προωθεί ή να εγκρίνει την έκδοση ενός CBDC.
Η Κίνα ποντάρει στο ψηφιακό γουάν της για το άμεσο μέλλον και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστική φωνή στα πρότυπα CBDC σε όλο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης